28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Yerli S-400! Türkiye başardı: Dünyada çok az ülkede var

Türkiye'nin katmanlı hava savunma sisteminin en büyük parçası, yerli S-400 olarak nitelendirilen SİPER'le tamamlanacak. Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, 'En son birkaç gün önce yapmış olduğumuz atışta da SİPER başarıyla hedefi vurdu. Bu aslında projenin geldiği aşama açısından çok önemli bir gelişme. SİPER gibi bir sistemi dünyada hayata geçiren çok az ülke var. Eğer Türkiye, SİPER'i sahada kullanılabilir aşamaya getirirse çok büyük bir başarı olacak.' dedi. Uzmanlar, SİPER projesinde S-400 benzeri bir kurulum bulunduğunu belirtiyor.

AA31 Ağustos 2022 Çarşamba 17:40 - Güncelleme:
Yerli S-400! Türkiye başardı: Dünyada çok az ülkede var

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor.

Etkinliğin paydaşlarından Roketsan'ın Genel Müdürü Murat İkinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEKNOFEST'in özellikle çocukların yeni nesil teknolojilerle buluşması için çok önemli olduğunu söyledi.

Roketsan'ın yıllardır TEKNOFEST'te yer aldığını ve roket yarışmalarını düzenlediğini aktaran İkinci, her geçen gün ilginin artmasının mutluluk verici olduğunu ifade etti.

İkinci, amaçlarının çocukların teknolojiye olan ilgisini artırabilmek olduğunu belirterek, "Çocuklar teknolojiye aşina olsunlar, dünyada özellikle gelişmiş ülkelerdeki çocukların altyapılarına sahip olsunlar, proje geliştirebilsinler, fırsatlara erişebilsinler diye elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. TEKNOFEST çok başarılı oluyor. Bu işin bir paydaşı olarak son derece gururluyuz." diye konuştu.

TÜRKİYE BAŞARDI: DÜNYADA ÇOK AZ ÜLKEDE VAR

Uzun menzilli hava savunma füze sistemi SİPER hakkında da bilgi veren İkinci, şunları kaydetti:

"SİPER, 2023'ün başında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine girecek. Bu konuda var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. En son birkaç gün önce yapmış olduğumuz atışta da SİPER başarıyla hedefi vurdu. Bu aslında projenin geldiği aşama açısından çok önemli bir gelişme. SİPER gibi bir sistemi dünyada hayata geçiren çok az ülke var. Eğer Türkiye, SİPER'i sahada kullanılabilir aşamaya getirirse çok büyük bir başarı olacak. Silahlı kuvvetlerimizin ve ülkemizin özellikle katmanlı hava savunma sisteminin en büyük parçasını tamamlamış olacağız."

YERLİ S-400: SİPER FÜZESİ

Siper füzesi, Türkiye'nin katmanlı hava savunma ihtiyacının milli imkanlarla karşılanması açısından büyük önem taşıyor. Bölge hava savunması kapsamında stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı korunması amacıyla geliştirilen Siper, uzun menzilde ve dağıtık mimaride hava savunması sağlanmasına imkan verecek. Proje ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş ortaklığı ile yürütülüyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla yerli sistemlere katmanlı bir hava savunması oluşturulması amaçlanıyor. Bu kapsamda 2019 yılında Korkut sistemlerinin seri üretimi kapsamındaki ilk teslimatı gerçekleştirilirken daha sonra araçtan atılan 4 kilometre irtifa ve 8 kilometre menzile kadar etkili Sungur hizmete alındı.

Alçak irtifa hava savunma füze sistemi HİSAR-A+ füzesinin teslimatlarına başlanırken Hisar-O+ füzesinin seri üretimi başladı. HİSAR A+ sisteminin önleme menzili 15 kilometre iken HİSAR O+ sistemininki 25 kilometreyi buluyor. Siper'in ise S-400 ile rekabet edebilir bir seviyede olması amaçlanıyor.