28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

23 Eylül Sonbahar ekinoksu nedir, neden doodle oldu? Sonbahar ekinoksu 2017 neler yapılmalı

Sonbahar ekinoksu nedir sorusu meraklar araştırılan konular arasında yerini aldı. Google belirli zamanlarda ana sayfasına bir doodle oluşturuyor. Buraya gelecek konuyu da gündemde yer alan bir olaya, tarihsel bir olaya göre belirliyor. 22 Eylül itibari ile doodle olan konu sonbahar ekinoksu oldu. Sonbahar ekinoksu 2017 yılında 22 Eylül’de 23:02’de sonbahar başlıyor. Gece gündüz eşit olacak. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır. Sonbahar ekinoksu nedir neden doodle oldu sorularının cevabına haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz.

23 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
23 Eylül Sonbahar ekinoksu nedir, neden doodle oldu? Sonbahar ekinoksu 2017 neler yapılmalı

Sonbahar ekinoksu nedir neden doodle oldu sorusu merakla araştırılıyor. Sonbahar ekinoksu 2017 yılında 22 Eylül’de saat 23:02’de başlıyor. Bugün gece ve gündüz eşit olacak. Ekinoks ya da gün tün eşitliği, yılda 2 kez tekrarlanır. Güneş ışınlarının ekvatora dik vurması sonucunda Aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Kuzey ve Güney Yarım Küre , güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır. Sonbahar ekinoksu nedir neden doodle oldu sorularının cevabına haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz. Genelde ekinoks zamanı havalar iyice soğumaya başlasa da, parklarda da hala belki biraz gün ışığı yakalayabilirsiniz.

Kendinizi iyi ve doğaya yakın hissettiğiniz herhangi bir yer; deniz kenarı, bir ağacın altı, manzaraya bakan bir tepe, belki sadece balkondaki çiçeklerinizin yanınna..

Hava şartları ne olursa olsun; güneşi ya da yağmuru, rüzgarı izleyin. Bir süre yüzünüz doğaya dönük olsun, derin nefesler alın ve sadece orada olmanın, o anın tadını çıkarın. Hatırlayın ki gezegenimiz kocaman ve bizler muazzam bir döngünün içindeyiz.

 

SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

Ekinoks ya da gün tün eşitliği, yılda 2 kez tekrarlanır. Güneş ışınlarının ekvatora dik vurması sonucunda Aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.

Kuzey ve Güney Yarım Küre , güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar, Güney Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

EKİNOKS NEDİR?

Güneş'den gelen ışınlar 21 mart ve 21 eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer . Her yerde gece ve gündüzler eşit olur , bu duruma Ekinoks denir.

Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.Güney Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart Sonbahar Ekinoks'u - 23 Eylül İlkbahar Ekinoks'udur.

Ekinoks ya da gün tün eşitliği, yılda 2 kez tekrarlanır. Güneş ışınlarının ekvatora dik vurması sonucunda Aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.

 

EKİNOKS NE ZAMAN OLUR?

21 Mart Durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90° lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°lik Açı ile düşer . Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır . Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar, Güney Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

 

SONBAHAR EKİNOKSUNDA NELER YAPILMALI?

1. Dengelenin

Işığın ve karanlığın, gece ile gündüzün eşitlenmesi demek, dünyadaki dengenin de hatırlanması olarak yorumlanabilir. Siz de hayatınızdaki aydınlık ve karanlık yönleri ortaya dökebilir, bunlar hakkında meditasyon yapabilir veya konuşabilirsiniz. Geceye de gündüze de, aydınlığa da karanlığa da şükrederek, kendinizi ve hayatınızı bir bütün olarak kabul etmeniz için bundan daha iyi bir zaman bulamayabilirsiniz!

2. Şükredin

Sevdiklerinizle bir araya gelin, sahip olduklarınızı farkındalıkla dile getirin ve teşekkür edin. Yılın bu zamanına kadar size verilenler için şükretmek, tam da sonbahar ruhuna uygun. Önümüzde uzanan uzun ve soğuk kış gecelerinde bu sevgi dolu teşekkürlerin hatırası içinizi ısıtabilir!

3. Doğaya dönün

Hemen sırt çantanızı doldurup ormana taşınmanıza gerek yok! Genelde ekinoks zamanı havalar iyice soğumaya başlasa da, parklarda da hala belki biraz gün ışığı yakalayabilirsiniz. Kendinizi iyi ve doğaya yakın hissettiğiniz herhangi bir yer; deniz kenarı, bir ağacın altı, manzaraya bakan bir tepe, belki sadece balkondaki çiçeklerinizin yanı… herhangi biri iş görür. Hava şartları ne olursa olsun; güneşi ya da yağmuru, rüzgarı izleyin. Bir süre yüzünüz doğaya dönük olsun, derin nefesler alın ve sadece orada olmanın, o anın tadını çıkarın. Hatırlayın ki gezegenimiz kocaman ve bizler muazzam bir döngünün içindeyiz…

 4. Enerjinizi yükseltin

Eski kültürlerde hem dini ritüel hem de sosyal aktivite olarak yapılan pek çok eğlenceli gelenek vardır. Bir araya gelip şarkılar söylemek, ziyafetler sunmak, hikayeler anlatmak, gezilere çıkmak… İnsanlarla bir araya gelin ve size ne iyi geliyorsa, onu yapın. Sevdiğinizi ve sevildiğinizi hatırlayın.

5. Evinizi onurlandırın

“Bahar temizliği” diye bir şey duymamış olamazsınız, değil mi? Neden sadece İlkbahar’da yapılıyor olsun ki? Yeni bir mevsim başlamak üzere. Mevsime uygun kıyafetlerinizi çıkarıp dolaplarınızı düzenleyin, evinizi temizleyin, mutfağınızdaki stoklarınızı gözden geçirin. İyi bir bahar temizliği her mevsimde evinizi ferahlatacak ve kendinizi çok daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır!