10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

İnsan Hakları şiirler, yazıları ve sözleri

İnsan Hakları ve Demokrasi haftası önemi nedir İnsan Hakları şiirler, yazıları ve sözleri nelerdir Vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasına giren Demokrasi İnsan Hakları Günü temelini 10 Aralık 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile 04 Kasım 1950 tarihli Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi oluşturmaktadır.

11 Aralık 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İnsan Hakları şiirler, yazıları ve sözleri

10 Aralık İnsan Hakları; Uygar düzende, soy ve cinsiyet ayrımı olmaksızın insanın doğuştan var olduğu kabul edilen ve devlet karşısında korunması gereken haklarıdır. Her yıl bu tarihte kutlanan İnsan Hakları Günü ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü hakkında yayınladığı mesajda neler dedi? İnsan Hakları hem tarihsel olarak hemde günümüzdeki algılanış şekli bakımdan en yaygın temellendirme biçimi olan "doğal haklar" yaklaşımıdır. 

 

 

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ ÖNEMİ NEDİR?
 
İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948’den bu yana her 10 Aralık’ta kutlanan gündür. II. Dünya Savaşı’ndan sonra dünyadaki devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleştiler. İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948’de hazırlandı ve 10 Aralık 1948’de Genel Kurulun Paris’te yapılan oturumunda kabul edildi. 

 

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN İNSAN HAKLARI MESAJI

‘’TÜRKİYE RAHAT BİR ÜLKE’’

“Kanunlar önünde bireylerin eşitliği ve ayrımcılığa uğramamaları ilkelerine dayanan insan haklarına saygının, Türkiye Cumhuriyeti’nin değiştirilemez niteliğidir. Türkiye, günümüzde demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılması noktasında tarihinde hiç olmadığı kadar rahat bir ülkedir. Milletimizin demokratik kazanımlarını, bağımsızlığını, hak ve özgürlüklerimizi gasp etmeyi amaçlayan 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin akamete uğratılmasının sebeplerinden birisi de budur. Türk milleti, 251 şehit pahasına gösterdiği kahramanca direnişle sadece iradesine değil, aynı zamanda demokrasiye de sahip çıkmıştır.

 

‘’Tüm mazlum ve mağdurların yanında olmayı sürdüreceğiz.”

 

İslam düşmanı ve yabancı karşıtı akımlar, batılı ülkelerde giderek siyasetin merkezine oturuyor. Dili, dini, rengi ve kültürü farklı olduğu için milyonlarca insan ötekileştiriliyor, baskı ve şiddet görüyor. Arakan’da Müslümanların maruz kaldığı vahşet karşısında sergilenen kayıtsızlık, bunun en son örneğidir. Unutmayalım ki sessiz ve tepkisiz kalınan her zulüm, zalimi daha da pervasızlaştırır. Görmezden gelinen her trajedi, yenilerinin habercisi demektir. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ şuuruyla hareket eden Türkiye, sınırları içinde olduğu gibi dışında da adaletin, barışın, hak ve özgürlüklerin yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir. Algı operasyonlarına prim vermeden Filistin’den Suriye’ye, Asya’dan Afrika’ya kadar tüm mazlum ve mağdurların yanında olmayı sürdüreceğiz.”

 

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN İNSAN HAKLARI MESAJI

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, dünya insan hakları gününde dünyanın bir çok köşesinde insan hakları sorunlarının yaşandığını belirtti.  Başbakan Yıldırım, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 69. yılının kutlandığını hatırlattı. Yıldırım mesajında şunları söyledi: “Vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinden, kökenlerine bakılmaksızın, bireysel olarak kanun önünde eşit ve serbest şekilde yararlanmaları, devletin temelini teşkil ediyor. Dünyanın birçok köşesinde değişik boyutlarda insan hakları sorunlarının yaşanıyor. Terörizm, ırkçılık, hoşgörüsüzlük, ayrımcılık, İslam karşıtlığı ve yabancı düşmanlığı gibi olgulara karşı uluslararası toplumun ortak ve etkili tedbirler alabilmesi maalesef halen mümkün olmuyor. Bunun en son örneği Kudüs’te olanlar ve Filistinlilere yapılanlar, uygulanan baskılardır. Aynı şekilde Rohinga Müslümanları’na reva görülenler insan haklarının ayaklar altına alınmasıdır.”

 

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu İnsan Hakları Mesajı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, sorunlara karşı çıkış yolunun insan haklarını merkeze alan bir hukuk olduğunu söyledi. Feyzioğlu 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Ortadoğu’da yaşananlar nedeniyle milyonlarca insanın yaşam hakkını yitirdiğini belirterek, yaşanan sorunlardan çıkış yolunun, insan haklarını merkeze alan bir hukuk olduğunu vurguladı. Feyzioğlu, tüm vatandaşların hukuk paydasında kucaklanması gerektiğini kaydetti. “Nerede bir insan hakkı varsa biz onu savunuruz, nerede bir insan hakkı ihlali varsa o ihlale karşı göğsümüzü siper ederiz” diyen  Feyzioğlu, olağanüstü hale ilişkin çeşitli eleştirilerde bulundu. Feyzioğlu, hukukun üstünlüğü konusunda mücadeleye devam edeceklerini belirterek şunları söyledi: “Türkiye Barolar Birliği, barolar ve avukatların bu mücadelesi sebebiyle toplumun her kanayan yarasına merhem olmak için Türkiye’nin dört bir köşesinde mücadeleye devam ediyor. Türkiye Borolar Birliği, barolar ve avukatların toplum nezdindeki itibarı tarihteki en yüksek seviyesindedir. Meslek örgütlerimiz, Türkiye’nin en güvenilir örgütleri olmayı, bu mücadelenin sonunda şükürler olsun başarmıştır.”

 

İNSAN HAKLARI GÜNÜ İLE İLGİLİ YAZILAR

İnsan olmanın gerekliliği arasında haklara ve kanunlara saygılı olmak gelir.10 Aralık ile başlayan hafta İnsan Hakları Haftası olarak ilan edilmiş. 10 Aralık tarihi de Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanır. Dünya’da hepimizi bildiği üzere insan hakları ile ilgili bir evrensel bildirge yer almaktadı. Bu bildirge, 10 Aralık 1948′de Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmişti. Türkiye bu konuda ciddi adımlar atan ülkelerdendir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni kabul eden ülkelerin başında gelen Türkiye, bu tür konularda daima olumlu adımlar atmış ve taraf olmuştur. İnsan Hakları, temel olarak her insanın eşit derecede yaşama hakkına sahip olduğu görüşünü dile getirmektedir.

 

İNSAN HAKLARIYLA İLGİLİ YAZI

Dünya kurulduğundan beri insanlar sürekli birbirleriyle savaşmışlar. Hâlâ da savaşmaya devam ediyorlar. Uzun yıllar süren kanlı savaşların sonunda birçok ulus perişan olmuş, hatta yok olmuşlardır. İnsanlar savaşların, baskı ve haksızlıkların yol açtığı büyük acılar yaşadılar.

Milletler bu savaşlara son vermek, barış içinde birbirlerinin haklarına saygı duyarak yaşamak amacıyla Birleşmiş Milletler Teşkilatını kurdular. Bu teşkilata bağlı olarak “İnsan Hakları Komisyonu” kuruldu.  Komisyon, 10 Aralık 1948’de “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi”ni kabul ederek yürürlüğe koydu. Bu beyanname kişilerin, hak ve özgürlüklerinin bir özeti gibidir. Beyannameyi imzalayan ülkeler, hem birbirleriyle hem de kendi toplumlarıyla barış içinde yaşamayı kabul etmektedirler. Türkiye, 6 Nisan 1949’da bu antlaşmayı imzalamıştır.

İnsan Hakları Beyannamesi, 30 maddeden meydana gelmektedir. Beyannamenin önemli maddelerinden bazıları şunlardır:

·       Bütün insanlar hür ve eşit doğarlar.

·       Her kişinin fikir, vicdan ve din hürriyeti vardır.

·       Herkes ırk, cins, dil ve düşünce farkı gözetmeksizin insan hak ve hürriyetlerine sahiptir.

·       Hiç kimse kölelik ve kulluk altında yaşamaya zorlanamaz.

·       Hiç kimseye insanlık dışı, haysiyet kırıcı cezalar uygulanamaz.

·       Her insan eğitim hakkından yararlanabilir.

·       Hiç kimse keyfi olarak tutuklanamaz.

·       Herkesin çalışma, işini serbestçe seçme, iyi şartlarda çalışm a ve işsizlikten korunma hakkı vardır.

 

İNSAN HAKLARI GÜNÜ İLE İLGİLİ GÜZEL SÖZLER

 

=> Bütün insanlar özgür ve eşit doğarlar.

=> Milli kinlerin üstünde, insanlık muhabbeti vardır.

=> İnsanın hürriyeti, komşusunun hürriyetinin başladığı yerde biter. (F.W.Warrar)

=> Allah hürriyeti ancak onu arayanlara verir. (D. Webster)

=> Bana hürriyetlerin en büyükleri olan düşünce, inanç, vicdan hürriyetlerini verin. (Milton)

=> İnsan genellikle başkalarına sürmek istediği çamura bulanır. (Cenap Şahabettin)

=> İnsan köle doğmaz, köle yapılır.

=> Gerçek olan tek yarış! İnsanlık yarışı.

=> En büyük sevgi, insanlık sevgisidir.

=> İnsan, insanın efendisi olamaz.

=> Adil olmayan millet hür de olamaz. (E.D.Sieys)

=> Zayıfların hakkını korumak için konuşmayanlar, köledir. {Lovvel)

=> Hakkı güçlendirmeyenlerdir ki kuvveti hak ederler. (Cenap Şahabettin)

=> Haksızlığı aramak için lamba kullanmak gerekmez. (Socrates)

=> Ülkemi, ailemi çok severim; ama insanlığı da ülkeme değişmem. (Fenelon)

=> Ancak kendi kendini yönetebilen insanlar hürdür.

=> Özgürlüğünden vazgeçen kimse, insanlık hak ve görevlerinden vazgeçmiş demektir.

=> Biz, yaşamak isteyen, haysiyet ve şerefiyle yaşamak isteyen bir milletiz. (Atatürk)

=> Eğer devamlı barış isteniyorsa insan kitlelerinin durumlarım iyileştirecek uluslararası tedbirler alınmalıdır. İnsanlığın tümünün gönenci, açlık ve baskının yerine geçmelidir. Dünya vatandaşları haset, aç gözlülük ve kinden uzaklaşacak şekilde eğitilmelidir. (Atatürk)

=> İnsanları seven bir kişi, insanları sevmeyen doksandokuz kişiye bedeldir. (John Stuart Mill)

=> İnsan, almadığı şeye sahip olamaz. (Goethe)

=> İnsan sevgisi kadar büyük sevgi olamaz.

=> Bir tek kişiye yapılan haksızlak, bütün topluluğa yönelmiş bir tehdittir. (Montesquieu)

=> İnsan her zaman kahraman olmaz ama her zaman insan olabilir. (Bacon)

=> İnsanlar istediklerine inanırlar. (Sezar)

=> İnsanlar doğuştan eşittirler ama bunu, sonuna kadar sürdüremezler. (Montesquieu)

=> Bir insan başka bir insana eşit olmayabilir ama her zaman aynı cinstendir.(De Bonold)

=>”Senin” ve “benim” kelimeleri ortadan kaldırılsaydı insanlar sükun içinde yaşarlardı. (Anaksagonos)

=> Her insan bir (bilgi yelpazesi.net) dünyadır. (Harsert)

=> Soylu insan, hak ve adaleti her şeyden üstün tutar. (Konfüçyus)

=> Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası hürriyettir.

=> Kişisel hürriyetler kutsaldır.

=> İnsanları sevmeyi öğrenmek, gerçek mutluluktur.

=> Sevgi insanlığın, şiddet hayvanlığın kanunudur

=> Bu dünyadan aldığının karşılığını yerine koymak her insanın zorunluluğudur.(Albert Einstein)

=> İnsan, haklarından daha çok, istekleri için savaş verir.(Napolyon)

=> Bencil bir insan, tek basma kalmış meyvesiz bir ağaç gibi kurur gider. (Turgenyev)

 

DÜNYA İNSAN HAKLARI ŞİİRLERİ

 

İNSAN HAKLARI

İnsanlar köleydiler

Yetkiler kraldaydı,

Zulme karşı birdiler

Ayrımlar kaldırıldı.

 

Bin dokuz yüz kırk sekiz

Çağdaş ilkede biriz

Her şeyin üstündedir

Hukuk ve şerefimiz.

 

Oluştu otuz madde

Yapılandı bildirge

Türkiye imzaladı

Altı mayıs gününde.

 

Bugün, bütün ülkede

Eğitim güvencede

İnsanlığa armağan

çalışmak, eğlenmek de.

 

 

BİZ DÜNYA ÇOCUKLARI

Bizler çiçekleriyiz

Umudun ve sevincin,

Habercileriyiz biz,

Gelen mutlu günlerin.

 

Biz hepimiz kardeşiz.

Hep dünya çocukları,

Kuracağız birlikte

Yaşanası dünyayı.

 

Her ülkeden, her ırktan,

Biz dünya çocukları,

Verelim hep elele

Dünyanın her yerinde.

 

Haydi çocuklar gelin bizimle,

Yürüyelim biz yarına,

Haydi çocuklar gelin bizimle,

Mutluluğa ve barışa.

 

İNSAN

Gelin yüzlü papatyalar

Kırın en güzel süsüdür.

Ondan daha güzeller var

Bu,gülen insan yüzüdür.

 

Yaz ağaca küpe takar,

Gümüş dere durmaz akar.

Akan sudan güzeli var

Bu, gülen insan yüzüdür.

 

Artık hava kararınca

Yuvasındadır karınca.

Ölüm menzile varınca

Yaşlanan insan gözüdür.

 

Ne solan çiçek,duran su,

Ne karıncanın uykusu.

İnsana ilk dokunan şu

Küsen insanın sözüdür.