30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Şekerin en tehlikeli 4 özelliği

Şeker tüketmenin dişleri ve kiloyu olumsuz yönde etkilediğini biliyoruz. Fakat şekerin vücuda yaptığı kötülükler bunlarla sınırlı değil.

20 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Şekerin en tehlikeli 4 özelliği
Araştırmalar, şekerin zararlı 4 özelliğini ortaya koydu. Artık o bir dilim pastaya 'hayır' demek için daha geçerli sebeplerimiz var.
 
1. Cildin yaşlanmasını hızlandırıyor
Şeker, kan dolaşımına girdiğinde, kimyasal olarak cildin genç kalmasını sağlayan kollajen ve elastin gibi proteinlerle etkileşime girer. Böyle bir etkileşim, deride kuruluk ve kaşıntılara yol açar. Ayrıca, cildi güneşe karşı daha hassas bir hale getirir.
 
2. Vücuttaki iltihabı arttırır
Şekerin iltihaplanmayı artırma özelliği , ciltteki sivilceleri ve kırışıklıkları arttırdığı anlamına gelir. Artrit gibi birçok hastalık riskini de arttırır. Soğuk algınlığı tedavisinde şekerli sıcak içecekler tüketmeniz, boğazdaki bakterilerin artmasına neden olur.
 
3. Kardiyovasküler hastalıklara neden olur
Doktorlar, uzun yıllar yağ tüketimini azaltarak kolesterol düzeylerini düşürmeyi ve kalp- damar hastalıklarını önlemeyi hedeflediler. Şeker hayvansal yağlardan daha az tehlikeli olarak kabul edildi ve insanlar yağsız diyet yaptı ancak tatlıları kesmediler. 21. yüzyılda bu durum dramatik bir şekilde değişti. Son çalışmalar, şekerin damar duvarlarına yapıştığını ve kolesterol seviyelerini arttırdığını ortaya koydu.
 
4. Şeker tam anlamıyla delirtiyor
Yapılan çalışmalar, şekerin depresyona neden olduğunu gösteriyor. Ayrıca aşırı şeker tüketimi kaygıyı arttırıyor. Yapılan bir deneyde, şeker yüklenen farelerin aptallaştı görüldü. Bu durum, şekerin öğrenme ve beyin hücrelerindeki bağlantıları olumsuz etkilediği şeklinde açıklandı.