6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

Kızıl Elma nedir Kızıl Elma Ülküsü ne anlama geliyor neresi hedef alınmaktadır

Kızıl Elma nedir ve ne anlama gelmektedir? sorusuna yanıt arayanlar için detaylar haberimizde. 'İstikamet neresi' sorusuna Bordo berelinin 'Kızıl elma' cevabı herkesi duygulandırdı! Afrin'e gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı'na katılan askerlerimizle yapılan bir röportaj herkesi duygulandırdı. Asker kendisine sorulan sorulara kısa ama çok etkili cevaplar verdi.Kızıl Elma, son zamanların en çok araştırılan konuları arasında yer almaya devam ediyor. Kızıl Elma ülküsü olarak bilinen ve Türk Edebi tarihinde de sık sık kullanılan ifade, içerisinde birçok anlam barındırıyor. Kızıl Elma, bir Türk askerinin Zeytin Dalı operasyonuna yönelirken gittiği yer olarak tanımlamasının ardından gündem konusu oldu. Ergenekon Destanı'ndan, Orta Asya'dan bu yana Türk toplumu için önemli bir yere sahip olan Kızıl Elma ifadesi, geçmiş dönemin eserlerinde de sıkça görülebilmektedir. İşte, merak edilen ifade hakkında detaylı bilgiler

11 Şubat 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:

Kızıl Elma nedir ve ne anlama gelmektedir? sorusuna yanıt arayanlar için detaylar haberimizde. 'İstikamet neresi' sorusuna Bordo berelinin 'Kızıl elma' cevabı herkesi duygulandırdı! Afrin'e gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı'na katılan askerlerimizle yapılan bir röportaj herkesi duygulandırdı. Asker kendisine sorulan sorulara kısa ama çok etkili cevaplar verdi.Kızıl Elma, son zamanların en çok araştırılan konuları arasında yer almaya devam ediyor. Kızıl Elma ülküsü olarak bilinen ve Türk Edebi tarihinde de sık sık kullanılan ifade, içerisinde birçok anlam barındırıyor.  Kızıl Elma, bir Türk askerinin Zeytin Dalı operasyonuna yönelirken gittiği yer olarak tanımlamasının ardından gündem konusu oldu. Ergenekon Destanı'ndan, Orta Asya'dan bu yana Türk toplumu için önemli bir yere sahip olan Kızıl Elma ifadesi, geçmiş dönemin eserlerinde de sıkça görülebilmektedir. İşte, merak edilen ifade hakkında detaylı bilgiler...

Kızıl Elma imgesinin tam olarak ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte yaygın anlayış, Osmanlı ile birlikte tarihe ve edebiyata mal olduğu, Osmanlılar döneminde özellikle Batı memleketlerine doğru yürütülen cihadın bir sembolü olduğu yönündedir. Kızıl Elma ülküsü özellikle yeniçeriler arasında yaygınlaştırılmış ve onların savaşma azmini yüksek tutmak için kullanılmış; Ziya Gökalp, bu imgeyi Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütü PKK'nın Suriye kanadı YPG'yi Afrin'den temizlemek için Zeytin Dalı Harekatı'na başladı. Harekatın ikinci gününde tanklar eşliğinde Afrin'e giren askerler teröristleri bölgeden temizlemeye başladı. Bölgede olan askerle yapılan röpotajda Mehmetçik kendisine sorulan, "İstikamet neresi" sorusunu "Kızıl elma" diyerek cevapladı. Ailesine mesaj gönderen Mehmetçik, "Bizi beklemesinler" dedi. Türkiye'ye de mesaj gönderen asker "Bu vatanı kimse bölemez" şeklinde konuştu.

Diriliş Ertuğrul'un 101. bölümünde Ertuğrul Bey hedefin kızıl elma olduğunu açıklamıştı. Afrin operasyonunun cumartesi akşamı 17.00’da başlamasının ardından vatandaşlar yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeye başladılar.


KIZIL ELMA NEDİR? NERESİDİR?

Türk Edebi tarihinde de kullanılan Kızıl Elma ifadesi Evliya Çelebi'nin eserlerinde yer almıştır. Çok eski çağlardan bu yana kullanıldığı düşünülen bu ifadenin şu anlamları taşıdığı düşünülmektedir;

* Mutlak dünya hâkimiyetinin sembolüdür.

* Hakkın Hakan’ı göndereceği yerdir.

* Türk’ün gerçekleştirmek istediği ülküsüdür.

* İlahî ve sırlı bir bilgidir.

* Millî asabiyet, millî ahlâktır.

* İstanbul’un sembolüdür.

* Türk ordusunun manevi hedefidir.

* Türk’ün yüreğindeki coğrafyanın merkezi yerleşim bölgesidir.

Bütün bu anlamların iki düşünce etrafından birleştiği değerlendirmesi yapılabilir;

I- Kızılelma İlahî bir bilgi, bir sır ya da şifredir.

II- Kızılelma coğrafi bir mekâna ulaşma düşüncesi, “ideali”, ulaşılmak istenen bir yer veya diyardır.




KIZIL ELMA ÜLKÜSÜ

"Kızıl", Türk kültüründe genellikle kıymetli sayılan bir renk; "elma" ise mistik bir yanı bulunan; bolluk, bereket, şifa kaynağı olarak görülen bir meyvedir. Ancak Kızıl Elma sembolleştirilmesinin elmaya değil, Eski Türklerde Güneş ve Ay’ı anlatan kızıl topa dayandığı düşünülür. Bu top, ‘muncuk’ adıyla bayrak ve tuğların tepesini süslemiş ve bazen zaferin işareti, bazen hakimiyetin sembolü, bazen de fethedilmek üzere hedef seçilen yeri ifade etmiştir.

Kızıl Elma imgesinin ilk kez Orta Asya Türkleri arasında doğduğu; Ergenekon Destanında Ergenekon’dan dışarıya çıkma ve kaybedilmiş eski yurdu geri alma idealini simgelediği kabul edilir.. Türkistan'dan Hazar Denizi'nin doğusuna gelen Oğuzların ise Hazar kağanının ipek çadırının üzerinde hakimiyetinin ifadesi olarak bulunan altın topu yani Kızıl Elma'yı ele geçirmeyi ülkü edindikleri düşünülür.

KIZIL ELMA NEDİR?

Kızıl Elma imgesinin ilk kez Orta Asya Türkleri arasında doğduğu; Ergenekon Destanında Ergenekon’dan dışarıya çıkma ve kaybedilmiş eski yurdu geri alma idealini simgelediği kabul edilir.. Türkistan'dan Hazar Denizi'nin doğusuna gelen Oğuzların ise Hazar kağanının ipek çadırının üzerinde hakimiyetinin ifadesi olarak bulunan altın topu yani Kızıl Elma'yı ele geçirmeyi ülkü edindikleri düşünülür.

Kızıl Elma ülküsü özellikle yeniçeriler arasında yaygınlaştırılmış ve onların savaşma azmini yüksek tutmak için kullanılmış; Ziya Gökalp, bu imgeyi Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmış.

Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden birisi olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler. Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.