19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

320 milyar metreküp doğal gaz kaç dolar yapar? Doğal gazın metreküp fiyatı ne kadar?

Türkiye, Tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, 'Fatih sondaj gemimiz Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda.' sözleriyle paylaştı. Başkan Erdoğan'ın açıklamasının ardından Doğal gazın metreküp fiyatı ne kadar? 320 milyar metreküp doğal gaz kaç dolar yapar? sorularına yanıt aranmaya başladı. İşte Doğal gazın metreküp fiyatı ve 320 milyar metreküp doğal gazın dolar olarak karşılığı...

21 Ağustos 2020 Cuma 17:56 - Güncelleme:
320 milyar metreküp doğal gaz kaç dolar yapar? Doğal gazın metreküp fiyatı ne kadar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadeniz'de doğalgaz bulunduğunun müjdesini açıkladı. Başkan Erdoğan "Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020'de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda." dedi. Erdoğan'ın açıklamasının ardından vatandaşlar 320 milyar metreküp doğal gazın kaç dolar ettiğini merak etmeye başladı. İşte Başkan Erdoğan'ın açıkladığı bulunan 320 milyar metreküp doğal gazın dolar bazında fiyatı...

Günlerdir beklenen müjdeyi Dolmabahçe'de açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz'da başladığı Tuna-1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmak' dedi.  

DOĞALGAZIN METREKÜPÜ KAÇ LİRA?

Doğalgaz birim fiyatının %17 civarında bir kısmını vergiler oluşturur. Diğer bir bileşen ise, sistem kullanım bedelidir. Dağıtım şirketinin sistem kullanım bedeli EPDK tarafından belirlenmiştir ve bedel enflasyona göre (TÜFE) aylık olarak güncellenebilir. Sistem kullanım bedeli, tüketicilerin sisteme getirdikleri yük ve maliyetler ile tüketim kademeleri dikkate alınarak tespit edilir. İllere ve abonenin tüketim hacmine göre değişebilir.

Enerji piyasası verilerine göre bin metreküp doğal gazın fiyatı Avrupa'da 110-120 dolar seviyesindeyken Türkiye'de doğal gazın fiyatı 250 ila 280 dolar arasında.

300 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ KAÇ DOLAR YAPAR?

300 Milyar metreküp doğalgaz Türkiye için en az 80,000,000,000 dolara tekabül ediyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin Türkiye'nin yaklaşık 8 yıllık ihtiyacı olduğunu belirterek, 'Bu da 80 ila 100 milyar dolarlık bir ekonomik değere işaret etmektedir. Türkiye yaklaşık 40 milyar dolarlık bir miktarı petrol ve doğal gaz ithalatı yapıyor.' dedi.

DOĞALGAZ REZERVİ EN FAZLA ÜLKE RUSYA

Dünya genelinde geçen yıl kanıtlanmış en fazla doğalgaz rezervine sahip ülke, 38 trilyon metreküple Rusya oldu.

EN FAZLA DOĞALGAZ REZERVİ ORTADOĞU'DA

En fazla doğalgaz rezervi 75,6 trilyon metreküple Ortadoğu bölgesinde yer alırken, bunu 64,2 trilyon metreküp rezerve sahip Rusya ve Türkmenistan'ın da içinde bulunduğu Bağımsız Devletler Topluluğu izledi. En az doğalgaz rezervine sahip bölge ise 3,4 trilyon metreküple Avrupa oldu.

Geçen yıl dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahip ülke, 38 trilyon metreküple Rusya olarak belirlendi. Bu ülkeyi 32 trilyon metreküplük doğal gaz rezerviyle İran ve 24,7 trilyon metreküple Katar izledi.

Başkan Erdoğan'ın söylediği 'Her arayan bulamaz lakin bulanlar arayanlardır' sözü kimin sözü?

İşte Fatih sondaj gemisinin fotoğrafları ve özellikleri