29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

2017 DGS kılavuzu yayınlandı

2017 DGS kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte tercih tarihi belli oldu. Dikey Geçiş Sınavı sonuçları 6 Eylül'de açıklanmış, bir çok öğrenci tercih tarihini ve kılavuzunu bekliyordu.

16 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
2017 DGS kılavuzu yayınlandı

Ön Lisans programlarını tamamlayan öğrenciler, lisans programlarına geçiş yapmak için Dikey Geçiş Sınavı'na girdiler. ÖSYM DGS tercih tarihlerini ve kılavuzunu yayımladı. Adaylar DGS tercihleri için ÖSYM AİS sayfasında gelecek açıklamaları bekliyor. ablo-1 üzerinde ise dikey geçiş yapılabilecek olan lisan programlarına ait kontenjanlar, kodlar, puan türleri, öğretim süreleri ve varsa koşulları yer alır.

Adaylar tercih listelerine ekleyecekleri Tablo-1'de yer alan lisans programlarının açıklamalarını ve koşullarını dikkatlice incelemelidirler. Tercih yapılabilmesi için belirtilen koşullara ve açıklamalara uyulması gereklidir. Koşullara ve açıklamalara uymadığı halde tercih yapanlar için oluşabilecek olan sorunların sorumlulukları da kendilerine aittir. Yerleştirme işlemi için tercih sırası önemlidir. Bu nedenle de adaylar, tercih listelerini oluştururken en fazla eğitim görmek istedikleri programdan başlayarak bir tercih listesi oluşturmalıdırlar. Adaylar 30 tercih yapabilirler. Tercih için verilen hakların tamamının kullanılması da zorunlu değildir. Tercih işlemini tamamlayan adaylar, yazıcıdan tercih listelerinin çıktısını alarak saklamalıdırlar. Tercih işlemini yapan adaylar, tercih süresi içerisinde tercih işlemlerinde değişiklik yapabilme hakkına sahiptirler.
 

DGS TERCİHLERİ ÖSYM GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ
 

ÖSYM GİRİŞ

 

 
Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.

DGS tercihleri 2017 ne zaman açıklanır, DGS tercih kılavuzu sınava giren adaylar tarafından merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. DGS tercihleri ile ilgili ÖSYM son dakika açıklaması bekleniyor. Merkezi sınavlar düzenli aralıklarla MEB ve ÖSYM tarafından düzenleniyor. Dikey Geçiş Sınavı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından her sene düzenleniyor. Üniversitelerin iki yıllık önlisans programlarından mezun olan öğrenciler, eğitimlerini dört yıllık lisans seviyesine taşıyabilmek için bu sınava giriyorlar. Sınavda öğrenciler sayısal ve sözel konulardan oluşan soruları cevapladılar. DGS sonuçları 6 Eylül Çarşamba günü erişime açıldı. Sınav puanlarını öğrenen adaylar belirtilecek olan tarih aralığında tercihlerini gerçekleştirecekler. Üniversite taban ve tavan puanları DGS tercih kılavuzu ile yayınlanacak. Adayların 30 okul ve bölüm tercih etme hakkı bulanacak. Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. DGS tercih işlemleri, geçtiğimiz 24 Eylül'de açıklanan sonuçların ardından 30 Eylül'de başlamıştı. Aynı süreç baz alınırsa tercih döneminin 12 Eylül tarihinde başlayacağı öngörülebilir.
 

Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.

DGS tercihleri ile ilgili merak edilen birçok bilgiye haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz. Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır.