Tüm Yazarlar
Gökhan Ereli Yazıları
ABD'nin Bin Selman sınavı
Gökhan Ereli
ABD'nin, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Muhammed bin Selman'a yaptırım uygulamaması gerek ABD kurumlarından gerekse de uluslararası arenadan tepki almasına sebep oldu. Yetkililerin "ABD, Muhammed bin Selman'a yaptırım uygulama hakkını da saklı tutuyor" minvalindeki açıklamalarının ardından Biden yönetiminin nasıl bir eylem planı ortaya koyacağı merak konusu. Biden döneminde Suudi Arabistan'ın ABD nezdindeki siyasi konumunu tekrar kazanması için farklı stratejiler denemesi gerekecektir. Nitekim, Suudi Arabistan, Körfez krizinin çözülüşünde oynadığı rol ile bölgesel bir arabulucu olduğu, içeride ise Luceyn el-Hezlul gibi aktivistlerin salıverilmesi ile insan haklarının da ülkede tekrardan değerlendirilmeye başlandığı imajını vermeye çalışmaktadır.
Körfez'de ablukanın başarısızlığının tescili
Gökhan Ereli
Bütün olumlu iklime rağmen, Katar'ın ve Katarlıların geçirdikleri 3,5 yıllık süreç sonucunda Körfez siyasetinde ve sosyolojisinde güven tesisi uzun sürebilecek ve ikili ilişkilerdeki temel meselelerin masaya yatırılması belirli bir sürecin aşılmasını gerektirecektir.
Gelişmekte olan BAE ve Çin ortaklığının seyri
Gökhan Ereli
Gerek pragmatik temayüller gerekse de bir politika tercihi olarak kurulmuş olan BAE-Çin ortaklığı, Körfez jeopolitiğinde BAE’nin önemini artırırken, Çin’in de elini güçlendirmektedir. Fakat, iki ülkenin ekonomisi karşılaştırıldığında ve küresel politikadaki konumları değerlendirildiğinde çok açıktır ki BAE, Çin ile yetinebilecekken, Çin, BAE ile yetinemeyecektir.