28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Trump Amerika'da interneti öldürdü

Amerika Birleşik Devletleri'nde Federal İletişim Komisyonu, eski Başkan Barack Obama döneminde uygulamaya geçirilen 'ağ tarafsızlığı' kuralını 2'ye karşı 3 oyla kaldırdı. Peki bu ne anlama geliyor sorusunun yanıtı ise gayet basit: Donald Trump interneti öldürüyor.

16 Aralık 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Trump Amerika'da interneti öldürdü
Ülkede tüm internet sitelerine, internet sağlayıcıları veya hükümetin müdahalesi olmadan erişimi garantileyen "ağ tarafsızlığı"nın kaldırılması ABD'de büyük tartışmaya sebep oldu.
 
Kararla, servis sağlayıcıları sitelere ayrımcılık yapabilecek. Bunun, bazı internet sitelerine daha hızlı ve ucuz bazılarına ise daha yavaş ve pahalı ulaşım anlamına geleceği belirtiliyor. Yani servis sağlayıcı örneğin Trump'ın hedefindeki bir haber sitesine erişimi yavaşlatıp Trump yanlısı bir haber sitesine erişimi hızlandırabilecek.
 
Firmaların anlaşmalı olduğu sitelere erişim normal olarak sağlanırken, rakip sitelere erişim kısıtlanabilecek. Örneğin, müşteriler çok yavaş açılan bir alışveriş sitesi yerine, hızlı açılan alışveriş sitesini tercih etmek zorunda bırakılabilecek. Net ifade edersek örneğin Amazon'a erişimi yavaşlatıp rakibi olan başka bir siteyi hızlandırarak ticaretteki fırsat eşitliğini yok edebilecek ve haksız kazancın önünü açacak.
 
 
İnternetten video izleme, ya da alışveriş sitelerine ulaşmak için kullanıcılardan ekstra ücret talep edilebilecek. Yani tüm ipler servis sağlayıcıların eline geçecek. 
 
Trump'ın atadığı Federal İletişim Komisyonu Başkanı Ajit Pai kararı savunurken "Dünyanın sonu gelmiyor. tüketiciler korunmaya, internet gelişmeye devam edecek" şeklinde konuştu. Ancak bu yasanın getirileri hiç de Pai'nin dediği gibi değil. Dünyanın sonu gelmiyor ancak internetin sonu geliyor.
 
2015 yılında başlatılan "internet tarafsızlığı"nın kaldırılması kararının anayasa mahkemesine taşınacağı belirtiliyor.
 
Ağtarafsızlığı nedir? 
Ağ Tarafsızlığı, internet servis sağlayıcılarının herhangi bir internet hizmetine ya da web sitesine; kısıtlamadan, engellemeden veya sansürlemeden eşit muamele göstermesi zorunluluğu getiriyordu.
 
Peki internet neden ölüyor?
Ağ tarafsızlığının kaldırılması parası olan büyük şirketlere yarıyor, küçük şirketler ise eşitliği yok eden ağ tarafsızlığının kalkmasıyla büyük balıkların önüne atılan küçük balıklara dönüşüyor. Ağ Tarafsızlığı kuralları sayesinde internet kullanıcıları güçlü internet servis sağlayıcısı şirketler karşısında korunmuş oluyordu. Bu ortadan kalktı. FCC'nin aldığı yeni kararla AT&T, Comcast ve Verizon gibi ABD'nin önde gelen internet servis sağlayıcıları maç başlamadan galibiyetlerini ilan ettiler.
 
 
Ağ Tarafsızlığı kurallarının kaldırılmasıyla internet servis sağlayıcıları bazı içeriklere veya hizmetlere erişimi engelleyebilecek ya da bazı içerik veya hizmetler için kullanıcılardan daha fazla ödeme yapmalarını isteyebilecek. Üstelik bir gerekçe göstermesine bile gerek yok. Örneğin internetten film, dizi vs. gibi içerikler sağlayan uygulama ve siteleri kullanmak için zaten bir bedel ödüyorsunuz. Bu içerikleri izlemek için internete ihtiyacınız var. Bunun için de ödüyorsunuz. Bu da yetmiyormuş gibi bundan sonra bu servisleri kullanmak için bir de servis sağlayıcıya ekstra ücret ödemeniz gerekecek. 
 
CNNTürk'ün haberine göre, buraya kadar ticari haksızlıklara yol açacakmış gibi görünse de servis sağlayıcılar kendilerine yapılan bu güzelliğin altına gizlenmiş olarak politik baskı altına girecek. Trump'un beğenmediği her şeye erişimde engeller çıkartılabilecek ve bunun için ne bir mahkeme kararı gerekecek ne de başka bir şey.
 
Peki bu Türkiye'yi neden ilgilendiriyor?
internet küresel bir ağ olsa da ABD internetin merkezini oluşturuyor. En çok kullanılan web siteleri, servisler ABD kaynaklı. Bu durumda servis sağlayıcıların bu sitelerle ilgili kararları doğrudan Türkiye'deki kullanıcıları da bağlayacak. Sadece Türkiye'yi değil tüm dünyayı da etkileyecek.