29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Kısır fareler kök hücre sayesinde yeniden doğurdu

Kısır dişi farelere verilen yumurta üreten kök hücreler sayesinde, sağlıklı yavrular vermeleri mümkün kılındı.

29 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kısır fareler kök hücre sayesinde yeniden doğurdu
18 Mayıs’ta Molecular Therapy dergisinde yayınlanan araştırma, benzeri bir prosedürle, kadınlarda erken menopoz veya kemoterapi kaynaklı kısırlık için bir umut ışığı doğabilir.
 
 Yumurta üreten hücreler germ hattı kök hücreleridir, öncüller yumurta ve sperme bağlı olarak ovaryum veya testislerde var olur. Erkekler sürekli üretildiği düşünülürken, kadınlarda belli bir miktarda yer aldığı ve kısıtlı süre boyunca taşındığı düşünülüyor. 
 
Bilim insanları farelerde alınan germ hattı kök hücrelerini petri kabında yumurtaya dönüştürdü.”Buradaki argüman, eğer bu hücreler vücutta normalde aynı şeyi yapıyorsa, doğru çevresel koşullar altında kültür hücrelerinin aynı özelliğe sahip olması gerekir,” diyor Telfer. 
 
Gelişimsel Biyolog Ji Wu ve Shanghai Jiao Tong Üniversitesi’nden meslektaşları germ hattı kök hücrelerini alarak, 6 günlük fare ovaryumlarına yerleştirerek, petri kabında onları üretti.Sonra bu kök hücreleri alarak kısır farelerin ovaryumlarına ekti. Kök hücreler derece derece hareket ederek, tam ovaryum yüzeyinin altındaki noktaya hareket etti ve oraya yerleşerek yumurta hücrelerine döndüler.
 
 Ekimden 5 ila 8 hafta sonra, bu fareler alınarak sağlıklı erkek farelerle çiftleştirildiler. Tedavi edilen 8 fareden 6’sı normal kromozomlu sağlıklı fareler ürettiler. Bu sonuçlar gösterdi ki, germ hattı kök hücreleri kısırlığı tedavi edebiliyor.
 
 Yine de bu tedavinin insanlara uygulanabilmesi için halen çok erken. Ayrıca kök hücrelerin toplandığı dişiler halen canlı kök yumurtalar üretebiliyor. Bununla beraber kök hücrelerin çok genç farelerden toplandığını belirtmekte fayda var. Yetişkin farelerden kök hücre alınarak tekrar denenebilir.