7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

2008’de oldu 2014’te doğdu!

İzmirli 15 yıllık evli çift, 2008 yılında dondurulan embriyonun 2014 yılında transferiyle evlat sahibi oldu. Lengerli çiftinin 6 yıl bekledikten sonra kucaklarına aldıkları Mira çok sağlıklı bir bebek.

10 Mart 2015 Salı 07:00 - Güncelleme:
2008’de oldu 2014’te doğdu!

İzmir’de çocuk sahibi olmak için başvurdukları tüp bebek yönteminden umudunu kesmeyen 15 yıllık evli, Gaye (33) ile Mehmet Lengerli (36), 2008’de dondurulan embriyolarının 6 yıl sonra transfer edilmesiyle kızları ‘Mira’ya kavuştu. Yapılan 8’inci uygulamadan sonra evladını kucaklayan anne Gaye Lengerli, bebek özlemi çekenlere “Bizim çocuğumuz olduysa herkesin olur, denemekten hiç vazgeçmeyin” dedi. Çiftin, 6 yıl önce başlayan bebek serüveni şöyle gelişti: İkisi de tekstil sektöründe çalışan  Gaye- Mehmet Lengerli 15 yıl önce evlendi. Ancak, çok istedikleri halde çocuk sahibi olamadılar. Tedavi için İzmir Kent Hastanesi Tüp bebek kliniğine başvuran çiftin  2005’te yapılan ilk denemesi hüsranla sonuçlandı. Aynı yıl hem deneme yapıldı, hem embriyolar donduruldu.

Yüksek teknolojinin nimeti

Embriyo transferi sonuç  vermeyince çift denemelere ara verdi. Ocak 2008’de merkeze başvuran çiftte yeni teknoloji dondurulmuş embriyo olarak bilinen vitrifikasyon yöntemi uygulandı. Bu yolla 6 embriyo donduruldu. Anne adayına 8’inci denemede  Embriyolog Dr. Tunç Pınar tarafından ultra hızlı vitrifikasyon tekniğiyle dondurulan embriyo ile yapıldı. Çift heyecanla beklediği bebek müjdesini bu transferden sonra aldı. Gaye ve Mehmet Lengerli, 13 Kasım 2014 tarihinde özlemle bekledikleri bebeklerine kavuştu.

Doğumundan sonra 38 haftalıkken 49 santim boyunda, 2 kilo 950 gram ağırlığında dünyaya gelen bebeğe ‘Mira’ adı verildi.Çiftin bebek hayalinin gerçekleştiren ekipten  embriyolog Dr. Tunç Pınar ise 10 yıllık süreçte tüp bebek laboratuarlarında önemli gelişmeler olduğunu açıklayarak yöntemin dünyada yeni yaygınlaşmaya başladığını söyledi.

‘Cam içinde korundu’

Yavaş ve kontrollü embriyo dondurmanın yerini ultra hızlı vitrifikasyona bıraktığını anlatan Dr. Pınar, “Yöntemin avantajı dondurma esnasında zarar veren hücre içi cam kristallerinin oluşumuna izin vermemesi. Embriyolar yüksek konsantrasyonlu dondurma sıvıları sayesinde hücre camlaştırılarak donduruluyor” dedi.