5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Bayram namazı saat kaçta kılınacak! İl il bayram namazı vakitleri

Bayram namazı saat kaçta kılınacak? sorusu gündemin en çok araştırılan başlıkları arasında yer alıyor. İstanbul, Ankara, İzmir bayram namazı vakitleri merak ediliyor. Kurban Bayramı'nın yaklaşıyor olmasıyla birlikte internet araştırmaları yoğunlaştı. Bayram namazının vacip oluşunun ve kılınmasının şartları, aynen Cuma namazının şartları gibidir. Bayram namazında ezan okunmaz, kamet yapılmaz. Bayram namazları, müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesi olarak bayramların birinci günü, kuşluk vaktinde kılınır. Bayram namazı farz değil vaciptir. İki rekat olarak cemaatle kılınır. Bayram namazına dair merak edilenlerin tümünü sizler için araştırdık. İşte Bayram namazı hakkında merak edilenler...

8 Ağustos 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bayram namazı saat kaçta kılınacak! İl il bayram namazı vakitleri
Bayram namazı saat kaçta kılınacak? sorusunun yanıtı milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. İstanbul, Ankara, İzmir bayram namazı vakitleri yoğun bir şekilde araştırılıyor. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bayram namazı hakkında internet araştırmaları yoğunlaştı. Bayram namazları, müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesi olarak bayramların birinci günü, kuşluk vaktinde kılınır. Bayram namazı farz değil vaciptir. İki rekat olarak cemaatle kılınır. Bayram namazı kılınışı ve vakitleri hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.
 
 
BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK? 
Bayram namazı vakitleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlandı. 
 
İSTANBUL, ANKARA, İZMİR BAYRAM NAMAZI VAKİTLERİ!
İSTANBUL BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?
İstanbul'da Kurban Bayramı namazı 06.47'de kılınacak.
 
ANKARA BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?
Ankara'da Kurban Bayramı namazı 06.33'te kılınacak.
 
İZMİR BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?
İzmir'de Kurban Bayramı namazı 06.58'de kılınacak.
 

 
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
 
Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.
 
Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.
 
Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:
 
1. Rekat
 
Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
 
Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur,
 
Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 2. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
 
Sonra 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
 
Ardından 4. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
 
İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
 
Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.
 
 

 
2. Rekat
 
İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
 
Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak  1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
 
Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
 
Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
 
Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
 
Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
 
Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.
 
KURBAN KESİM VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?
 
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).