5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Pegasus filmindeki aile hangi şehirde?

11 Ekim Hadi ipucu sorusu ve cevabı Pegasus filmindeki aile hangi şehir hakkında araştırma yapıyor?

11 Ekim 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Pegasus filmindeki aile hangi şehirde?

11 Ekim Hadi ipucu sorusu ve cevabı Pegasus filmindeki aile hangi şehir hakkında araştırma yapıyor? Hadi ipucu sorusu açıklandı.

Peki Pegasus filmindeki aile hangi şehir hakkında araştırma yapıyor?

 

Cevap: Barcelona olacaktır.

Pegasus Hava Yolları'nın hesap biosunda ki videoda en sonunda paylaşılan fotoğraf gösteriliyor ve üstünde nerede oldukları yazıyor. Oradan da ulaşabilirsiniz.

 

PEGASUS HAVA YOLLARI

Pegasus Hava Yolları (tam adı Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.) (BIST: PGSUS ), İstanbul merkezli bir düşük maliyetli havayolu şirketidir. Uyguladığı “low cost” (düşük maliyetli hava yolu) modeli ile uygun fiyatlı, seyahat etme imkanı, bunun yanı sıra da ancak ek ücretlerle elde edilebilen temel hizmetler sağlamaktadır. Kısa ve orta menzilli hatlarda, noktadan noktaya uygun ücretle ulaşım imkânı sunan havayoludur.

 

1990 yılında Aer Lingus, Silkar Yatırım ve Net Holding'in ortak girişimiyle İstanbul'da kurulan Pegasus, charter uçuşlarla havacılık sektörüne giriş yaptı. 2005 yılında Şevket Sabancı ve ailesine ait olan Esas Holding A.Ş. tarafından satın alınmış ve aynı yıl Kasım ayında tarifeli iç hat seferlerine başlayarak Türkiye’de faaliyet gösteren 4. tarifeli havayolu olmuştur.

 

Ali Sabancı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Pegasus Hava Yolları’nda, Genel Müdürlük görevini Mehmet Tevfik Nane yürütmektedir.

 

Havayolları içerisinde en genç filolardan birine sahip olarak[kaynak belirtilmeli], 3 Ekim 2016 itibarıyla 60 tanesi Boeing 737-800, 12 tanesi Airbus A320-200ceo, 4 tanesi Airbus A320-200neo ve 1 tanesi Boeing 737-400’den oluşan, yaş ortalaması 5.5 olan toplam 77 uçaklık filosuyla operasyonlarını sürdürmektedir.

 

Avrupa, Orta Doğu, Rusya, Orta Asya ve Kuzey Afrika’ya yayılan bir coğrafyada olmak üzere yurt dışında 69, yurt içinde 33; toplam 40 ülkede 102 noktaya tarifeli seferler gerçekleştirmektedir.

 

2012 yılında Airbus firmasıyla imzaladığı ve teslim tarihindeki tutarı yaklaşık 12 milyar USD olan, 25 adedi opsiyonlu 100 uçaklık filo siparişi ile sipariş verdiği tarih itibarıyla sipariş verildiği tarih itibarıyla Türk Sivil Havacılık tarihinde bir seferde verilmiş en büyük siparişe imza atmıştır[kaynak belirtilmeli]. Paylarının yüzde 34,5’lik kısmını halka arz ederek 26 Nisan 2013 tarihinde Borsa İstanbul’da “PGSUS” kodu ile işlem görmeye başlayan Pegasus Hava Yolları; Türkiye’de borsaya kote olan ilk özel havayoludur.

 

Pegasus Hava Yolları, 2016 yılının ilk üç ayında satış gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 19 artırarak 691.100.801 TL ciro elde etti.

 

HADİ İPUCU 20:30 SORUSU VE CEVABI YAYINLANDI - 10 EKİM

hadioynaliveHadi bu akşam 15 zor soruyla 20:30'da!
Zor Hadi'nin ipucu Donizetti Paşa'dan geliyor.🙄 Donizetti Paşa'yı duymuşmuydunuz? 🤔Peki Donizetti Paşa'nın II. Mahmut için bestelediği marşın ne olduğunu biliyor musunuz? 🎼🤓
Not:19:30'daki resimli yarışmayı da kaçırmayın 🤗🤩

Donizetti Paşa'nın II. Mahmut için bestelediği marş nedir?

Giuseppe'nin II. Mahmut için bestelediği marş Mahmudiye Marşı olarak bilinmektedir.

Giuseppe Donizetti kimdir?

Giuseppe Donizetti 6 Kasım 1788 tarihinde İtalya'da dünyaya geldi.

Amcası Carini Donizetti'den flüt dersleri alan Giuseppe, memleketinde müzik eğitimi veren bir okula yazılmak istedi. Yaşının büyük olması nedeniyle okula kabul edilmedi. Ünlü opera bestecisi kardeşi Gaetano'nun hocası Alman Simon Mayr'dan eğitim aldı.

Giuseppe, 20 yaşındayken Napolyon Bonapart'ın ordusuna kayıt oldu. Beş sene bu orduyla muhtelif seferlere katıldı.

1814 senesinde Napolyon'un Elba Adası'na sürülmesiyle onunla birlikte Elba'ya gitti. Fransa'ya döndüğünde ise, yine Napolyon ile Fransa'ya döndü ve yanında kaldı.

19 Haziran 1815 tarihinde Napolyon ordusunun yenilmesi üzerine (Waterloo Muharebesi) ordudan ayrıldı.

1821 senesinde Reggimento Provinciale Casale alayında bando şefi oldu.

Osmanlı İmparatorluğu'nda yeni kurulan Mûsıkâ-ı Humâyûn saray bandosu şefi olması için davet aldı.

II. Mahmut'un daveti üzerine İstanbul'a gelen Giuseppe, 17 Eylül 1828 tarihinde buradaki görevine başladı. Beraberinde, Avrupaî tarzda düzenlenen yeni askeri bando için gerekli Avrupaî enstrümanları da getirdi.

Giuseppe'nin çalışmaları sadece askeri bando ile sınırlı değildir. Türk Sanat Müziği'ne Avrupa soluğu getirerek bazı eserleri çok sesli bir şekilde yeniden yorumlamıştır.

Giuseppe'nin II. Mahmut için bestelediği "Mahmudiye Marşı" 11 sene, SultanAbdülmecit için bestelediği "Mecidiye Marşı" ise 22 sene Osmanlı Devleti tarafından resmî marş olarak kullanılmıştır.

Sultan Abdülmecit tarafından "Paşa" unvanı verildi. Ayrıca müzik alanındaki başarılı çalışmaları sebebiyle Sultan II. Mahmut tarafından "İftihar"; Sultan Abdülmecit tarafından "Mecidi" ve Fransa tarafından "Légion d'honneur" nişanları ile ödüllendirilmiştir.

Türk musikisi makamlarını kullanarak bazı eserlerin bestesini yapan Giuseppe, aynı zamanda bazı Hanedan üyelerine müzik dersi de verdi.

Vefat ettiği 12 Şubat 1856 tarihine kadar tam 28 sene Osmanlı İmparatorluğu'nun hizmetinde çalışan Donizetti Paşa, İstanbul'u ikinci Vatan bilmiş ve vefatına dek İstanbul'da yaşamıştır.

Giueseppe Donizetti vefat ettikten sonra tam üç hafta Santa Maria Kilisesi'nde bekletilmiş, 6 Mart 1856 tarihinde Santa Esprit Kilisesi mezarlığına defnedilmiştir.

Donizetti Paşa'nın anısına, Beyoğlu'nun Pera Bölgesinde "Palazzo Donizetti Hotel" bulunmaktadır.

Ayrıca ünlü İtalyan opera bestecisi Gaetano Donizetti'nin ağabeyidir. Gaetano, ağabeyi Donizetti Paşa'dan bahsederken; "Benim Türk Kardeşim" derdi.

10 EKİM HADİ İPUCU 12:30 SORUSU VE CEVABI  YAYINLANDI

Üstü keten, tabanı ipten örme olan Katalan ayakkabıları son yıllarda ülkemizde de popüler bir hal aldı. Oldukça rahat olan bu ayakkabılar, farklı malzemeler kullanılarak farklı modellerde yapılmaktadır. Peki üstü keten, tabanı ipten örme olan son yılların popüler Katalan ayakkabılarına ne ad verilir?

Üst kısmı kumaştan yapılan tabanı ise ip tarzında bir malzemeden yapılan ve genelde düz tabanlı ayakkabı modellerine espadril adı verilir. Kullanışlı ve oldukça rahat ayakkabılardır.

Kökeni çok eskilere hatta 4000 yıl öncesine dayandığı söylenen espadril, 1980’li yıllarda popüler hale gelmiş Katalan kökenli (İspanya) bir ayakkabı modelidir. Özelikle 80'li yıllarda popüler olmasının sebebi rahatlığı ve ucuz olmasından dolayıdır.

 

HADİ İPUCU 12:30 CEVAP: Espadril

Espadril Katalan – Pirene kaynaklı norml gündelik hayatta kulanılan genellikle düz ancak nadir de olsa topluklu olan ayakkabı modeline verilen isimdir. Ayakkabının üst kısmı genellikle pamuklu kumaştan yapılır. Tabanı ise bir halatın bir merkezde toprlanması tarzında bir görüntü gösterir ki orjinal espadrillerde tabanlar gerçekten buna benzer bir maddeden yani ipten yapılmıştır. Günümüzde ise çok farklı madelerden tabanlar yapılmaktadır.

Özellikle 1980 li yıllarda tüm dünyayı espadril modası sarmıştı. rahatlığı ve ucuz olması birde üstüne o dönemin popüler kültürünün bir parçası olması sbebei ile bir espadril fırtınası esmiştir.

Ancak son dönemde üretilen ve espadril olan satılan bir çok model yüksek topuklu ve desenli bir şekilde özellikle bayanlara yönelik olarak satılmaktadır.