3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Mevlid Kandili orucu hangi gün tutulur? Mevlid Kandilinde oruç tutulur mu?

Mevlid kandilinde oruç tutulur mu? sorusu, Peygamber efendimizin doğum gününde nafile oruç tutmak isteyen müminler tarafından sorgulanıyor. Kandillerde Oruç tutmak bu önemli günlerde eda edilecek ibadetlerden biridir. Buna göre Mevlid Kandili oruç kaç gün tutulur? Mevlid Kandili orucu hangi gün tutulur? İşte konu hakkında detaylı bilgi

6 Ekim 2022 Perşembe 15:03 - Güncelleme:
Mevlid Kandili orucu hangi gün tutulur? Mevlid Kandilinde oruç tutulur mu?

Mevlid kandilinde oruç tutmak isteyen Müslümanlar hangi gün tutulacağı konusunda Diyanet'in açıklamalarına başvuruyor. Yüce Rabbimizin âlemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa'nın (sas) bir kez daha mevlidi şerifini idrak edilecek. Peki Mevlid kandilinde oruç tutulur mu? Mevlid Kandili orucu hangi gün tutulur?

MEVLİD KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Rebiülevvel ayının on birinci gecesini on ikinciye bağlayan gece Hz. Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle Mevlid kutlanır.

Kandil geceleri, İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp hicri 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır.

Oruç tutulması mekruh olan Bayram günleri dışındaki günlerde oruç tutmak caizdir. Ancak sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak tenzihen mekruh görülmüştür. Peygamber Efendimiz (s.a.s.); "Kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir" buyurmuştur (Ebû Davud, "Savm", 50). Buna göre, Cuma günü, kazaya kalan veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca bulunmamaktadır. Cuma günü nafile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mevlid Kandili orucu hakkında yaptığı açıklama:

Hz. Peygamber (s.a.s.), "Şaban'ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen...' buyurur." (Bkz. Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet'u-Salat, 191) demiştir. Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce'nin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbn Mâce, Sıyâm, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; "Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur'an'ın bana vahyedildiği gündür." (Müslim, Sıyâm, 198) diye cevap verirdi.

Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.

MEVLİD KANDİLİ'NDE ORUÇ KAÇ GÜN TUTULUR?

Diyanet'e göre, dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi', XIV, 15). Ramazan ayında ise Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan'ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder.

Bu sene Mevlid Kandili 7 Ekim Cuma gününe denk geliyor.

MEVLİD KANDİLİ ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?

Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür. Resul-i Ekrem (s.a.s.), "Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir." (Ebû Dâvûd, Savm, 50) buyurmuştur.

Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca bulunmamaktadır.

Cuma günü nafile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur. Oruç tutmak için özellikle Cuma gününü seçmenin mekruh oluşu bu günün müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.

Cuma ve Mevlid Kandili mesajları (Resimli ve dualı)

Mevlid Kandilinde okunacak sureler ve dualar nelerdir? Mevlid Kandili'nde hangi ibadetleri yapmalıyız?

Mevlid Kandilinin fazileti ve önemi nedir?

Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır?