29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Kolunu kaybetmesi yemek yapma aşkını engellemedi

Kolunu kaybetmesi yemek yapma aşkını engellemedi - Sakarya'da staj yaptığı yerde kıyma makinesine kaptırdığı sol kolunu kaybeden lise öğrencisi Edanur Avcı, küsmeyip devam ettiği aşçılık mesleğinde azim ve çalışkanlığının karşılığını katıldığı yarışmada birinci olarak aldı - Edanur Avcı: - "Hastanede yattığım sürece şunu düşündüm; acaba yeniden aynı şeyleri yapabilecek miyim? Eve ilk gittiğimde yapmak istediğim pastaydı, yapabildiğimi gördüm.

14.05.2019 - 12:17
'Bunu yapabiliyorsam daha iyisini de yapabilirim' dedim. Daha çok çalıştım, daha çok denedim ve başardım"

SAKARYA (AA) - EMRE AYVAZ - Sakarya'da, staj yaparken kıyma makinesine kaptırdığı sol kolunu kaybeden lise öğrencisi Edanur Avcı, devam ettiği aşçılık mesleğinde azmi ve çalışkanlığıyla dikkati çekiyor.

Adapazarı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı 12. sınıf öğrencisi Avcı, yaklaşık 6 ay önce staj yaptığı yerde kıyma makinesine kaptırması sonucu sol kolunu kaybetti.

Tedavi sürecinden sonra mesleğine küsmeyen Avcı, yakınlarının da verdiği destek, azim ve sevgiyle çalışmalarına devam etti.

Avcı, azminin karşılığını hem meslek hayatında gördü hem de Türkiye Aşçılar Federasyonu üyesi Sakarya Aşçılar ve Pastacılar Derneğince (SAPADER) düzenlenen Geleneksel Tatlar Tarih Kokan Taraklı Yemek Yarışması pasta kategorisinde birinci olarak aldı.

Kolunu kaybetmesinin başarısını engellemesine izin vermeyerek örnek olan Edanur Avcı, okulunu bitirdikten sonra kendi butik pastanesini açmayı hedefliyor.

- "Yaşadığım kaza büyük bir şey ama halledilmeyecek bir şey değil"

Edanur Avcı, çocukluktan bu yana mutfağa girmeyi sevdiğini, pasta yaparken eğlendiğini bu yüzden aşçılığı seçtiğini söyledi.

Bölümü çok eğlenceli bulduğunu, aşçılığı seçtiği için mutlu olduğunu dile getiren Avcı, "Taraklı'da düzenlenen yarışmaya katıldım ve 'canlı pasta'da birinci oldum. Bu da gurur verici çok güzel bir duyguydu." dedi.

Avcı, evde de sürekli pasta yaptığını, ailesinden de bu konuda destek gördüğünü anlatarak, deneyimli şeflerin yanında çalışıp, hayali olan butik pastaneyi açmayı hedeflediğini dile getirdi.

"Yaşadığım kaza büyük bir şey ama halledilmeyecek bir şey değil." diyen Avcı, şöyle devam etti:

"Evet üzücüydü ama hastanede yattığım sürece şunu düşündüm; acaba yeniden aynı şeyleri yapabilecek miyim? Eve ilk gittiğimde yapmak istediğim pastaydı, yapabildiğimi gördüm. 'Bunu yapabiliyorsam daha iyisini de yapabilirim.' dedim, daha çok çalıştım, daha çok denedim ve başardım."

Avcı, yarışmaya tedirgin ve "Başarabilir miyim?" korkusuyla katıldığını aktararak, kazandığı için çok mutluyu olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 6-7 ay kullanacağı protez kolun şu anda yurt dışında yapıldığını belirten Avcı, daha sonra biyonik kol hazırlanacağını ve bunu kullanacağını kaydetti.

- "Sevgiyle ayakta durabildim"

Avcı, hastanedeyken mesleğini tekrar yapıp yapamayacağını düşündüğünü anlatarak, şöyle konuştu:

"Düşündüm; evde ömür bitmez, geçecek bu ömür. Pasta yapmayı denedim oldu. Etrafımdakiler destekte bulundu, teselli verdiler, yanımda oldular her konuda. Bu beni mutlu etti, bu sevgiyle ayakta durabildim. Azmettim, başarabileceğime inandım, kendime güvendim. Bu azim ve başarı beni daha çok ilerletti. Kazadan sonra yılmadım, azmettim, çok çalıştım, bunun karşılığında da meslek hayatıma devam ediyorum ve Taraklı'da da birincilik ödülünü aldım."

Edanur Avcı, kazanın yaşandığı yerde herhangi bir iş güvenliğinin olmadığını savundu.

SAPADER Başkanı Hatice Akman da kaza geçirdikten sonra öğretmenlerinin ve kendilerinin Edanur'un yanında durduğunu kaydetti.

Edanur'un mesleki anlamda pes etmemesini sağladıklarını belirten Akman, "Yarışmaya katılırken biraz çekindi ama ben öğretmenlerinden onu özellikle istedim, yapabileceğini biliyordum. Yarışmada ilk pastayı Eda çıkarttı ve gerçekten çok lezzetliydi, Türkiye çapında gelen şeflerimiz çok beğendi ve birinci oldu Edanur. Tabii ki bundan sonrasında da Eda'ya desteğimizi sürdüreceğiz." dedi.