5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Rus ve ABD bayrakları PYD için Münbiç’te

Özgür Suriye Ordusu’nun operasyonundan çekinen Washington ve Moskova bölgede piyon olarak kullandığı terör örgütünü korumak için işbirliğini ilerletti. Yeni Amerikan takviyesi Münbiç’in kuzeyinde konuşlanırken, rejimin zırhlı konvoyu ise batıda Rus bayraklarıyla karşılandı.

5 Mart 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Rus ve ABD bayrakları PYD için Münbiç’te

Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında Bab’ın terör örgütü DEAŞ’tan temizlenmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) yeni hedefini Münbiç olarak belirlemesi, bölgede işgal konumunda bulunan PYD/PKK’yı yabancı askerlerin postallarına kapanmaya itti. ÖSO korkusuyla önce ABD bayraklarını Münbiç’in kuzeyindeki Sacur Nehri’ne yakın kontrol noktalarında dalgalandıran, akabinde bölgenin batısını Esad rejimine teslim eden terör örgütü PYD, şimdi de Ruslara büyük bir karşılama hazırladı. 

PENTAGON FARKINDA

Düzenlediği operasyonla PYD’ye sınır komşusu olarak terör örgütüne ikmal yolu açan Esad milisleri, Münbiç’in batısına konvoyunu ulaştırdı. Rejim güçlerine Rus zırhlılarının eşlik ettiği görülürken, PYD’nin kontrolündeki sözde Münbiç Askeri Meclisi, yabancıları askerleri Rusya bayraklarıyla karşıladı. Hareketliliği ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da teyit etti. Basın toplantısında konuşan Pentagon sözcüsü Albay Jeff Davis, “Şam ve Moskova’ya ait insani yardım konvoylarının Münbiç’e girdiğini ve yanlarında zırhlı araçların olduğunu fark ettik, izliyoruz” ifadelerini kullandı. 

KREMLİN HABER VERDİ

Terör örgütü PYD’nin çoğunluğunu oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) bağlı Münbiç Askeri Konseyi ile rejim arasında bir anlaşma olup olmadığından haberlerinin bulunmadığını ifade eden sözcü, tek hedeflerinin DEAŞ’la mücadele olduğunu vurguladı. Davis ayrıca, DSG haber vermese de Rus yetkililerin kendilerini bilgilendirdiğini söyledi. 

Bölgede maşa olarak kullandığı terör örgütüne zarar gelmemesi için Moskova yönetimiyle birlikte hareket eden Pentagon, Münbiç’in kuzeyindeki Sacur Nehri’nin ayırdığı ÖSO sınırına yeni takviye araçlar gönderdi. ABD zırhlılarının bölgede ilerlediği anlarda Rusya-Esad rejimi konvoyunun da Münbiç’ten fotoğraflar paylaşması dikkat çekti. 

Terör örgütü PYD: Esed rejimini devirmek istemiyoruz