29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

2018 il il iftar ve sahur vakitleri İftara ne kadar kaç saat kaldı?

Ezan kaçta okunuyor? İmsak vakti ne zaman? İmsak vakti ile iftar arasında ne kadar? Kaç saat oruç tutuyoruz? İftara ne kadar kaldı sorusunu yönelten vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden yayımlanan 2018 imsakiye bilgisine erişmek istiyor. İftar saatleri sorgusuyla iftara ne kadar kaldı sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, kentlerindeki iftar saatlerinin Ramazan'ın ikinci gününde kaç dakika sonra okunacağını sorguladı. İşte, milyonlarca kişinin merak ettiği iftar saatleri ve Ramazan 2018 imsakiyesi Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 Ramazan İmsakiye sahur ve iftar vakitleri açıklandı Bu durum aynı zamanda yılın her döneminde oruç tutulmasına da vesile olmaktadır. Özellikle son 10 yıldır yaz mevsimine yakın dönemlere rastlamış olan oruç ayı yavaş yavaş ilkbahar mevsimine doğru gelmektedir.

22 Mayıs 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
2018 il il iftar ve sahur vakitleri İftara ne kadar kaç saat kaldı?

İftara ne kadar kaldı sorusunu yönelten vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden yayımlanan 2018 imsakiye bilgisine erişmek istiyor. İftar saatleri sorgusuyla iftara ne kadar kaldı sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, kentlerindeki iftar saatlerinin Ramazan'ın ikinci gününde kaç dakika sonra okunacağını sorguladı. İşte, milyonlarca kişinin merak ettiği iftar saatleri ve Ramazan 2018 imsakiyesi Diyanet İşleri Başkanlığı  2018 Ramazan İmsakiye sahur ve iftar vakitleri açıklandı Bu durum aynı zamanda yılın her döneminde oruç tutulmasına da vesile olmaktadır. Özellikle son 10 yıldır yaz mevsimine yakın dönemlere rastlamış olan oruç ayı yavaş yavaş ilkbahar mevsimine doğru gelmektedir. Miladi yıla göre Kameri (Hicri) yılın 11 gün eksiden ya da bir başka deyişle geriden başlaması nedeniyle her yıl başlangıç tarihi değişmektedir. Bu durum aynı zamanda yılın her döneminde oruç tutulmasına da vesile olmaktadır. Özellikle son 10 yıldır yaz mevsimine yakın dönemlere rastlamış olan oruç ayı yavaş yavaş ilkbahar mevsimine doğru gelmektedir.

İFTARI EN GEÇ VE EN ERKEN AÇACAK İLLER

Diyanet İşleri Başkanlığından alınan bilgiye göre, Türkiye'de orucunu en erken Hakkarililer, en geç ise Edirneliler açacak. Astronomik hesaplarla belirlenen imsak ve iftar vakitlerine göre, ülkede iftar sofrasına en geç Edirne'de yaşayanlar oturacak

Hakkari ile Edirne arasındaki oruç açma süresi farkı 80 dakika olacak. Bir anlamda Hakkari'deki vatandaşlar teravih namazını kılmaya hazırlanırken, Edirne'de yaşayanlar iftar sofrasına oturacak.

Erken iftar yapılacak illerde Hakkari'yi Van, Iğdır, Şırnak ve Ağrı, geç oruç açılacak illerde ise Edirne'yi Kırklareli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir ve İzmir takip edecek.

İFTARDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Ramazanda oruç tutarken sağlığımıza da düşünmeli, tıka basa yemek yerine hafif öğünleri tercih etmeliyiz. Diyetisyen Selahattin Dönmez, sahurda ve iftarda neler yenmesi gerektiği konusunda oruç tutanları bilgilendirdi vedikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler.

Çorbanın yanında etli veya etsiz fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği yenmelidir. Bir dilim kıymalı ya da tavuklu börek yenmesinde bir sakınca yoktur. Bir kase yoğurt yenebilir.

Ağır bir tatlı yerine meyve yemek şeker ihtiyacının karşılanmasında daha doğrudur.Ana öğün olarak ızgara et, tavuk, balık veya sote edilmiş et yenilebilir.

 

RAMAZANDA SIVI TÜKETİMİ

Yaz aylarında tutulan uzun süreli oruçlarda en önemli şey susuzluktur. Bunlardan dolayı Ramazan’da sahurda yiyeceğimiz gıdaların bizim hem tok tutmasını isteriz hem de susatmayacak, su tüketimini artırmayacak besinler olsun isteriz.Bu sebeble Ramazan’da sahura kalktığımız zaman ne yapmalı ve neler yapmamalı inceledik. Sahurda çay içmekten vazgeçin. Çünkü çay diüretiktir yani idrara çıkmayı arttırır, vücuttan su atar.

    Tuz oranı yüksek yiyeceklere dikkat edin. Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun.

    Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır.

    Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur. O nedenle özellikle sahurda kek, kurabiye, tatlı, çikolata, bal, reçel türü yiyecekler yemeyin.

    Ekmekten vazgeçmeyin. Sahurda yiyeceğiniz iki dilim tahıllı veya çavdar ekmeği ihtiyacınız olan karbonhidrata bire-bir çözümdür.

    Eğer tansiyon probleminiz yoksa terleme ile vücuttan kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için 1 şişe doğal maden suyu için.

    Her sahurda en az 3 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.