5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

İnstagram neden çöktü

İnstagram neden çöktü mü? Sabah saatlerinde İnstagram neden açılmadı? 5xx Server Error hatası nedir?

3 Ekim 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İnstagram neden çöktü

Instagram aylık 800 milyon aktif kullanıcısı ile en hızlı büyüyen ve gelişen sosyal ağlardan biridir. Instagram'ın çöküp çökmediği yönündeki soruların yanıtları ve detayları star.com.tr'de sizler için yeni gelişmeleri bu haberimizde derledik.

İNSTAGRAM KISA SÜRELİĞİNE ERİŞİM ENGELİ YAŞANDI

Instagram sabah saatlerinde bir süre açılmadı. 5xx Server Error hatası çözüldükten sonra site erişime açıldı.

Sabah saatlerinde Instagram tüm dünyada çöktü! Milyonlarca kullanıcısı olan dev sosyal medya ağı Instagram’da erişim sorunu yaşanıyor. Dünyadan haberdar olmak isteyenler Instagram’a giriş yapıyor ancak “Üzgünüz akış yenilenemedi. Tekrar dene.” mesajı ile karşılaşıyor. Reuters haber ajansı da, Instagram'ın çöktüğünü doğruladı.

Dev sosyal medya platformu Instagram’a kullanıcılar erişim sağlayamıyor. Instagram’a girenler ‘akış yenilenemedi’ uyarısı ile karşılaşıyor. Bağlantı sorunu nedeniyle dünyanın bazı bölgelerinde erişim sağlanamadığı iddia ediliyor. Ancak konuya ilişkin Instagram’dan resmi bir açıklama henüz yok.

Reuters haber ajansı da bir son dakika gelişmesi olarak Instagram’ın çöktüğünü duyurdu. Instagram TSİ 10:00 sularında dünya genelinde çöktü. Uygulamaya girmeye çalışan kullanıcıların büyük bir kısmı ‘5xx Server Error’ hatası ile karşılaştı. Kullanıcıların bazıları ise ‘Akış Yenilemedi’ uyarısı ile karşılaştı.

Instagram TSİ 10:00 sularında dünya genelinde çöktü. Uygulamaya girmeye çalışan kullanıcıların büyük bir kısmı '5xx Server Error' hatası ile karşılaştı.

Erişim sorununun teknik bir aksaklıktan kaynaklandığı sanılırken, Instagram'dan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmış değil.

Instagram, Türkiye saati ile bugün 10:00 itibariyle dünya genelinde çökerken, uygulamayı kullanmak isteyen çok sayıda kullanıcı '5xx Server Error' hatası ile karşılaştı.

Instagram'a erişim sorununun teknik bir aksaklıktan kaynaklandığı düşünülürken, Instagram'dan konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama ise yapılmış değil.

5XX SERVER ERROR INSTAGRAM HATASI NEDİR?

5xx Server Error hatası sunucu taraflı bir hatadır. Yani kullanıcıdan kaynaklanmaz. Bu hata Instagram'da sorun var anlamına gelir.Instagram sunucularındaki bir hatadan dolayı hizmet çalışamaz duruma gelir. Bu durum genelde Instagram yetkililileri tarafından fark edildiğinde düzeltilir. Bazen siber saldırılar Instagram sunucularını çalışamaz duruma getirir.


5XX SERVER ERROR HATASI ÇÖZÜMÜ NEDİR?

Instagram kullanıcıları 5xx Server Error hatası alıyorsa bu durumda sadece sorun giderilene kadar beklemelidir. Telefon veya bilgisyar ayarları ile oynamamalıdır. Siz bilgisayar veya telefonda işlem yaparak bu hatayı gideremezsiniz. Instagram yetkilileri sorunu en kısa sürece çözecektir.

Sosyal medya ağlarına erişim sorunlarının şikayet edildiği dovndedector adlı sitede dünya genelinde Instagrama erişim sorunu yaşandığı bildirildi
 
Bu sorunu nasıl gidereceklerini araştıran kullanıcılar İnstagrama girememekten şikayetçi.
 
Bu konuda resmi bir açıklama geldiğinde sizlarle paylaşacağız.

Instagram Tarihi

Instagram 5 Ekim 2010 tarihinde IOS için ücretsiz bir uygulama olarak Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kuruldu.

Uygulamanın bu kadar sevilmesinin ilk nedeni, içerisinde bulundurduğu 11 fotoğraf filtresiyle çekilen fotoğrafları daha güzel hale getirmesidir. Buna ek olarak kullanıcılar Instagram’da paylaştıkları fotoğrafları diğer sosyal ağlarda da (Facebook,Twitter,Flickr ve Tumblr) anlık, pratik ve hızlı bir şekilde paylaşma imkanına sahiptir. Tüm bunlar uygulamayı kısa sürede popüler yapmıştır. Kısa zamanda geniş kitleler tarafından kullanılan ve önerilen Instagram, çok geçmeden 1 milyon kullanıcı barajına ulaşmıştır.

Instagram, Ocak 2011’de TechCrunch tarafından verilen “En iyi mobil uygulama” kategorisinde ödül kazanarak bir nevi kendini kanıtlamıştır. Aynı tarihlerde Instagram, etiket (#) sistemini duyurmuştur. Böylelikle kullanıcılar sadece arkadaşlarıyla değil aynı etiketi kullanarak paylaşım yapan tüm kullanıcılarla etkileşime geçebilmiştir. 2011 Instagram için verimli bir yıl olmuştur zira yıl bitmeden Instagram yaptığı resmî bir açıklamayla, 15 milyon üyeye ve 400 milyon fotoğraf paylaşımına ulaştığını duyurmuştur.

2012 yılının Ocak ayında Instagram büyümesini sürdürmüştür. Özellikle birçok ünlü kişinin ve Barack Obama gibi siyasetçilerin Instagram hesabı açması uygulamayı daha da popüler yapmıştır. Nisan ayına gelindiğinde Android cihazlar için de kullanıma sunulan Instagram bundan sonraki süreçte önemli bir kararla Facebook’a satılıyor. Facebook, Instagram’ı 1 milyar dolara satın almıştır.

Bu arada Instagram 2013 yılında küçük işletmeleri, butikleri ve kurumsal markaları bir hayli ilgilendiren “Sponsorlu İçerik” özelliğini devreye soktu. Böylece artık kullanıcıların haber akışına, ilgi alanlarına göre belirlenen sponsorlu içerikler düşmeye başladı.  2014 yılındaki güncelleme ile uygulama, filtrelerin kullanım oranını kullanıcıların seçimine bırakmıştır. Bu sayede fotoğraflardaki filtre kullanımında ayarlamayı kullanıcılar yapmaya başlamıştır. Bu arada Instagram gelişirken kullanıcı sayısı da artmaya devam etmiştir. Instagram’ın 2014’teki kullanıcı sayısı 400 milyona ulaşmıştır.

Her yıl kullanıcıları heyecanlandıran güncellemeler yapan Instagram, 2015 yılında da bu alışkanlığını sürdürmüştür. Layout bunlardan biridir. Birkaç fotoğrafı tek karede vermeyi sağlayan kolaj uygulaması olan “Layout” ile kullanıcılar yeni ve farklı bir Instagram deneyimi yaşamıştır. Aynı yılın Ekim ayında ise Layout uygulamasından daha çok ilgi çeken Boomerang’ı kullanıcılara tanıttı.

2015 sonrası döneme bakıldığında en dikkat çeken güncellemenin logodaki değişim olduğu görülür. Onun dışında canlı yayın özelliği, hikâye paylaşımı ve video yükleme özelliği gibi özellikleriyle Instagram kendisini sürekli güncellemiş ve bu da aktif kullanıcı sayısını arttırmasını sağlamıştır.
Instagram Nedir? Neden Önemlidir?

Temelinde fotoğraf paylaşımını sağlayarak filtrelerle fotoğrafları daha eğlenceli bir hale getirmesinin yanında Instagram hızlı, pratik, eğlenceli ve kolay bir arayüze sahip ücretsiz bir uygulamadır. Instagram’ın bu kadar hızlı yayılmasında ki en büyük etken sosyal medya platformlarıyla entegreli çalışmasıdır. Instagram tarihinde de bahsettiğim üzere Instagram ile hazırlanan fotoğraflar Facebook, Flickr, Twitter, Foursquare ve Tumblr üzerinden anlık olarak paylaşılabiliyor.

Instagram’ın neden önemli olduğu sorusuna gelecek olursak bunun en önemli ve başlıca sebebi; kullanıcıların çektikleri fotoğraflar üzerinde, Instagram filtreleri aracılığıyla çok pratik bir şekilde istedikleri kadar değişiklik yapıp onları profesyonel fotoğraflara dönüştürebilmesidir. Fakat sonraları Instagram adeta bir e-ticaret ortamına dönüşmüştür. Bu da Instagram’ı özel ve önemli yapmıştır.

Özellikle butiklerin Instagram üzerinden yaptıkları satışlar Instagram’ın sıradan bir sosyal ağ ya da fotoğraf paylaşım uygulaması olmadığını göstermiştir. Stratejik hamleler yapan kullanıcılar Instagram’ı kazanç kapısına dönüştürmeyi bilmiştir. Bu durum Instagram’ı da harekete geçirmiş ve Instagram güncelleme / geliştirme yaparken markaları ve butikleri düşünerek hareket etmiştir. Sponsorlu reklamlar, ürün etiketleme özelliği, şirket sayfası oluşturma imkanı gibi özellikler Instagram’ın, markalara daha iyi bir satış – pazarlama ortamı sağlamaya odaklandığını kanıtlayan özelliklerden sadece birkaçıdır…

Instagram’ın Özellikleri

    Fotoğraf Paylaşımı: Instagram filtrelerini kullanarak takipçileriniz ile dilediğiz fotoğrafı anlık olarak paylaşabilirsiniz.
    Direkt Mesaj: Instagram üzerinden istediğiniz kişilerle özel olarak mesajlaşabilirsiniz.
    Canlı Yayın: 1 saate kadar sınırlı olan sürede canlı yayın açabilir ve takipçilerinizle anlık etkileşime geçebilirsiniz.
    Hikayeler (Stories): 24 saat süreli fotoğraflar ve videolar paylaşabilirsiniz. Hikâyelerinizi ilgi çekici hale getirmek için yer bildirimi, gif, etiket, emoji ya da yazı ekleyebilirsiniz.
    Etiket (#): Instagram’da etiketleri kullanarak ilgi alanınıza uygun paylaşımları görebilirsiniz. Ayrıca paylaşımlarınıza etiket ekleyerek (maksimum 30 # ekleyebilirsiniz) sizi takip etmeyen Instagram kullanıcılarının paylaşımlarınızı görmesini sağlayabilirsiniz.

Instagram Hakkında Son Gelişmeler

Instagram, 2017 yılında “Son Görülme Özelliği”ni kullanıma sundu. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar “direkt mesaj” üzerinden konuşmuş oldukları kişilerin çevrimiçi olup olmadığını ya da en son ne zaman Instagram’a giriş yaptıklarını öğrenebiliyorlar. Bu özelliği sevecekler kadar hoşlanmayacak olanlarda düşünülmüş ve bunun için son görülmeyi kapatma özelliği de beraberinde gelmiştir.