29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Obezite cerrahisi ömre ömür katıyor

Aşırı şişmanlarda görülen morbid obezitenin tedavisine mide bypass’ı umut oldu. Laparoskopik yöntemle yapılan bu operasyondan sonra hem şişmanlık sorunu hem de kalp ve diyabet riski ortadan kalkıyor.

3 Eylül 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Obezite cerrahisi ömre ömür katıyor
Şişmanlığın en önemli sağlık sorunu olduğu günümüzde kronik obeziteye karşı kapalı olarak gerçekleştirilen mide bypass’ı operasyonları çözüm oldu. Günümüzde aşırı şişmanlığın medikal tedavisinde tek başına diyetin yeterli sonucu vermediğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel, hastaların yüzde 98’inin verdikleri kiloları 2-3 yıl içinde aldıklarını açıklıyor. Uluslararası Tıp Konfederasyonu’nun aşırı şişmanlar yüksek tansiyon, şeker, uykuda solunum durması, dizlerde kireçlenme gibi şişmanlığa bağlı sağlık sorunları olanlara hastalıklara bakılmaksızın şişmanlık cerrahisini önerdiğini belirten Prof. Dr. Yerdel, mide bypass’ı için uygun hasta profilini şöyle veriyor: “Son 3 yıldır şişman olmak, bu süre içerisinde 2 diyet girişiminde başarılı olamamak ameliyat öncesi istenen diğer şartlardır. Şişmanlarda yağ dokusunun artması ile kan şekerini düzenleyen insüline karşı direnç gelişir ve zamanla şeker hastalığı ortaya çıkar. Kalp de ve damar sistemlerinde ateroskleroz hızla gelişir ayrıca tansiyon da yükselir. Karaciğer yağlanması, böbrek yetmezliği şişman insanların sıklıkla karşılaştığı diğer sorunlardır. Kanser oluşma riski de şişmanlarda diğer insanlara göre çok daha fazladır. Ani ölüm ve yaşam süresinin kısalması aşırı şişmanların kaçınılmaz kaderidir.”

Diyabete çözüm

Obezite cerrahisinde kelepçe ameliyatlarıyla mide bypass’ının karıştırılmaması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel, tüp mide ve mide bypass ameliyatı kapalı teknikle laparoskopik yapıldığını bildirdi. Ameliyat sonrası hastaların aynı gün ayağa kalktığını ve iki gün içinde taburcu olduğunu açıklayan Yerdel, “Tüp mide ameliyatında midenin yüzde 85’i çıkarılarak mide uzun bir tüp haline getiriliyor. Çıkarılan midede salgılanan iştah hormonu Ghrelin vücuttan uzaklaştığı için iştah ortadan kalkar. By-pass ameliyatında ise küçülmüş olan mide ayrıca daha aşağıdaki bağırsağa bağlanır. Küçük porsiyonla mide doyarken, emilim de azalır. Bu ameliyatlardan sonra fazla kiloların yüzde 80’i verilebilir. Şeker hastalığı yüzde 80, yüksek tansiyon yüzde 65 oranında ortadan kalkar. Obezite cerrahisi yaşam kalitesini yükseltir ve yaşam süresini uzatır” açıklamasını yaptı. İletişim: ([email protected])