19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Etkinliği

15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Etkinliği - RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya: - "15 Temmuz 2016 gecesi, 'Kim var' diye seslenilince sağına soluna bakmadan, fert fert 'Ben varım' cevabını veren bir millet, bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur" - "Allah bize o günleri tekrar yaşatmasın, yaşatırsa da aynısını yapacağımızdan şer odakları emin olsun"ANKARA (AA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, "15 Temmuz 2016 gecesi, 'Kim var' diye seslenilince sağına soluna bakmadan, fert fert 'Ben varım' cevabını veren bir millet, bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur.

17.07.2018 - 17:53
" dedi.

Yerlikaya, RTÜK'te düzenlenen "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Etkinliği"nde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz direnişini tarihe bir not olarak düşmek, hafızalarda canlı tutmak ve bu gecenin kahramanlarına şükranlarını sunmak için şehit yakınları ve gazilerle bir araya geldiklerini söyledi.

Şehitlere ve gazilere, 15 Temmuz gecesi gösterdikleri kahramanlıklarından dolayı devlet ve millet adına minnet borçlu olduklarını dile getiren Yerlikaya, "15 Temmuz 2016 gecesi, 'Kim var' diye seslenilince sağına soluna bakmadan, fert fert 'Ben varım' cevabını veren bir millet, bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur. Cumhurbaşkanı'mızın dediği gibi, bu ülkeyi kendisine yar etmemek için saldıranlara karşı bin yıl önce Malazgirt'te, yüzyıl önce Çanakkale'de, Kut'ül Amare'de, Dumlupınar'da ne cevap vermişse 15 Temmuz'da da aynı cevabı vermiş ve tüm dünyaya 'Yeni Türkiye' ruhunu göstermiştir." diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde, Osmanlı'dan günümüze gelen demokrasi tecrübesi, medya tecrübesi ve çoğulculuğu ile teknolojik mecraların çok olmasının önemli olduğunu aktaran Yerlikaya, "15 Temmuz kalkışmasının önlenmesinde yine karşımıza üç önemli irade çıkıyor, birincisi Cumhurbaşkanı'mızın iradesi, ikincisi cumhurun iradesi, üçüncüsü de medyanın iradesi." ifadelerini kullandı.

- "O gece tarih yazıldı"

Yerlikaya, o gece bir çağrıyla sokaklara dökülen milyonlarla şehit ve gazilerin cesaretleri, dirayetleri, kararlı ve dik duruşuyla tarih yazıldığına işaret ederek, "Bir insanın kendi canını millet, ezan, bayrak, vatan gibi ulvi değerler için feda etmeyi göze alması, bu uğurda mücadele etmesi karşısında ancak saygı duyulabilir." değerlendirmesini yaptı.

"Ateş düştüğü yeri yakar." diyen Yerlikaya, şehit yakınlığı ve gazilik unvanlarının en büyük şeref ve geleceğe bırakılabilecek en büyük iftihar vesilesi olduğuna dikkati çekti.

Şehitlik mertebesinin önemini vurgulayan Yerlikaya, her yıl "15 Temmuz Şehitleri Anma Günü"nde şehitleri yad ederek, hatıralarını gelecek nesillere aktaracaklarını belirtti. Yerlikaya, şehitlere rahmet, gazilere de şifalar diledi.

- Şehit ve gazi yakınları yaşadıklarını anlattı

Programda daha sonra şehit Mustafa Karasakal ile gaziler Mustafa ve Muhammed Şahbaz'ın babaları, şehit Fazıl Gürs'ün eşi, şehit Necati Sayın'ın kızı, gaziler Ülkü ve Emine Sayın'ın kardeşi, şehit Uhud Kadir Işık'ın annesi yaşadıklarını anlattı.

15 Temmuz'a ilişkin video gösteriminin de yapıldığı etkinlikte, Yerlikaya ve RTÜK üyeleri şehit yakınları ve gazilere plaket takdim etti.

Programın sonunda, 15 Temmuz'u unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını vurgulayan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Allah bize o günleri tekrar yaşatmasın, yaşatırsa da aynısını yapacağımızdan şer odakları emin olsun. Allah, bu tür kötü tecrübeleri milletimize göstermesin zaten 15 Temmuz'dan sonra bir daha böyle bir teşebbüse katılacaklarına inanmıyorum. Böyle bir şey yapmaya kalkanlar olursa da milletimiz topyekun bunların karşısında olacaktır. Kimse böyle bir teşebbüse bir daha girişmesin, onu da net bir şekilde buradan iletmiş olalım."

Etkinlikte, "Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Resim Sergisi'' açılışı da gerçekleştirildi.