29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Toprak altından çıkan renkli Hitler

4 Ağustos 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Toprak altından çıkan renkli Hitler
Tarihin en büyük diktatörlerinden Adolf Hitler'in bugüne kadar hiç görülmemiş renkli fotoğrafları gün ışığına çıktı. Hitler'in özel fotoğrafçısı Hugo Jaeger, Nazi Almanyası'nın yıkılışının ardından, suçlu bulunmamak ve işkence görmemek adına, metal kutulara koyarak gömdüğü fotoğrafları yıllar sonra dünyaya gösterdi.
Hugo Jaeger, 1936-1945 yılları arasında Hitler'in attığı her adımı fotoğrafladı. Savaş yıllarının sona erdiği dönemde ilk renkli filmi kullanan isimlerden olan Jaeger, Hitler'in 9 yılda binlerce fotoğrafını çekerken, fotoğraflarına Naziler tarafından el konulmaması için onları sürekli sakladı. Hatta bir seferinde evine baskın düzenleyen ve negatiflere el koymak isteyen ABD'li askerlerin elinden rüşvet karşılığında kurtuldu.
II. Dünya Savaşı sırasında çekilen milyonlarca fotoğrafın büyük bir kısmı siyah beyazdı. Renkli film Amerika’da 1935 yılında kullanılmaya başlanırken, bir sene sonra da Avrupa’ya getirildi fakat Avrupa’daki fotoğrafların çoğu savaştan sonra renkli yapıldı. Jaeger ise istisnalardan biriydi. life.com sitesi ender bulunan bu fotoğrafları özel bir galeride topladı.

Fotoğraflardan birinde Hitler, özel bir yemek sırasında gayet neşeli olarak görülüyor.