30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Sahte ağrı kesicileri kutusundan anlayabilirsiniz

Sahtecilikte sınır tanımayan dolandırıcıların son numarası taklit ilaç konusunda, uzmanlar vatandaşı uyarıyor. Sahte ilaçları orijinalinden ayıran en dikkat çeken özellik ise kutudaki yazı karakterindeki uyumsuzluk.

Bünyamin Demirkan/Star18 Aralık 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Sahte ağrı kesicileri kutusundan anlayabilirsiniz

İstanbul’da yapılan sahte ilaç operasyonunda ele geçirilen ünlü bir markanın kutusu taklit edilerek piyasaya sürülen ürünleri inceleyen uzmanlar orijinalleri ile bazı farkların olduğunu belirledi. Sahte ağrı kesicilerin kutu ve prospektüsünde kullanılan yazı ve rakam karakterlerinin nerede ise tamamının farklı olduğu belirlendi. Sahte ilaçların kutularının farklı bir kartondan yapıldığı şirketin adının yazımında da hata yapıldığı anlaşıldı. Üretici firmanın ismi yazılırken tüm kelime başlarındaki harflerin büyük olması gerekirken bir harfin küçük olduğu görüldü. Yetkililer ağrı kesicileri alan vatandaşları uyararak ilaç kutularına dikkatli bakmalarını önerdi.

Piyasadaki 7 bin kutu ilaç aranıyor

Sahte ilaç şebekesi tarafından üretilen ve piyasaya sürüldüğü tespit edilen 7 bin kutu sahte ağrı kesiciyi bulmak için çalışmalar da devam ediyor. Tamamı aynı seri numarasına taşıdığı belirlenen ilaçları inceleyen uzmanlar kutusu ve prospektüsündeki farkları da belirledi. Prospektüsteki ilacın adının sonundaki (R) harfi sahtelerinde nokta halini almış. Prospektüsün yazı stili ise orijinalleri ile tamamen farklı. Prospektüsün en altında yer alan rakamların yazım karakterlerinin de farklı olduğu belirlendi. Orijinal kutularda yapılan incelemelerde kapaklarda bulunan kare kod baskısının da tramlı görünüme sahip olduğu görüldü. Sahte kutularda ‘kullanmadan önce prospektüsü okuyunuz’ ibaresinin olmadığı, yazı ve rakam karakterlerinin farklı olduğu belirlenirken yazım hatalarının yapıldığı da tespit edildi. Şebekenin üretici firmanın adını yazarken büyük harf kullancağı bir yerde küçük harf kullandığı dikkat çekerken, orjinal kutularda bulunan seri baskısının ise sahtelerinde soğuk kalın ve mürekkepsiz olduğu belirlendi. Orijinal kutuların ön yüzünde de farklı yazı stili kullanıldığı görüldü. Ayrıca kutuların kartonlarının da farklı olduğu tespit edildi. Orijinallerde lüks tripleks karton kullanılırken sahteler Amerikan Bristol kartondan yapılmış.