26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İran’la ticaret 50 milyar dolara ulaşır

Ambargoların kalkmasıyla Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi de artacak. İki ülke arasında ticaretin birkaç yıl içinde 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Ercan Baysal18 Ocak 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İran’la ticaret 50 milyar dolara ulaşır

İran’a yönelik ambargoların kalkmasıyla birlikte iki ülke arasındaki ticarette hedef büyüyor. 1 Ocak 2015’de yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile ticarette artış yaşanırken, ihracat hedefi de yükseltti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2017 yılı sonuna kadar 35 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefleniyor.

300 ALANDA YATIRIM

Ekonomi Bakanlığı ve İranlı yetkililer 2016’da bu rakamın yakalanabileceğini ifade ederek dış ticaret hacminin birkaç yıl içerisinde 50 milyar dolara yükseltilebileceğine dikkat çekiyor. Bu kapsamda öncelikli olarak hem yeni yolların yapımı hem de mevcut kapıların daha etkili çalışmasıyla birlikte tır kuyruklarının çözüme kavuşturulacağı belirtiliyor. Ticaretin yanı sıra yatırımlarda da yeni yılda artış gösterecek. İran Yol Bakanlığı’nın 10 milyar dolarlık ihaleleri ihale açmadan Türk şirketlerine verebileceği belirtiliyor. İran’da yeni dönemde yatırım yapılabilecek 300 alan tespit edildi. Bu kriterlere uyan tüm ülkeler yatırım gerçekleştirebilecek. Türkiye bu kapsamda ABD, Fransa, Almanya gibi ülkelerle yarışıyor.

HALKBANK AVANTAJLI

Ambargoların kalkmasıyla birlikte Halk Bankası’nın İran’daki faaliyetlerinin artırması, Ziraat Bankası’nın ise bu ülkedeki çalışmalarına hız vereceği belirtiliyor. Petrol ve doğalgaz ödemelerinde aktif olarak görev alan Halk Bankası’na yeni kardeş Türk bankalarının geleceği belirtiliyor. Öncelik bu ülkede temsilciliği bulunan Ziraat Bankası’nın olacak. İranlı bankaların da Türkiye’de yer almak istediği ifade ediliyor.