29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Sağlıksız beslenme Alzheimer’ı tetikliyor

Son teoriye göre yüksek yağ oranı ve şekerli besinler insülini etkileyerek beynin beslenmesini engelliyor. Uzmanlar Alzheimer’ın diyabetin başka bir türü olabileceğini söylüyor.

2 Eylül 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sağlıksız beslenme Alzheimer’ı tetikliyor

Sağlıksız beslenme, ilerleyen yaşlarda Alzheimer’a davetiye çıkarıyor. Özellikle fast-food tarzı beslenme bireyin vücudundaki yağ oranını artırırken, beyin hücrelerine     de zarar veriyor. Havyanlar üzerinde yapılan çalışmalar da Alzhemir oluşumunda, insulin hormonunun etkili olduğunu ortaya koyarken bazı bilim adamları ise Alzheimer’in diyabetin başka bir türü olduğu konusunda iddialı. New Scientist dergisinde yayımlanan habere göre bu durum bir türlü tedavisi bulunamayan Alzheimer için yeni yöntemler geliştirilmesini sağlayabilir.

İnsülin hafızayı kontrol ediyor

Daha önce yapılan araştırmalarda, kötü beslenmenin vücutta yüksek kan basıncına neden olarak ve kolesterolü yükselterek beyne giden kan akışını yavaşlattığı biliniyordu.Ancak bilim adamlarının son teorisine göre yüksek yağ oranı ve şekerli yiyecekler insülini etkileyerek beynin beslenmesini engelliyor. Sağlıksız yiyecekler aynı zamanda insüline karşı vücutta direnç geliştirilmesine ve insülin direncine neden oluyor. İnsülin direnci de uzun vadede tip 2 diyabet sebep olabiliyor. İnsülin beyinde öğrenme ve hafızayı kontrol eden, düzene sokan kimyasallar arasında.New Scientist dergisinde yer alan yazıya göre kötü beslenme şekli sonucunda beyin hücrelerinin insüline düzgün yanıt vermesi zorlaşırken benzer bir durum Alzheimer için de geçerli olabilir.