Tüm Yazarlar
Bilgay Duman Yazıları
Sincar Anlaşması'nı doğru anlamak
Bilgay Duman
Sincar Anlaşması'nın hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davet mektubunun Irak Başbakanı Kazımi'ye iletilmiş olması, Türkiye'nin Sincar Anlaşması'na ilişkin olumlu tavrını göstermekle birlikte, Türkiye'nin PKK'ya karşı Irak'tan daha somut adımlar beklediğini söylemek mümkündür.
ABD–İran gerginliğinin ana fay hattı Irak’ın geleceği
Bilgay Duman
Çatışma dinamiklerinin gittikçe artması, Irak’ı içinden çıkılmaz bir şiddet sarmalına sürükleyebilir. Nitekim DEAŞ’ın Irak’taki eylem kapasitesini arttırması dikkat çekici. 2019 yılı itibariyle DEAŞ’ın Irak’ın kuzeyinde alan hakimiyetinden yoksun fakat çok sayıda hücre yapılanması geliştirdiği biliniyor.
Irak’ta değişimin ayak sesleri
Bilgay Duman
Irak’ın bugün içinden geçtiği süreci, ABD’nin 2003’te Irak’ı işgalinin ardından oluşan yeni düzenin yansıması olarak değerlendirmek mümkün. Bu nedenle problemlerin kısa vadede çözülmesini beklemek doğru değil. Özellikle devletin yönetim yapısındaki “yozlaşmanın” giderilmesi atılacak ilk önemli adım olacaktır.
Seçim sonrası Irak ve beklentiler
Bilgay Duman
Irak’ta hiçbir parti tek başına hükümet kurma yetkisi alamadı. Ülkede hiçbir zaman sadece iç dinamiklere bağlı olarak hükümet kurulmuyor. Hem bölgesel dinamikler, hem ABD ve İran arasındaki ilişki, hem de parlamentoda etkili olabilecek diğer siyasi aktörlerin öncelikleri de dikkate alınıyor. Bu nedenle Irak için çetrefilli bir sürecin daha yeni başladığını söylemek yerinde olacak.
Türkiye’nin terörle mücadelesi ve Sincar
Bilgay Duman
ABD’nin tavrı ve Irak’ın resmi güvenlik güçlerinin Sincar’a yerleşmesi, Türkiye ve bölgedeki terör tehdidinin giderilmesi açısından önemli olsa da PKK tehdidinin tam olarak ortadan kaldırıldığını söylemek yanlış olacaktır. Zira bölgedeki PKK uzantılı YBŞ yapılanması varlığını korumaktadır.
Zeytin Dalı Operasyonu’nda süreç nereye gidiyor?
Bilgay Duman
Türkiye, Rusya ve İran arasında sahada bir uzlaşı ve denge mevcut. Bu denge ve uzlaşı Suriye’deki siyasi çözüm için de kritik. Afrin konusunda da Türkiye, Rusya ve İran arasında bir uzlaşı olması ABD’yi Suriye politikası konusunda zor pozisyona itebilir. Bu nedenle ABD de elindeki kozları kaybetmemek için şartları zorlayacaktır.
DEAŞ'ın değiştirdiği Irak
Bilgay Duman
Musul’un DEAŞ’tan tamamen geri alınmasıyla birlikte, Irak merkezi hükümeti psikolojik üstünlüğü de ele geçirmiş, yaklaşık dört aylık süre içerisinde DEAŞ’ın kontrolünde hiçbir Irak toprağı kalmamıştır. Ancak DEAŞ’ın bıraktığı izler ve ortaya çıkardığı değişim, ekonomiden siyasete, nüfus yapısından toplumsal problemlere kadar her alanda kendini hissettirmektedir.
Türkiye’nin Irak politikası ve ilişkilerin geleceği
Bilgay Duman
IKBY’nin idari, siyasi, askeri ve coğrafi olarak anayasal sınırlara çekilmesiyle birlikte Bağdat ve Erbil arasındaki dengenin de korunması, Irak’ın istikrarı açısından önemli olacak. IKBY’nin Bağdat’la uzlaşıya gitmesi durumunda Türkiye’nin de Erbil ile yeniden diyalog kurması muhtemel. Zira Ankara ve Erbil arasında iç içe geçmiş ilişkiler mevcut.
Barzani devri sona mı eriyor?
Bilgay Duman
Barzani, bağımsız devlet kurma noktasından elindeki toprakları kaybeder konuma geldi. Barzani eğer siyasi olarak yaşamak istiyorsa, KYB ve Bağdat’la anlaşma zemini aramak ve Türkiye’yi ikna etmek zorunda. Türkiye’nin Bağdat’la Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği konusunda aynı düzlemde olduğu düşünüldüğünde Barzani’nin bağımsızlık söyleminden vazgeçmesi önemli bir nokta.