Tüm Yazarlar
Cihangir İşbilir Yazıları
Sembolizmden aktivizme işbirliğinden birliğe doğru
Cihangir İşbilir
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’nın etkinliğinin artırılması İslam dünyası için bir tercih olmaktan ziyade zorunluluk. Ekonomik kapasiteyle birlikte ekonomik işbirliğinin, siyasi meşruiyetle birlikte siyasi istikrarın ve sosyo-kültürel kalkınma ile birlikte kültürel işbirliğinin, askeri kapasiteyle beraber askeri ittifakın maksimize edilmesiyle ancak ‘işbirliğinden birliğe’ doğru bir dönüşüm seyri yakalanabilir.
Rusya sahadan çekiliyor mu? Suriye’de tünelin ucu
Cihangir İşbilir
Çok boyutlu operasyonlarıyla Esed rejimine ciddi alan açan Rusya’nın, Suriye’den kısmî çekilme kararı alması, uluslararası çevrelerde olumlu karşılansa bile Cenevre görüşmelerinin hemen başında gerçekleşen bu inisiyatif sahada ‘oyun değiştirecek’ bir hamle olarak okunmuyor.
Sisi’nin seçimi: Mısır’ın geleceğini çalmak
Cihangir İşbilir
Mısır makamları seçimlerin ilk aşamasına katılım oranını yüzde 26 olarak açıklasalar da bağımsız gözlemciler ve uluslararası ajanslar yüzde 10’u geçmediği görüşünde. Seçimlere ilgilinin olmaması Mısır halkının süreci umursamadığını ve aslında darbeye, ihtiyacı olan meşruiyeti vermediğini gösteriyor.
Kıbrıs-lılar-la tanışma vakti!
Cihangir İşbilir
Türkiye’nin gerek siyaset gerek iş çevreleri gerekse sivil toplum temsilcilerinin Kıbrıs’a ve Kıbrıslılara bakış açılarını gözden geçirmeden ve kalıcı, sürdürülebilir, samimi ilişkiler tesis etmeden siyasi kördüğümlerin de kalıcı olarak çözülmesi mümkün görünmüyor.
‘Hariciye’nin yeni aktörleri
Cihangir İşbilir
Merkezi İstanbul’da olan bir sivil toplum kuruluşu gönüllüleri insani yardım amacıyla Türk Hava Yolları (THY) ile gittikleri kuraklık ve yoksullukla mücadele eden bir Afrika ülkesinde bugüne kadar hiçbir yardım kuruluşunun gitmediği bir kasabaya ulaşırlar. Yardıma muhtaç kasaba halkına gerekli malzemeleri götürürler.
İslam İşbirliği Teşkilatı etkin bir güç olabilir mi?
Cihangir İşbilir
Keşmir’den Filistin’e, Afganistan’dan Suriye’ye sıcak çatışmaların çözümünde Birleşmiş Milletler’in etkisiz kalması İslam İşbirliği Teşkilatı’na önümüzdeki dönemde önemli bir rol biçiyor.