Tüm Yazarlar
Erdal Tanas Karagöl Yazıları
Türkiye enerji üssü olabilecek mi?
Erdal Tanas Karagöl
Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri olan enerji ihtiyacının son 10 yılda gerçekleşen büyüme oranlarının sonucu olarak artması, Türkiye’nin enerji faturasını da artırdı. Çünkü, enerji tüketimi ekonomik büyümeden iki kat hızlı artış göstermektedir.
Damokles’in Kılıcı: Kredi Derecelendirme Kuruluşları
Erdal Tanas Karagöl
Oligopol bir yapının oluştuğu derecelendirme sektöründe, kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar, yanlılık veya politik kararlar nedeniyle tartışılmaya muhtaç. Nitekim Türkiye’nin ekonomik göstergeleri birçok ülkeden iyi olmasına rağmen kredi notunun uzun süre yatırım yapılamaz seviyede tutulması, not verme kriterlerini de tartışmaya açmıştır.
‘Güçlü ekonomi’ algısını yıkmak!
Erdal Tanas Karagöl
2002 yılı sonrasında ülkede sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar ekonomik büyümenin sürekliliğine ve ekonomiye duyulan güvenin artmasına katkı sağlamıştır. Ayrıca ekonomide borç yükünün ve bütçe açığının düşük olmasının verdiği imkan ile ekonomik manevra alanının sağlanması ekonomik büyüme için önemli bir faktör olmuştur.
Ekonomide paradigma değişikliği ve 5.İzmir İktisat Kongresi
Erdal Tanas Karagöl
Birçok ilklere şahit olduğumuz, 5. İzmir İktisat Kongresi’nde Türkiye ekonomisinde sıçrama yapabilecek ve yeni bir hikayeye ihtiyaç duyulan bu dönemde katma değerli üretim, markalaşma ve yeniliklere ihtiyaç olduğu dile getirilmiştir.
FED kararlarına dayanıklı ekonomi
Erdal Tanas Karagöl
Sermaye giriş ve çıkışlarının istikrarsızlık unsuru olmaması için ülkeye yatırım fonlarının girişi teşvik edilmeli çıkışlar için tedbir alınmalıdır. İFM projesi yabancı sermaye giriş çıkışlarının istikrarsızlık unsuru olmasını engelleyecektir.
Faiz lobisi ve marifetleri
Erdal Tanas Karagöl
Türkiye ekonomisinde son 11 yılda gerçekleştirilen iyileştirmeler ekonomideki dengesizliklerden rant sağlayan bazı kesimlerin çıkarlarına ters düşmüştür. AK Parti’nin tek başına iktidar olduğu dönemde ise faizler tek haneli rakamlara düşerek, devletin üzerinde büyük yük olan faiz ödemeleri yükü azalmıştır. Bu da Türkiye’de faiz lobisinin siyasi ve ekonomik istikrara olan spekülatif saldırılarıyla kendini göstermiştir.
Türkiye-IMF ilişkilerinde yeni dönem
Erdal Tanas Karagöl
Türkiye, 1961 yılında IMF ile gerçekleştirdiği ilk stand-by anlaşması ile 2008’de sona eren son stand-by anlaşmasına toplamda 19 stand-by yapmıştır. Türkiye, 30 yılı aşan stand-by ile yaşama döneminde, IMF’den 50 milyar doların üstünde kaynak sağlayan ülkelerden biri olmuştur.