Tüm Yazarlar
Cengiz Tomar Yazıları
İkinci oyun bozucu hamle olarak İdlib
Cengiz Tomar
İdlib, Suriye’nin geleceği konusunda önem taşıyor. ÖSO ve muhalifler açısından ise son büyük kale olduğu kadar; Rejim ve Rusya açısından temizlenmesi gereken bir cep. YPG/PYD açısından ise Akdeniz’e ulaşmanın tek yolu. Türkiye için ise YPG/PYD’nin Akdeniz’e açılmasının önündeki en büyük engel.
Uluslararası terör koalisyonu
Cengiz Tomar
Türkiye’nin Rusya ile ittifak yapması ve Akdeniz’e uzanan bir PKK denetimli Kürt kuşağının kurulması teşebbüsünü Fırat Kalkanı’yla delmesi, el-Bab’da DEAŞ’ı zor durumda bırakması, Menbiç’e uzanarak PKK kantonlarının arasını iyice açacak olması, yaşamakta olduğumuz saldırıların en önemli sâiki.
DAEŞ’in teolojisi
Cengiz Tomar
Hz. Ali ile Muaviye arasında siyasi sebeplerle çıkan savaşta Hariciler dini metinleri bağlamından kopararak zahiri manasını kullanan ilk grup olarak tarih sahnesine çıkmış ve kendilerinden olmayan herkese kafr diyen ilk zümre olmuştur. Günümüzde de Neo-Harici olarak nitelendirilen DAEŞ benzeri gruplar dini argümanları tarihi bağlamından bilinçli bir biçimde koparıp ve hatta tahrif edip, seçmeci bir yaklaşımla özellikle dini bilgisi zayıf gençler arasında çok etkili olmaktadır.
Osmanlılar Ortadoğu ve Balkanları nasıl yönetti?
Cengiz Tomar
Sorunları eskiye -15. ve 16. yüzyıllara (Altın Çağ’a, genelde Kanuni devrine)- geri dönerek çözebileceğimize dair yorumları pek gerçekçi değildir. Yapılması gereken geçmişten ilham almakla birlikte değişen zamanın şartlarına uygun yeni çözümler getirmektir. Öncelikle günümüzün ve geleceğin problemlerine salt geçmişten çözüm bulamayacağımızı not edelim.