3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Sağlık Bakanlığı'ndan Mers virüsü uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş Ebola ve Mers virüsüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

28 Ekim 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Sağlık Bakanlığı'ndan Mers virüsü uyarısı!
Ebola hastalığı dünyayı meşgul eden yeni bir hastalık trendi. ilk kez Kongo'da ortaya çıkıyor ve buradan da dünyaya yayılma gösteriyor. Bütün enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi tedbirler alınınca bu hastalık durdurulabilir. Suyla gıda ile hava yolu ile bulaş yoktur. Direkt kanla temas ile vücuda geçen bir hastalıktır.
 
 
Kuluçka süresi ortalama 15 gün. En çok görülen ülkeler Gine Liberya gibi Afrika ülkeleridir. Sağlık Bakanlığımız Türk Hava Yolları ile koordine çalışıyor. Biz Nijerya;'dan binen bütün yolcularımızı takibe alıyoruz. Uçak içerisinde bir bilgilendirme yapılıyor ve herhangi bir sorun varsa o yolcuyu izole ediyoruz. Kule ile temasa geçerek Türkiye'de ilgili referans hastanelere alınıyor. Şuanda giren bütün yolcularda ateş problemi olmasa bile onları izliyoruz.
 
 
Mers ile ilgili birkaç cümle söyleyeyim. İlk kez Suudi Arabistanda görülmüştür ve bizim zatüre dediğimiz hastalığın biraz daha ağır hali olarak tarif edilebilir. MERS konusunda diyanet İşleri ile birlikte çalışıyoruz ve Kutsal Topraklara giden vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Sadece bir vatandaşımız Türkiye'ye pozitif olarak gelmiş ve Hatay'da vefat etmiştir. Ebola'da ölüm yüzde 50 dir. MERS'te ise ölüm oranı yüzde 30 civarındadır.  
 
 
ÖLÜM ORANI EBOLA DA YÜZDE 50, MERS'TE YÜZDE 30
 
 
Mers ile ilgili birkaç cümle söyleyeyim. İlk kez Suudi Arabistanda görülmüştür ve bizim zaatüre dediğimiz hastalığın biraz daha ağır hali olarak tarif edilebilir. MERS konusunda diyanet İşleri ile birlikte çalışıyoruz ve Kutsal Topraklara giden vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Sadece bir vatandaşımız Türkiye'ye pozitif olarak gelmiş ve Hatay'da vefat etmiştir. Ebola'da ölüm yüzde 50'dir. MERS'te ise ölüm oranı yüzde 30 civarındadır. 
 
 
SARI TOZ DEĞİL TEBEŞİR TOZU
 
 
24 Ekim'de İstanbul'da çeşitli büyükelçilik ve konsolosluklara posta ile gönderilen çeşitli toz ve materyaller değerlendirilmiştir. Bunların içinde biyolojik silah olarak kullanılan bir maddeye rastlanmamıştır. Dün gece itibarı ile bu maddelerin içinde herhangi bir kimyasal toksine de rastlanmamıştır. Gözetim altındaki 25 kişi de taburcu edildi. Bugün sadece 6 kişi gözetim altında bugün muhtemelen onlar da taburcu edilir. Bu maddenin tebeşir tozu olduğu bize bildirilmiştir. 
 
 
EN ÖNEMLİ ŞEY ÖNCE DİN SONRA SAĞLIK
 
 
TÜİK raporlarına göre vatandaşlarımıza sorulan 'hayatınızdaki en önemli şey nedir?' sorusuna verilen ilk cevap 'din' ikinci olarak da sağlık cevabı verilmiştir. Biz şuanda sağlığı sadece tüketiyoruz artık üretmek de istiyoruz. Çok büyük döviz harcayarak bu ihtiyacımızı yurtdışından gideriyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde sağlığın büyük kısmını kendimiz üretmek istiyoruz. Milletimize en modern sağlık hizmetini sunmak için gayretimiz devam edecektir. Önümüzdeki 100 yılı kurtaracak kadar hastane yapmak ve bu konuda ileride rahat etmek istiyoruz.
 
 
MERS'İN RİSKİ EBOLA'YA GÖRE DAHA YÜKSEK
 
 
Hem Ankara'da hem İstanbul'da şehir hastanelerimizle beraber ülkemizin yüz yıl sağlığı planlanıyor. Yüz yıl hastaneye yapmayalım, yatırımlarımızı artıralım, yolumuza devam edelim istiyoruz.
 
 
Ebola'nın 40 sene geçmişi var. Mers'in riski Ebola'ya göre daha yüksek. Hacı adaylarımız, Umre'ye gidenler bilgilendiriliyorlar. Yüksek ateş başladığında, referans hastanelerimize, aile hekimlerine de başvurabilirler. Bunlar hastalarımızı 15 gün inceliyorlar. Bu organizasyon aile hekimliği üzerinden yapılıyor şu anda.