29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Avcı böcekler görev başında !

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2013 yılında üretilen çam kese böceği avcısı Calosoma sycophantalar göreve gidiyor.

Cihan23 Nisan 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Avcı böcekler görev başında !
Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde 2007 yılında kurulan, bu güne kadar 80 bin adede yakın avcı böcek, üretilen Böcek Üretim Laboratuarı zararlılarla mücadelesini sürdürüyor.
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, bilim adamlarınca 'Dumansız Yangın' olarak anlatılan böcekler konusunda bilgi verdi. Ormanlara yangınların verdiği zararın en az 5 katı daha fazla zarar veren böceklere karşı yapılan kimyasal, mekanik, biyoteknik ve biyolojik mücadelenin önemine değinen Coşkun, şunları ifade etti: "Biyolojik mücadele, tabiata en uygun, çevreye zarar vermeyen mücadeledir. Tabiatta bir düzen ve ahenk var. Biz orman mühendisleri tabiattaki bu düzenin, bu sistemin sırlarını çözerek, ona uygun şekilde, zarar veren böceklerle mücadele ediyoruz."

"20 BİN AVCI BÖCEK ÜRETİLECEK"

Laboratuvarda 2 tür avcı böcek ürettiklerini dile getiren Coşkun, şöyle devam etti: "Her yıl bir önceki yıldan daha fazla sayıda böcek üreterek ormanlara bırakıyoruz. 2013 yılında kızılçam, karaçam gibi ibreli ağaçlara zarar veren çam kese böceğine karşı 20 bin adet avcı böcek Calosoma sycophanta üreteceğiz. Bu yıl çam kese böceği ile mücadele için 3 bin 470 adet anaç böcekle laboratuvarımızda böcek üretimine başlandı. Şu ana kadar 20 bin adet avcı böcek yumurtası alındı. Bunlardan 8 bin böcek tırtılı doğaya bırakılacak duruma geldi."
Coşkun, yeterli boya ulaşan tırtıllardan 3 bin adedinin geçtiğimiz günlerde İnkaya Mahallesi üstü, Uludağ yolu kısmındaki Karaçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alana bırakıldığını sözlerine ekledi.