29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Online alışverişte onay süreci uzatıldı

İnternetten yapılan kredi kartlı alışverişlerde müşteri onayı mecburiyeti 31 Aralık 2017’ye kadar uzatıldı. BDDK Başkanı Akben “Bankaların ve vatandaşların mağdur olmaması için süreyi uzattık” dedi.

17 Ağustos 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Online alışverişte onay süreci uzatıldı

Kredi kartı ile online alışverişlerde banka onayı süreci yılsonuna kadar uzatıldı. BDDK tarafından alınan karar doğrultusunda kredi kartı sahipleri bankalarına bildirmediği sürece online alışveriş yapamayacaktı. Bu süre ise dün son bulmuştu. Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, yaptığı açıklamada “e-ticarette herhangi bir yavaşlamaya sebebiyet vermemek için hem bankalarımızın görüşlerini hem de gelen taleplerini aldık ve kurul olarak bu süreyi 31 Aralık 2017’ye kadar uzattık. Buradaki gayemiz, kart hamillerinin korunması. e-ticaretin engellenmesi gibi bir gayemiz olamaz. Bu süreyi yine takip edeceğiz” diye konuştu. 

98 MİLYON KART 

Mehmet Ali Akben, Türkiye’nin kart açısından çok önemli bir ülke olduğunu, bütün kartlar sayıldığında 175 milyona yakın kart bulunduğunu bildirdi. Bu sayının bankaların kartlarla ilgili birimlerine ciddi bir yük yüklediğini belirten Akben, herhangi bir mağduriyet oluşmaması için süreyi uzatma kararı aldıklarını söyledi.  Akben, 98 milyon civarında kartın internet üzerinden işlem yaptığına işaret ederek, “Bunların önemli bir bölümü bu işe ret veya onay vermiş. Ama hala önemli sayılacak bir bölümünde eksiklikler var. O yüzden bu süreyi uzattık.” dedi.

Ek süre vatandaşı ve işletmeleri rahatlatacak

Ödeme ve Elektronik Para Derneği’nin Başkanı Burhan Eliaçık, bu kararın özellikle kart sahipleri ile e-ticaret sayesinde hizmet alanını tüm Türkiye’ye yaymak isteyen küçük işletmeleri rahatlatacağını, ödeme sisteminin büyüme trendini kesintiye uğratmaması açısından da oldukça olumlu yönde etki edeceğini vurguladı. Eliaçık kararın yerinde olduğunu belirterek “BDDK süreci sürekli ve yakından takip ederek, sektör temsilcilerinin endişelerini dikkate aldı ve tüketicileri korurken aynı zamanda ticaretin zarar görmemesi yönünde hassasiyet gösterdi. Karar, bu hassasiyetin sonucudur” dedi.

ETKİLENMEMEK İÇİN NE YAPMAK LAZIM?

Kart sahiplerinin kartlarını e-ticaret işlemlerinde kullanmaya devam edebilmesi için ilgili kart bankası ile iletişime geçmesi gerekiyor. Bunun için 3 yöntem var. Kullanıcıların ilgili bankanın mobil veya internet şubesindeki ayarlar kısmından elektronik ticaret işlemine onay vermesi gerekiyor. İnternet ve mobil bankacılık kullanmayanlar ise şubeye giderek veya telefon bankacılığıyla işlemlerini tamamlayabiliyor. Ödeme talimatları kapatılmayacak. Kartlar ile verilen ödeme talimatları (mail order, telefon order) kapsam dışında tutuluyor. Yani onay vermeseniz de kartınızı bu işlemlerde kullanmaya devam edebileceksiniz. Örneğin; sigorta, BES, eğitim, aidat, gibi hizmet alımlarınız için kartınızdan verdiğiniz talimatlar varsa etkilenmeyeceksiniz.