27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Barış Manço'yla ilgili ilginç iddia

Siirt'in Kurtalan ilçesinde yaşayan Resul Gök, kardeşi olduğunu iddia ettiği merhum sanatçı Barış Manço'nun 14 yıldır yasını tutuyor.

1 Şubat 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Barış Manço'yla ilgili ilginç iddia
Kurtalan'a bağlı Bozhöyük köyünde yaşayan 82 yaşındaki Resul Gök, 1 Şubat 1999 yılında vefat eden Manço'nun ölüm yıl dönümünde köyünde yemek vererek mevlit okutturdu.

Genç yaştayken önce annesinin ardından babasının vefat ettiğini, 4 çocuklu aileden 2 kız kardeşinin de evlenmesinin ardından asıl adının Mehmet Emin olduğunu ileri sürdüğü Barış Manço ile yalnız kaldıklarını söyleyen Gök, şöyle dedi: 'Gerçek adı Mehmet Emin olan Barış ile yalnız kaldık. 1951 yılında askere giderken onu halamıza emanet ettim. 2 yıl sonra askerden döndüğümde Barış yoktu. Halam evden kaçtığını söyledi. Çok aradım ama bulamadım. O zaman 6-10 yaşları arasındaydı. Nüfus kaydı yoktu, askerden döndüğümde nüfusa kaydını yaptıracaktım ama kısmet olmadı. Kaç sene geçti, İstanbul'da olduğunu duydum.

Gidip araştırdım, alışveriş yaptığı bakkalı buldum. Bakkal onu telefonla arayınca Barış oraya geldi. Ona hayatıyla ilgili yazdığım bir notu uzattım. Notu öpüp cebine koydu. Bana hangi köyde oturduğumu sordu, ben de Teliba dedim. Onunla oturduk konuştuk. Bana, 'benimle gelmek istersen gel' dedi. Ben de 'hacı adamım sen de şakacısın seninle gezemem' deyince güldü. O günün akşamında buluşacaktık ama gelmedi. İkinci gün de bekledim, gelmedi. Ben de küsüp eve geldim. Sonraki zamanlarda iki gazeteci geldi benim fotoğraflarımı ve görüntümü çekti. Kendilerini Barış'ın gönderdiğini söylediler. Barış'ın benim maddi durumumu sorduğunu söylediler. 'Benim halim vaktim yerinde bir şey istemiyorum' dedim. Barış'ın beni çağırdığını söylediler. Aradan iki ay geçti öldüğünü duydum. Benim küçük kardaşımdır, iki oğlu olduğunu söylediler, Barış Manço ile hayattayken kavuşamadım oğullarını görmek istiyorum.'

-'Ölüm onu erken aldı'-

Resul Gök'ün Marmaris'te yaşayan kızı Remziye Gül ise, 'Kurtalan'da gösteri yapan halkacı denilen sirk oyuncularının yanına giden Barış Manço, onlara, 'babam da yok, annem de, ağabeyim de askerde' deyince onlar da, 'biz senin annen de, baban da oluruz' deyip onu beraberlerinde götürmüşler. Babam amcamı yıllarca aramış. Bugün Manço'nun ölüm yıl dönümü. Onu unutmadık ve onun için mevlit okutturduk. Barış Manço her zaman babamın aklında. Her zaman onun için dua ediyor. Babam onunla görüştüğünde, babama yanına geleceğine dair söz vermiş ancak nasip olmadı. Ölüm onu erken aldı. Babamın tek isteği hayattayken dünya gözüyle yeğenlerini görmek. Manço'nun çocuklarıyla bir araya gelip tanışmak istiyoruz' diye konuştu.

Gök, Manço'nun şarkılarında küçüklüğünü ve yaşadıklarını anlattığını ifade ederek, 'Babamın anlattığına göre Manço'yu küçükken eşek tepmiş. Arkadaşım eşek şarkısını onun için yazmış olmalı. Alnında da bu olayın izi vardı zaten. Kurtalan Ekspresi grubunu da Kurtalanlı olduğu için kurmuş' dedi.

Bözhüyük köyü sakinlerinden Eyvaz Can (55) ise, Resul Gök'ün Barış Manço'yu yıllardır dilinden düşürmediğini belirterek, 'Resul Gök, Barış Manço'nun öz kardeşidir. Barış Manço'yu görmeyi çok istiyordu, gidip gördü. Bir daha görüşmeleri nasip olmadı' diye konuştu.

Öte yandan AA muhabirinin telefonla görüştüğü Barış Manço 7'den 77'ye Doludizgin Barış ve Sevgi Derneği Genel Başkanı İnci Manço İlbay, daha önce de bu tür iddialarda bulunanlar çıktığını ve bunların Barış Manço'nun sevenleri olduğunu ifade ederek, Manço'nun başka bir ailesi olmadığını söyledi.