26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Filistin'in dramı sahnede

İsrail vatandaşı Arap asıllı yazar Ilan Hatsor’un 1994 yılında yazdığı ve Filistinli üç erkek kardeşin hikayesini anlatan ‘Maskeliler’ İstanbul’da tiyatroseverlerle buluştu.  

26 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Filistin'in dramı sahnede

İsrailli yazar Ilan Hatsor’dan, Filistin cephesine tarafsız, insancıl bir bakışın konu edildiği ‘Maskeliler’ adlı tiyatro oyunu, Tiyatrotek tarafından düzenlenen gala gösterimi ile Türk tiyatroseverlerle buluştu. Ersin Umulu’nun yönetmenliğini üstlendiği oyunda; Mert Doğan, İhsan Önal ve Haluk Yüce sahne alıyor. Profilo Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen gala gösterimiyle izleyicilerle buluşan oyun yoğun ilgi gördü. ‘Maskeliler’ tiyatro oyunu, İsrail kuşatması altında süren kanlı savaşın ortasında kalan Filistinli üç erkek kardeşin, hesaplaşma sürecini konu alıyor. Kendi topraklarında süren acımasız savaşın, kardeşlik bağlarını bile koparan ezici baskısına, insanları nefret ve şiddet içinde birbirlerinden uzaklaştırmasına çok iyi bir örnek olarak ve ilk kez bir ‘karşı bakışla’ işlenerek tekrar sahneleniyor. 

DÜNYA BİR ŞEY YAPMALI 

Yönetmen Umulu oyunla ilgili şunları söyledi: “Üç kardeşin sorgulamasını yaparken çocukluğuna dönüyoruz, ülkede yaşanan olaylara dönüyoruz, sıkıntıları, zorlukları, acımasızlıkları ve savaşın getirdiği zorlukları görüyoruz. Savaşın getirdiği fakirliği izlerken “Ben olsaydım nasıl yapardım?” sorusunu izleyicilere sorduruyor. Herkes bir şey söylüyor. Bütün dünyanın bir şeyler yapması gerekiyor. Söylemek değil her tarafta eylem olması lazım.” Oyunculardan İhsan Önal ise “Bu aslında evrensel bir oyun. Bu olayı Irak’ta, şimdi Suriye’de görüyoruz. Sadece İsrail’in, Filistin’in değil dünyada barışın gerekliliği ve bunun için neler yapılması gerektiğini göstermeye çalışıyoruz.” dedi.