29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

ASELSAN, ASELPOD sistemi için Pakistan’dan ikinci sipariş

ASELSAN tarafından geliştirilen ve savaş uçaklarına hassas atış kabiliyeti kazandıran ASELPOD sistemi için Pakistan’dan ikinci sipariş geldi. Toplam 16 adet ASELPOD alacak Pakistan, toplam 24,9 milyon dolar ödeyecek. Pakistan bu podları, Çin ile ortak geliştirdiği JF-17 savaş uçaklarında kullanacak.

27 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
ASELSAN, ASELPOD sistemi için Pakistan’dan ikinci sipariş
Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilen ASELPOD, 2014’te tamamlanmış ve ABD’ye teste gönderilmişti. 220 kilogram ağırlığındaki pod, 240 santimetre uzunluğunda. Halen ASELPOD, Türk Hava Kuvvetleri’nde F-16 ve F-4E 2020 uçaklarında kullanılıyor.
 
 
NASIL ÇALIŞIYOR?
 
ASELPOD, Çektiği görüntüleri pilotun veya operatörün önüne aktarıyor. Podun ön bölümünde, yüksek çözünürlüklü, üçüncü nesil, FLIR olarak da bilinen termal kamera yer alıyor. Sistemde, 3-5 mikron bandında çalışan 640x512 piksellik dedektör kullanılıyor. Termal Kameranın, Süper Geniş, Geniş ve Dar olmak üzere üç ayrı bakış açısı yer alıyor.
 
Süper Geniş bakış açısı, uçak hedefine uçarken seyrüsefer yeteneğini artırdığı gibi incelenen alanın genel yapısı hakkında daha fazla bilgi edinilmesine imkan sunuyor. Termal kameradan detaylı kızılötesi görüntünün elde edilebilmesi için gerçek zamanlı gelişmiş görüntü işleme algoritmaları kullanılmakta. Böylece, ASELPOD' un menzil performansı belirgin şekilde artırılabiliyor.
 
Bu kamera bir yandan hedef takibi gerçekleştirirken lazer ile sistem hedefi bulup işaretliyor. Böylelikle hassas mühimmat atışlarında nokta vuruşu gerçekleştiriliyor. ASELPOD gerektiğinde lazer aydınlatması da yapıyor.
 
 
İLK SATIŞ GEÇEN YIL YAPILDI
 
ASELSAN, geçen yıl haziran ayında ilk ASELPOD ihracatını Pakistan’a yapmıştı. Ülke adı verilmeden gerçekleştirilen açıklamada, “ASELSAN ile bir yurt dışı müşteri arasında hava platformlarına ASELPOD Elektro Optik Hedefleme Sistemi entegre edilmesine yönelik olarak 10.06.2016 tarihinde 24.964.000,-  ABD Doları tutarında bir sözleşme imzalanmıştır” dendi. kokpit.aero