Tüm Yazarlar
Göktuğ Şahin Yazıları
Enerji arz güvenliğinde bir milad
Göktuğ Şahin
Dünya enerji piyasalarında yaşanan fiyat gelişmeleri, kaynak ülke çeşitliliğinin artırılması, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak ve enerji ihtiyacının giderilmesine yönelik atılan adımlar ile Türkiye'nin elinin güçlenmesini sağlayacak projeler tüm nesiller adına hazine değerindedir. Karadeniz'de kurulacak deniz altı üretim sistemi ile 4 milyar metreküp düzeyindeki doğal gazın 2023 yılı itibariyle ülkemizin doğal gaz şebekesine sunulması hedeflenmektedir. Gaz üretiminde pik seviyesine ise 2026 sonrasında ulaşılması planlanmaktadır.
‘Enerjinin İpek Yolu'nda yeni adım
Göktuğ Şahin
İran ve Rusya ile uzun dönemli gerçekleştirilmiş olan ve doğal gaza haddinden fazla yüksek meblağlar ödenmesine sebep olan doğal gaz sözleşmelerimizin vadeleri 2020'li yıllarda dolacaktır. Yeniden masaya yatırılacak olan doğal gaz sözleşmelerinin şartlarının pazarlığında Nahçıvan koridoru avantajı Türkiye'nin elini güçlendirecektir.
Avrupa Yeşil Mutabakatı: Çevresel ve ekonomik hedefler
Göktuğ Şahin
Avrupa Yeşil Mutabakatı, enerji sektörü başta olmak üzere küresel ekonomiye ciddi etkiler yaratacak ve önemli dönüşümleri vaat eden bir süreç olarak ülkeler üzerinde baskı oluşturacaktır. Türkiye gibi planın yoğun etkilerinin görülmesi muhtemel olan ülkeler, sektörel açıdan gerekli önlemlerin alınmasıyla birlikte çevresel ve ekonomik yönleriyle son derece önemli bu planı ekonomilerine fayda sağlayarak fırsata çevireceklerdir.
Türkiye bir koridor değil doğal gaz merkezi olmalı
Göktuğ Şahin
Karadeniz'de yeni sondajlar yeni keşifler yolda
Göktuğ Şahin
İlk arama kuyusu ile yaklaşık bir değerleme yapılmakta ve daha sonra kazılacak kuyular ile bu miktar revize edilmektedir. Türkiye açısından iyimser olan konu, şu ana kadar bölgede Bulgaristan ve Romanya tarafından keşfedilmiş olan gaz sahalarını referans alarak yüzeye en yakın noktadaki rezerv üzerinden bu değerlemenin yapılmış olmasıdır. Şu an itibariyle 3 bin 520 metre derinlikte bulunan Tuna-1 kuyusunun 4 bin 525 metre hedef derinliğe kadar yeni bir rezerve ulaşma fırsatı mümkündür.
Oruç Reis ile ne hedefleniyor?
Göktuğ Şahin
Türkiye, Mısır'ın Zohr sahasının yüzde 35'i büyüklükte bir gaz sahası bulsa bile buradan 4.3 milyar ABD Doları kadar bir gelirin devlete aktarılması mümkündür. Bu sahayı geliştirecek TPAO'nun da dahil olacağı şirketler konsorsiyumunun da yaklaşık 1.4 milyar ABD Doları gelir edeceği hesaplanmıştır ki böyle bir keşfin yabancı şirketlerin de iştahını açacağı kesindir.