5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Komşudan KAAN'a yakın markaj: En önemli projelerden biri

Türkiye'nin 5. nesil milli muharip uçağı KAAN'ın ilk uçuşu dünya basınında ses getirmeye devam ediyor. İran medyası, milli muharip uçak KAAN'ın ilk uçuşunu, Türk hava savunma sanayinin “en önemli projelerinden biri” şeklinde duyurdu.

AA22 Şubat 2024 Perşembe 18:51 - Güncelleme:
Komşudan KAAN'a yakın markaj: En önemli projelerden biri

İran Devrim Muhafızları Ordusuna yakın, yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, konuyla ilgili haberini,"KAAN isimli Türk milli savaş uçağı bu sabah ilk uçuşunu gerçekleştirdi" başlığıyla verdi.

Haberde, KAAN'ın Türk hava savunma sanayinin "en önemli projelerinden biri" olduğu vurgulandı.

'TÜRKİYE'NİN 5. NESİL SAVAŞ UÇAĞININ İLK UÇUŞU GERÇEKLEŞTİRİLDİ'

İran'ın önde gelen yayın kuruluşlarından İttilaat gazetesi de KAAN'ın uçuş görüntülerini yayınladığı haberini, "Türk ordusunun ilk milli savaş uçağı KAAN Ankara semalarında uçtu" başlığıyla sundu.

Ülkede, reformcu kanada yakınlığıyla bilinen Camaran Haber Ajansı ise KAAN'ın haberini, "Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağının ilk uçuşu gerçekleştirildi" başlığıyla paylaştı.

İran'ın irili ufaklı basın ve medya kuruluşlarında da yayınlanan haberlerde, KAAN'ın Türkiye için önemli bir proje olduğu kaydedildi.

KAAN ilk uçuşunda 13 dakika havada kaldı

Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, milli muharip uçak KAAN'ın ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını bildirdi.

Milli muharip uçak KAAN ile Türkiye, bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak.

KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.

Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

KAAN programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanıyor. Bu sayede test verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak.

  • milli uçak
  • KAAN
  • Türk savunma