25 Nisan 2024 Perþembe / 17 Sevval 1445

Þýrnak iftar sahur saatleri Ramazan imsakiyesi 2019! Þýrnak sahur, iftar, imsak vakitleri nedir?

Þýrnak iftar ve sahur saati Ramazan ayýnýn gelmesiyle birlikte araþtýrýlmaya baþlandý. 2019 Þýrnak Ramazan imsakiyesi ilde yaþayan vatandaþlar tarafýndan araþtýrýlýyor. Oruçlarýn tutulacaðý ve iftar sofralarýnýn kurulacaðý mübarek Ramazan ayýnda Diyanet tarafýndan açýklanan imsakiye saatleri il il merak ediliyor. Þýrnak’ta yaþayan kiþiler de Þýrnak iftar vakti saat kaçta sorusuna yanýt arýyor. Mübarek Ramazan ayýnda 2019 Þýrnak imsakiyesine sayfamýzdan ulaþabilir ve Diyanet tarafýndan açýklanan il il iftar sahur saatleri bilgisini öðrenebilirsiniz. Ramazan ayý on bir ayýn sultaný olarak kabul edilir. Bu ayda insanlar birbirlerine daha hoþgörülü yaklaþarak, yardýmsever tavýrlar sergilerler. Ayrýca Ramazan ayýnýn en belirgin özelliði de misafirperverlik kavramýnýn kendisinden çok söz ettirmesi olmaktadýr.

7 Mayýs 2019 Salý 07:00 - Güncelleme:
Þýrnak iftar sahur saatleri Ramazan imsakiyesi 2019! Þýrnak sahur, iftar, imsak vakitleri nedir?

6 Mayýs günü baþlayacak Ramazan ayýnda Þýrnak iftar vakti saat kaçta? Þýrnak iftar ve sahur saati Þýrnak Ramazan imsakiyesi içerisinde bulunuyor. 2019 Þýrnak iftar ve sahur saatleri ilde yaþayan vatandaþlar tarafýndan araþtýrýlýyor. Ýbadetlerle dolu geçecek Ramazan ayýnda Þýrnak iftar saatleri, Þýrnak sahur imsak saatleri gibi konularda sorgulama yapýyor. Þýrnak iftar ve sahur saatlerine iliþkin bilgilere Ramazan imsakiyesi sayfamýzdan ulaþabilir ve iftar ile sahur hakkýnda en doðru bilgilere ulaþabilirsiniz. Ýnsanlar öncelikle Allah’ýn rýzasýný kazanmak adýyla oruç tutarlar. Oruç tutarak insanlarýn nefisleri terbiye edilmektedir. Ayrýca kurulan iftar sofralarý ile de birçok yoksul insanýn karnýnýn doyurulmasý saðlanýr. Oruç insanlar arasýndaki iliþkiyi de güçlendirerek bir arada ibadet etme imkaný sunar.

ÞIRNAK’TA ÝLK SAHUR SAATÝ KAÇTA?

5 Mayýs Pazar gününü 6 Mayýs Pazartesi gününe baðlayan gece ilk sahura kalkýlacak.

Þýrnak’ta sahur yapýldýktan sonra saat 03.30'da ezan ile birlikte oruç baþlayacak.

ÞIRNAK’TA ÝLK ÝFTAR SAAT KAÇTA?

Þýrnak’’ta ilk oruç ise saat 19.11’de okunacak akþam ezaný ile birlikte açýlacak.

ÝL ÝL RAMAZAN ÝMSAKÝYE VAKÝTLERÝ ÝÇÝN TIKLAYINIZ 

 

ÞIRNAK ÝFTAR VE SAHUR SAATLERÝ ÝÇÝN TIKLAYINIZ

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet Ramazan ayýnda sahura kalkmak ile ilgili merak edilenlere açýklýk getirdi:

“Sahura kalkmamak ‘günah’ deðil. Ama sahur’a kalkmak ve sahur yapmak çok büyük sevap” denildi. Sahur’da bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmanýn iyi olacaðý söyleniyor. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki:

“Sahur yemeði mübarektir. Sahurun tamamý berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkýn! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler. Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanlarý maðfiret eder, melekler de onlar için dua eder.”

RAMAZAN BAYRAMI TATÝLÝ GÜNLERÝ

01 Haziran Cumartesi

02 Haziran Pazar

03 Haziran Pazartesi (Arefe)

04 Haziran Salý

05 Haziran Çarþamba

06 Haziran Perþembe

07 Haziran Cuma

08 Haziran Cumartesi

09 Haziran Pazar

ÝMSAK NEDÝR? SAHURA DÝKKAT!

Sahur vakti imsak ile biter. Diyanetin yayýnladýðý 2018 Ýmsakiyesi'ne göre ilinizde imsak vakti girdiði an oruç tutmak için yeme içmeyi kesmelisiniz. Oruç tutan bir çok kiþi ramazanýn birinci günü bunu karýþtýrmakta. Sahur vakti, sabah ezaný okunmadan önce bitmektedir. Sahur vaktinin ne zaman bittiðini öðrenmek için takvim ya da imsakiyelerde yazan imsak olarak geçen kýsma bakmanýz gerekir.

RAMAZAN AYININ ÖNEMÝ NEDÝR?

Ramazan yaklaþtý. Ýslam alemi için çok önemli bir zaman olan Ramazan ayýnda yapýlmasý farz olan ibadetlerden birisi olan oruç, imsak ile akþam ezaný arasýnda yapýlmaktadýr. Peki oruç öncesinde yapýlan sahurun saati ne? Ýlk sahur saat kaçta? Ýþte 2019 Ramazan imsakiyesi...

Ýlk sahura ne zaman kalkýlacak? Ýlk sahur saat kaçta? Ramazan adým adým gelirken birçok inanan ilk sahura dair önemli ayrýntýlarý araþtýrýyor. Milyonlarca kiþinin sorguladýðý ilk sahura ne zaman kalkýlacak sorusu, 2019 imsakiye bilgilerine göre yanýt buldu. Ýþte ilk sahur saatleri…

Ramazan ayýnda ilk sahura ne zaman kalkýlacak sorusu, 'On Bir Ayýn Sultaný'na sayýlý gün kala birçok Müslüman'ýn gündeminde yer alýyor. Ýbadetlerini gerçekleþtirmek üzere sahura kalkmak ve niyetlerini etmek isteyen vatandaþlar, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý'nýn yayýmladýðý imsakiye ýþýðýnda illerindeki sahur ve iftar vaktini sorguluyor. Ýþte, ilk sahura ne zaman kalkýlacak sorusu hakkýnda bazý bilgiler

Ýlk sahura ne zaman kalkýlacak sorusu, Ramazan ayýnýn baþlangýcýna günler kala gündemde yer almaya devam ediyor. Ýmsakiye bilgilerinde yer alan detaylara göre ilk sahura ne zaman kalkýlacak sorusuna yanýt bulacak olan vatandaþlar, iftar ve sahur saatleri için hazýrlýklarýný gerçekleþtirecek. Peki, ilk sahura ne zaman kalkýlacak? Ýþte, o vakit bilgileri

2019 FÝTRE MÝKTARI NE KADAR OLACAK?

Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýndan yapýlan açýklamada, Din Ýþleri Yüksek Kurulu Baþkaný Ekrem Keleþ baþkanlýðýna toplanan kurulun, 2019 fýtýr sadakasý miktarýný görüþtüðü belirtildi.

Açýklamada, þunlar kaydedildi:

"Yapýlan deðerlendirmeler neticesinde fýtýr sadakasýnýn, Müslüman toplumlarýn neredeyse tamamýna yakýn bir kesimi tarafýndan veriliyor olmasý dikkate alýnarak, mevcut sosyoekonomik hayat þartlarý ve bir kiþinin günlük asgari gýda ihtiyacý göz önünde bulundurularak 2019 ramazan ayýnýn baþlangýcýndan 2020 yýlý ramazan ayýnýn baþlangýcýna kadar olan sürede 23 lira olarak belirlenmesine karar verildi."

 
ORUÇ ÝBADETÝNÝN FAYDALARI
 
Oruç ayý olan Ramazan Ayý, kulun Rabbine iltica ederek, günahlarýnýn baðýþlanmasý için hayat yoluna yerleþtirilmiþ fýrsat ve hazinelerle doludur. Kiþi, Kur’an üzerinde daha fazla düþünme imkâný yakalar. Ramazanýn getirdiði bereketle insan, Kur’an’dan daha çok haz alýr, onu daha derinden ve bilinçle dinleyip anlama imkânýný elde eder. Oruç bedenin zekât› olarak, vücutta birikmiþ zararlý unsurlarýn def’i için metabolizmaya büyük bir imkân saðlar, insanýn, vücudunu diðer canlýlardan daha farklý olarak madde ve mananýn sýrlý ve ahenkli bir birleþimi olarak görmeye baþladýðýmýz bu ayda vücutlar yenilenir, parlar… Allah Resulü’nün “oruç tutunuz ki sýhhat bulasýnýz” sözünü teyit edercesine bedenlerimiz saðlýk bulur. (Taberani, Mu’cemu’l-Evsat, VIII, 174) Ramazan orucu ümitsiz insanlarýn baðýþlanma ümitlerini yeþerttikleri bir zaman dilimidir. Oruç, ansýzýn gelecek sýkýntýlara karþ› insanlara dayanýklý öðrenme ve yaþama fýrsatý veren bir aydýr Ramazan…
 
ÝMSAK VAKTÝ NEDÝR?
 
Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarýna gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdýktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel iliþki ve diðer orucu bozan þeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. Ýmsakýn zýttý iftardýr.
 
Halk arasýnda ise “imsak” oruç tutmaya baþlanan fecr-i sadýðýn oluþtuðu vakit anlamýnda kullanýlýr. Bu manada imsak, oruca baþlama vakti demektir.
 
Oruca ne zaman baþlanýp ne zaman bitirileceði Kur’an-ý Kerim’de þu þekilde açýklanmýþtýr: “(Ramazan gecelerinde) þafaðýn aydýnlýðýný gecenin karanlýðýndan ayýrt edinceye (tan yeri aðarýncaya/fecr-i sâdýða) kadar yiyin, için. Sonra da akþama kadar (yiyip içmeden, cinsel iliþkide bulunmadan) orucu tamamlayýn.” (Bakara, 2/187)
 
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca baþlama vaktini ifade eder. Ýmsak vakti ayný zamanda gecenin sona erdiði, yatsý namazý vaktinin çýkýp sabah namazý vaktinin girdiði andýr. Ezan da imsak vaktinin baþlamasý ile okunmaktadýr. Bu sebeple ezanýn baþlamasý ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan baþladýðý sýrada aðýzda bulunan lokmanýn yutulmasýnda bir sakýnca yoktur.
 
SAHUR NEDÝR?
 
Oruç tutmak için gecenin imsaktan önceki vaktinde yenen yemeðe sahur denir. Efendimiz bir hadislerinde “Sahura kalkýp sahur yemeði yiyin. Zira sahurda bereket vardýr.” (Buhari, Savm 20) buyuruyorlar.
 
ÝFTAR NEDÝR?
 
Orucun bitirilmesi gereken vakittir. Bu da akþam güneþin batmasýyla olur. Akþam namazýný bildirmek üzere okunan ezan ayný zamanda iftar vaktini de bildirmektedir. Akþam ezaný okununca geciktirmeden iftar yapýlmalýdýr. Bir hadis, iftarda acele edilmesi gerektiðini þu þekilde ifade eder: “Ýnsanlar iftarý yapmakta acele ettikleri sürece, hayýr üzere devam etmiþ olurlar.” (Buhari, Savm 45)
 
TERAVÝH NEDÝR?
 
Ramazan ayýnda yatsý namazýyla birlikte kýlýnan, yirmi rekatlýk bir namazdýr.
 
FÝTRE NEDÝR?
 
Sürekli bulunan bir hastalýktan veya yaþlýlýktan dolayý oruç tutamayanlarýn tutmalarý gereken her gün için bir fakiri doyuracak miktarda tasaddukta bulunmalarýna fidye denir. Fidye sürekli hastalar, çok yaþlý kimseler için bir sevaba ortak olma vesilesidir.
 
Temel ihtiyaçlarýnýn dýþýnda belli bir miktar mala sahip olan Müslümanlarýn Ramazan bayramýna ulaþmalarýnýn bir þükrü olarak yerine getirmeleri gereken bir ibadettir. Buna fýtýr sadakasý da denmektedir. Aile reisi bütün aile fertleri adýna, fakirlerin de bayrama ayný toplumun bir ferdi olarak kavuþmasý ve sevinmesi için fitreyi verir. Müslüman’ýn, normal bir insanýn bir günlük yiyeceði miktarda fitre vermesi en uygun olandýr.