Tüm Yazarlar
Hasan Köse Balaban Yazıları
Darbe koalisyonu çatlayacak
Hasan Köse Balaban
Mısır tarihinin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı’na karşı yapılan darbeye karşı meydanları bir buçuk aydır boşaltmayan göstericiler geçen Çarşamba Mısır ordusunun saldırısına uğradı. Cunta Ramazanda yaptığı iki kontrollü saldırıdan netice alamayınca sonuca bir katliamla gitmek istedi.
Suriye ya parçalanırsa!
Hasan Köse Balaban
Önce Suriye’de direnişin önünü tıkadılar, sonra da Mısır’da ülke tarihinin seçilmiş ilk cumhurbaşkanını alaşağı ettiler. Tunus’ta olanlara da bakılırsa birileri düğmeye basarak bir Arap karşı-devrim sürecini başlatmış görünüyor.
İsrail krizi ucuz atlattı
Hasan Köse Balaban
İki ülke ilişkileri artık normalleşme seyrine girecekse, Başbakan Erdoğan Gazze’yle birlikte Kudüs ve Ramallah’ı da ziyaret etmeli. İsrail’le normalleşme Filistin sorununun bir bütün olarak çözümüne yönelik bir adım olarak kullanılabilirse bundan bütün taraflar kazançlı çıkacaktır.
İsrail yol ayrımında: Kudüs ve Tel Aviv’den izlenimler
Hasan Köse Balaban
Bazı İsrailliler sorunun militarist önlemlerle çözülmesinin mümkün olmadığından bahsediyor. Entellektüel gençlerle merkeze yakın, çoğu emekli asker ya da istihbaratçı kuşak arasında meseleye bakış konusunda ciddi bir farklılık var.
Demokratik Mısır gerçek gücüne kavuşuyor
Hasan Köse Balaban
Mursi liderliğindeki Mısır’ın bölgede kendisine bulacağı en yakın ortağın Türkiye olacağı aşikar. Her iki ülke de bölgenin demokratikleşmesi konusunda aynı görüşleri taşıyorlar. Türkiye stratejik, Mısır ise dil ve ideolojik yakınlığı nedeniyle Suriye’de Esad-sonrası siyasi yapıların belirlenmesi konusunda ortak hareket etme yeteneğine sahipler.