Tüm Yazarlar
Taha Özhan Yazıları
Temiz dış politika
Taha Özhan
Bugün yaşadığımız tartışma, aradan bir asır zaman geçmiş olmasına rağmen, Sykes-Picot nöbetine devam edip etmeme tartışmasıdır. Sykes-Picot nöbeti ne kolay bir şekilde bırakılabilecek bir ‘mecburiyettir’ ne de hiçbir şey değişmemiş gibi sürdürülebilecek bir ‘mahkumiyettir.’
Kemalizm’e ricat!
Taha Özhan
Türkiye, Kemalist emekli dünyasına ait bir dış politika tercihi işaretini verdiği andan itibaren fazlaca emek harcamadan hızla ilişkilerini düzeltebilir. Bunun anlamı ise başarı değil. Ama bu durum sadece iddiasız ve anlamsız bir aktöre dönüşmek olsa iyiydi; aynı zamanda bölgesel jeopolitikte ciddi bir pozisyon kaybıdır da.
Suriye’de ‘Türkiye sıkıntısı!’
Taha Özhan
Türkiye’nin Suriye politikasında kapasite sorunları ve taktik iniş çıkışların olduğu muhakkak. Lakin bu neticeye dönük yapısal bir değişimi etkileyecek cinsten değildir. Esed’in gitmesi gerektiğini yönünde pozisyon almak kurucu bir siyasete tekabül eder. Esed’in gitmemiş olması ise sürecin değiştiğine delalet etmektedir.
Can yelekleri koltuğunuzun altındadır!
Taha Özhan
Türkiye’de birçok meselede olduğu gibi ‘Kürtler’ ve ‘PKK’ya dair yaygın söylemin büyük bir kısmı sol-aydın patronajında şekillenmiştir.
Sykes-Picot korkuları ve rüyaları
Taha Özhan
Yeni Mezopotamya düzeni arayışları geldiğimiz nokta itibariyle tarihin ve siyasetin bizleri mecbur kıldığı bir durum aslında. Önümüzdeki dönemde, aktörler, ya bu yakıcı hakikatle yüzleşecekler ya da Sykes-Picot düzeninin köhne nöbetçileri olarak kalmaya devam edecekler.
Esed’i ayakta tutan Esed sonrası
Taha Özhan
Sürecin artık uzamayacağını gören ve ısrarla ‘Esed’den sonra ne olacak’ diye soranlar ya olacak olanlar olmasın ya da felaket senaryoları mutlaka hayata geçsin temennisinden beslenmektedir.
Mısır için iki ihtimal: Ya sancılı demokrasi ya Mübarekizm
Taha Özhan
Mısır ‘sancılı bir demokratikleşme’ ile ‘askeri-yargı vesayeti’ arasında tercih yapacak. Birincisinin ismi ‘siyasal türbülans’. İkincisi ise Mısır’ın yıllarca mahkum olacağı Mübarekizmin önünü açabilecek ‘bürokratik oligarşi’.
Muhalefeti ‘Suriye batağına’ kim itti?
Taha Özhan
CHP içinde Suriye krizi üzerinden ‘Hatay lobisi’ şeklinde tarif edebileceğimiz odak güçlü görünmeye devam edecektir. İşte tam bu noktada CHP-MHP taban geçişkenlikleri ciddi bir siyasal anlama kavuşmaya başlayacaktır.
Türkiye Baas rejimini desteklese ne olurdu?
Taha Özhan
Türkiye’nin Suriye imtihanından uzak durması ahlaki ve jeopolitik iddialarından vazgeçmesi anlamına gelir.