27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Muş tandırları ülkenin dört bir yanında

MUŞ'un Harman, Güzeltepe, Sarıbahçe ve Suvaran köylerinde oturan aileler, Aşırvan Dağı'ndan getirdikleri killi topraktan yaptıkları tandırları Türkiye'nin dört bir tarafına satıyor.

DHA27 Haziran 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Muş tandırları ülkenin dört bir yanında
Köylülerin, ekmek ve yiyeceklerini pişirmekte kullandığı tandırların yapımı ilkbaharda başlayıp sonbaharda son buluyor. Aşırvan Dağı'ndan tandır yapımında kullandıkları kırmızı killi toprağı kamyonlarla evlerinin önüne getiren köylüler, su ile toprağı karıştırarak hamur kıvamına dönüştürüyor. Sonra da tandırı yapıyor ve kurumaya bırakıyor. Kuruyan tandırlar TIR ve kamyonlarla, Türkiye'nin dört bir tarafına götürülerek satılıyor.
Yörede yüzlerce ailenen tandır yaparak geçimlerini sağladığını ve ebatlarına göre fiyatları değişen tandırın ömrünün ortalama 10 yıl olduğunu ifade eden Güzeltepe Köyü'nden Yusuf Arı, "Muş'tan her yıl ortalama 40 bin tandır yapılır ve satılır. Aşırvan Dağı toprağının özelliği su ile karıştırıldığında sakız gibi olması. Böyle bir toprak kolay kolay bulunmaz. Evlerimizde kullandığımız ya da sattığımız tandırlarda yemek veya ekmek pişirir" diye konuştu.