27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

İran’da rakiplerden öndeyiz ihracatımız yüzde 10 artar

2016 yılında 155.5 milyar dolarlık ihracat hedefi için İran’ın en önemli hedef pazarlardan biri olduğunu söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi “İran’da rakiplerimizin bir adım önündeyiz, ihracatımız yüzde 8-10 artar” dedi.

21 Ocak 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İran’da rakiplerden öndeyiz ihracatımız yüzde 10 artar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2015’te jeopolitik gelişmeler ve parite etkisiyle 144 milyar dolara gerileyen ihracatın bu yıl AB ülkelerine ihracatta öngörülen artış ve paritenin olumsuz etkisindeki hafiflemeyle 155.5 milyar dolara yükselmesini beklediklerini söyledi. Büyükekşi, ihracatçıların 2016 beklenti ve hedeflerini paylaştığı basın toplantısında, 155.5 milyar dolarlık ihracata ulaşmak için ambargoların kalktığı İran’ın en önemli hedef pazarlardan biri olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, başbakan ve birçok bakan ile İran’da temaslar gerçekleştirdiklerini ve karşılıklı ticaret anlaşması imzalayarak ticarette avantaj sağladıklarını kaydeden Büyükekşi, “Rakiplerimizin bir adım önündeyiz” dedi. Büyükekşi “İran’a bu yıl ihracatımız yüzde 8-10 artar. Uzun vadede bu daha da yükselecektir” diye konuştu.

TİCARET MERKEZİ AÇILACAK

İran’a yönelik ambargonun kalkmasının ardından bu ülkenin dış ticarete etkilerini araştırdıklarını ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi: “Sektör sektör çalışmalar yapıyoruz. Temaslar gerçekleştiriyoruz. İran’da Türkiye ticaret merkezi açmak için Tahran’da yer bakıyoruz. Bir katını ikili görüşmelerde kullanırız, diğer katında da otomotiv, hazır giyim, kimya, makine, mobilya, beyaz eşya gibi sektörlerin temsilcilikleri olur. Ayrıca burada 6 kente sefer düzenleyen THY de yerele ulaşmada fırsat sunuyor. Temsilciliğimizin bir katını da THY’ye verebiliriz. Bu şekilde rakip ülkelerin önüne geçeceğiz. İran 404 milyar dolar GSYİH olan ve 40 milyarlık ithalat yapan bir ülke. Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ambargonun kalkmasıyla da para transferinde iyileşmeler elimizi güçlendiriyor.”

THY SEFERLERİNİ ARTIRABİLİR

Büyükekşi “Ayrıca birçok Türk markası İran’da taklit ediliyor. Taklit yerine bunların aslını alma konusunda bir ilerleme sağlanabilir. Otomotiv, hazırgiyim, makine, tekstil, kimya sektörlerinde ihracatımız olabilir” dedi. Büyükekşi, Türk firmaların İranlı şirketlerle birlikte bölgede yatırımlar yapabilecekleri gibi, yurtdışından birçok firma ile joint venture yoluyla İran’da da yatırım yapabileceklerini söyledi. Aynı zamanda THY’nin Yönetim Kurulu Üyesi de olan Büyükekşi, talep olması halinde THY’nin İran seferlerini artırmayı değerlendireceğini söyledi.

2023 hedefleri ve ihracatın artırılması için 2016’da İran’ın yanı sıra B.A.E., Almanya, İngiltere ve ABD’de Türkiye Ticaret Merkezleri’nin açılmasını hedeflediklerini vurgulayan Büyükekşi, ayrıca Singapur Serbest Ticaret Anlaşması ve Uzakdoğu pazarının da önümüzdeki dönemde Türkiye için fırsatlar sunacağının altını çizdi.

Oto yan sanayi radarına aldı

İran üzerindeki ambargoların kalkması, Türk otomotiv yan sanayicilerinin rotayı bu ülkeye çevirmesine neden oldu. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu “Yıllık satış potansiyeli 2 milyonun üzerinde olan İran otomotiv sektörü, özellikle parça alanında ciddi bir potansiyele sahip” dedi. Dudaroğlu, Türkiye ile İran arasındaki kültürel yakınlığın atılacak işbirliği adımlarına olumlu yansımasını beklediklerini, başkent Tahran nüfusunun yarısından fazlasının Türkçe konuşmasının ise ayrı bir avantaj olduğunu belirtti. Dudaroğlu “Ambargonun kalkmasıyla birlikte, şubat ayında ilk kez uluslararası katılım ile yapılacak olan İran Uluslararası Otomotiv Endüstrisi Konferansı’na davet edildik, konuşmacı olarak yer alacağız. Burada TAYSAD olarak Acem rüzgarlarına yön vereceğiz. Üyelerimizin de katılımını teşvik ettiğimiz bu organizasyon, ikili görüşmelerle desteklenecek” dedi.