29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Türkiye'nin ABD'ye olan bir bağımlılığı daha bitiyor! Milli savunma sanayinde sürpriz gelişme

Türkiye'nin milli imkanlarla geliştirdiği Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Hisar-O+ hakkında sürpriz bir gelişme yaşandı. HİSAR-O'nun bu yıl içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine gireceği öğrenildi. Hisar O+ sınıfı füzeler, menzil irtifa ve diğer kabiliyetleri deniz kuvvetlerinde kullanılan ABD menşeli füzelerin yerini alacak.

26 Eylül 2021 Pazar 23:07 - Güncelleme:
Türkiye'nin ABD'ye olan bir bağımlılığı daha bitiyor! Milli savunma sanayinde sürpriz gelişme

Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-O'nun TSK'ya teslimatı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2011 yılında sözleşmesi imzalanan HİSAR-O+ projesinin teslimat faaliyetleri başlıyor. Edinilen bilgiye göre; HİSAR-O'nun kabul testi atışları, Ekim 2021'de icra edilecek. Testleri başarılı sonuçlanmasının ardından teslimat faaliyetlerine de daha önce açıklanan 2022 yılının aksine, bu yıl başlanılacak.

ABD MENŞELİ FÜZELERİN YERİNİ ALACAK

HİSAR-O+ için Aselsan ve Roketsan geçtiğimiz aylarda güçlerini birleştirip, birlikte üretim kararı almıştı. Söz konusu sistemler hakkında açıklamalarda bulunan savunma sanayi uzmanları ise "Kara sistemleri için geliştirilmiş bir füze olsa da denizde kullanılabilme imkanının olması kaçınılmaz. Özellikle seri üretime giren Hisar O+ sınıfı füzeler menzil irtifa ve diğer kabiliyetleri deniz kuvvetlerinde kullanılan ABD menşeli füzeler ile eşleşiyor. Kısacası bu kritik konuda dışa bağımlılığı azaltan önemli bir kazanım." değerlendirmesinde bulunmuştu.

HİSAR-O hedef tespit, sınıflandırma, teşhis, takip, komuta kontrol ve atış kontrol fonksiyonlarını icra etmek üzere dağıtık mimaridedir. HİSAR-O Tabur seviyesinde; Tabur Atış Kontrol Merkezi (AKM), Tabur seviyesi Radar, üç HİSAR-O Bataryası, Taktik Data Link Haberleşme Sistemi ve Destek Araçlarından oluşacak şekilde organize olmaktadır. Tabur AKM, tabur seviyesi Radar ile Hava Savunma Bataryalarını kullanılarak entegre hava resmini oluşturur ve Bataryalar için tehdit değerlendirme ve tahsis amacıyla kullanır. HİSAR-O Bataryası; Batarya AKM, batarya seviyesi Radar, ElektroOptik Sistem ve Füze Fırlatma Sistemlerinden oluşmaktadır. HİSAR-O Bataryası hedef tespit, takip, teşhis, komuta kontrol ve atış kontrol fonksiyonlarını otonom olarak icra edebilme yeteneğine sahiptir. HISAR-O Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi en gelişmiş teknoloji ile gelecekteki yeni ihtiyaçların ve özelliklerin ilavesine imkan sağlayabilecek yapıda açık bir mimariye sahiptir.