3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Umreden dönenler de MERS takibinde

Sağlık Bakanlığı, dünyada yüzlerce insanın ölümüne neden olan MERS-CoV virüsünün Türkiye’de görülmesini önlemek için umreden dönen kişileri de takip etme kararı aldı.

Gülden Kılıç20 Şubat 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Umreden dönenler de MERS takibinde

Suudi Arabistan başta olmak üzere çoğunlukla Ortadoğu ülkelerinde görülen MERS-CoV virüsünün, Türkiye’ye girmesini önlemek için yeni bir uygulama başlatıldı. Bakanlık, umre ibadetini yapan Türk vatandaşlarının kutsal topraklardan döndükten sonraki süreçte Aile hekimleri tarafından kontrollerinin yapılması kararı aldı. Bu uygulama hac ve umreye gidenler için geçerli olacak.

Aile hekimlerine danışın

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu, umre için kutsal topraklara giden vatandaşların sağlıklı ve mutlu bir şekilde geri dönmelerini amaçladıklarını söyledi. Umre öncesinde ve sonrasında  vatandaşların mutlaka aile hekimlerine başvurmalarını öneren Hatipoğlu “Ayrıca 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattımızdan sağlık risklerini ve korunma yöntemlerini öğrenebilirler” dedi.

Hac ve umrede bunlara dikkat

Dünyanın dört bir tarafından gelen insanlarla temas etmek durumunun söz konusu olduğunu hatırlatan Hatipoğlu “Ülkelerindeki enfeksiyonları ikinci kişilere bulaştırma durumları olabilir. Bu nedenle MERS-CoV virüsü dahil enfeksiyonlardan korunmak için başta el yıkama ve kalabalık yerlerde maske takma olmak üzere genel koruyucu tedbirleri iyi bilip, uygulamak gerekir. Deve çiftliklerine ziyaret yapılmamalı ve çiğ deve sütü içilmemelidir” dedi. Hatipoğlu, aile hekimlerinin umre ve hacdan dönenlerin takiplerini yaptığını söyledi. Hatipoğlu “Bavullarını hazırlamayı son güne bırakılmamalı, kullandıkları ilaçlar varsa ilk önce bunlar çantalarına konulmalıdır. Kutsal topraklara giderken yaşanan heyecanın stres haline dönüşmesini arzu etmiyoruz. Oluşan stresin kendilerinde kalp şikâyetleri, tansiyon yüksekliği, astım nöbetleri, diyabet, mide ve bağırsak şikâyetlerini artırdığını müşahede ediyoruz” şeklinde konuştu.