19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Destan dizisi hangi dönemi anlatıyor? Destan dizisinin konusu nedir?

Atv ekranlarının yeni dizisi Destan, seyirciyle buluşuyor. Dizinin tanıtımlarında yer alan karakterler ve eski Türk isimlerinin kulllanılması nedeniyle Destan dizisinin hangi dönemi anlattığı merak edildi. apım ve proje tasarımı Mehmet Bozdağ'a ait olan Destan dizisi, Salı akşamları 20.00'de atv'de yayınlanacak. Peki Destan dizisinin konusu nedir? Destan dizisi hangi dönemi anlatıyor?

22 Kasım 2021 Pazartesi 14:34 - Güncelleme:
Destan dizisi hangi dönemi anlatıyor? Destan dizisinin konusu nedir?

Destan dizisi hangi dönemi anlatıyor? sorusunun cevabı, dizinin tanıtımlarını izleyenler tarafından merak edildi. Atv'de yayınlanacak olan Destan dizisinde,Orta Asya'nın çetin bozkırlarında Gök Kağanı Korkut Han'ın yetim bıraktığı savaşçı Akkız'la babasının sarayında ezilen Gök Tegini Batuga'nın hikayesini konu alıyor. Peki Destan dizisi hangi dönemi anlatıyor? İşte Destan dizisinin konusu ve işlenen dönem

DESTAN DİZİSİNİN KONUSU NEDİR?

Orta Asya'nın çetin bozkırlarında Gök Kağanı Korkut Han'ın yetim bıraktığı dillere destan savaşçı dağ kızı Akkız'la, yine Gök Sarayı'nda Korkut Han'ın öksüz bıraktığı Gök Tegini Batuga arasındaki destansı aşkı; bu iki garip kuşun sevdalarını kılıç, yüreklerini kalkan yaparak imkansızı başarmalarını konu alıyor.

DESTAN DİZİSİ HANGİ DÖNEMİ ANLATIYOR?

Destan' dizisinde 8. yüzyılda, Orta Asya'da Çin'de hükümdarlık sürdüren kağanlıkların savaşlarını konu almaktadır.

İslam'ın henüz kucaklamadığı topraklarda Çin ve Türk hanlıkları arasında yaşananları anlatan Destan'da eski zamanlardaki ölümcül iktidar savaşının yansımaları da yer alıyor.

Göktürkler dönemini anlatan Destan dizisinde; Çin sivri dişlerini Türk budununa doğrultmuştur, Rus Varegler, Moğollar, Sogdlar, Persler tuzakta beklemektedir. Yetmezmiş gibi, aynı kana atam diyen Türk boyları birbirine düşmüştür. İkisi de Türk olan Gök Hanlığı ile Dağ Hanlığı arasında ise çok büyük bir düşmanlık vardır.

Bu siyasi şartlarda, Gök Hanlığı'nın ulu kağanı Alpagu Han, başkaldırmasından kuşkulandığı kardeşi Balamir Yabgu'nun kızını, çolak ve topal oğlu Batuga'ya gelin almaya karar verir. Ailesini toplayıp kız istemek üzere Batı Gök Kağanlığı'na doğru yola çıkar. Yolda onları çok büyük bir tehlike beklemektedir: Çocukluğundan beri intikam ateşi ile yanan Dağ savaşçısı Akkız!

Destan dizisi yapım ve proje tasarımı Mehmet Bozdağ'a ait; başrollerini Ebru Şahin, Selim Bayraktar ve Edip Tepeli'nin, yönetmenliğini Emir Khalilzadeh'in üstlendiği; senaryosunu Nehir Erdem ile Ayşe Ferda Eryılmaz'ın kaleme aldığı 'Destan' Salı akşamları ATV'de.

ORTA ASYA DÖNEMİ

"Türk" adıyla kurulmuş ilk ve Türk adını resmî devlet ismi şekliyle kullanan ilk Türk devletidir.Devletin kurucusu ve ilk önderi Bumin Kağan'dır. Bumin Kağan'ın kardeşi İstemi Kağan ülkenin batı kanadını yönetirdi. Göktürkler komşuları olan Çin, Sasani (İran) ve Bizans İmparatorluğu ile askerî, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurdular.

Destan dizisi konusu ve oyuncuları! Destan dizisi nerede çekiliyor?

8. YÜZYILDA ORTA ASYA'DA YAŞANAN OLAYLAR

720-735: Ötüken'de Orhun Anıtlarının dikilmesi

721-737: Türgişlerin Araplara karşı saldırısı

744: İkinci Göktürk Kağanlığı'nın ayaklanan Uygurlar, Karluklar ve Basmiller tarafından yıkılması

745: Uygur Kağanlığı'nın kuruluşu, Kimeklerin bugünkü Kazakistan'da bağımsız hanlık kurmaları

750: Arap İmparatorluğu'nun başına Abbasilerin geçmesiyle Türk-Arap ilişkilerinin yumuşamaya başlaması

751: Çinlilerin Orta Asya'ya girişi, Arapların Talas Muharebesi'nde Karluklar'ın yardımıyla Çinlileri mağlup etmesi, Karlukların İslamiyete geçmeye başlaması

762: Uygur Kağanlığı'nın Çin'deki Tang hanedanına An-Lu-Şan ayaklanmasının bastırılmasına yardımı

765: Uygur Hanı Bögü'nün Mani dinini benimsemesi

766: Türgiş Hanlığı'nın Uygur Kağanlığı'na bağlı Karluklar'a yenilerek dağılması, özerk Karluk Hanlığı'nın kurulması, Karluklardan kaçarak Hazar ve Aral gölleri civarına göçeden Oğuzlar'ın Oğuz Yabgu Devleti'nin temellerini atmaları

789-795 Uygur Kağanlığı'nda taht mücadeleleri ve gerileme

Destan 1. Bölüm izle!