25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Corona virüsü ne zaman bitecek? Koronavirüs ne zaman son bulur?

Yeni Koronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çin'in Vuhan Eyaleti'nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020'de tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır. Peki, Koronavirüs ne zaman son bulur? Corona virüsü ne zaman bitecek? İşte tüöm bu soruları sizler için yanıtlandırdık..

24 Mart 2020 Salı 09:42 - Güncelleme:
Corona virüsü ne zaman bitecek? Koronavirüs ne zaman son bulur?

Koronavirüs ne zaman son bulur? sorusunun yanıtı tüm vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Corona virüsü, Çin'in Vuhan Eyaleti'nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020'de tanımlanan bir virüs olarak biliniyor. Corona virüs hızla yayılmaya devam ediyor. Tüm herkeste endişeye yol açan corona virüsü hakkında son dakika gelişmeleri güncel olarak takip ediliyor. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı çalışmaları ve Kovid-19 pandemisinin (salgın) seyri hakkında açıklamalar yaptı. İşte tüm merak edilenler.. 

KORONAVİRÜS NE ZAMAN SON BULUR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geçtiğimiz günlerde Corona Virüs'le ilgili Twitter'dan paylaşım yaparak şu açıklamalarda bulundu:

2 ay direnelim. yazın virüsün etkisi azalıyor. Bilim Kurulumuzun öngörüsü bu yöndedir. Bu hastalık daha çok bir kış enfeksiyonu. Tedbir alırsak, yayılmayı önlersek, büyük olasılıkla, 2 ayda hayat normale döner'

CORONA VİRÜSÜ NASIL BİTER?

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı çalışmaları ve Kovid-19 pandemisinin (salgın) seyri hakkında açıklamalarda bulundu.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs ( corona virus Covid-19) salgınında vaka sayısı 336 bini aştı.

Dünya genelinden hayatını kaybedenlerin sayısı ise 14.641'e yükseldi, taburcu olan hastaların sayısı 98 bin 333'e çıktı.

Plaquenil koronavirüs tedavisinde kullanılacak mı? Plaquenil nedir, ne için kullanılır?

PANDEMİNİN 3 YOLLA BİTMESİ MÜMKÜN

1- İNSANLARIN VİRÜSE BAĞIŞIKLIK KAZANMASI

insanların önemli bir kısmı bağışık hale gelecek ve virüs artık yayılamayacak.

2- ETKİN BİR AŞININ BULUNMASI

Aşı ile insanlar bağışık hale getirilecek.

3- VİRÜSÜN MUTASYONA UĞRAMASI

Virüs mutasyona uğrayacak ve insandan insana bulaşma özelliğini kaybedecek.

Hızlı tanı kitleri Türkiye'ye geldi mi? Hızlı tanı kiti nedir, özellikleri nelerdir?

CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Wuhan şehrinde başlayan bu enfeksiyonun muhtemelen deniz ürünleri ve çeşitli vahşi hayvan et ürünlerinin de satıldığı pazardan insana bulaştığı düşünülmektedir. Şu an hastalığın insandan insana bulaştığı kanıtlanmıştır. Bulaşma şu ana kadar yoğunlukla hasta ile aynı ailede ya da ortamda bulunanlarda ve damlacık önlemlerini almayan sağlık çalışanlarında görülmüştür. Bulaşma genellikle hasta kişinin öksürmesi ve aksırması sırasında oluşan damlacıklarının 1 m’ye kadar yakın temasta ve korunmasız kişilerin solunum yollarından girmesi ile olmaktadır.

CORONA VİRÜSÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İlk kez Aralık ayında görülen ve '2019-nCoV' olarak adlandırılan virüs, koronavirüs ya da corona virüsü adıyla biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs kaynaklı hastalığa Covid-19 adını verdiklerini açıkladı.

Örgüt Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, 11 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "Bu hastalığın artık bir adı var" dedi ve Covid-19'un 'korona'nın co'su, virüs'ün vi'si ve hastalık kelimesinin İngilizcesi 'disease' sözcüğünün d'sinden türetildiğini söyledi.

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Bireysel düzlemde Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri şu şekilde:

a. Grip, nezle, zatürre vb. hastalığı olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı

b. Özellikle hasta insanlara temas sonrasında eller sık sık yıkanmalı

c. Kırsal alanlarda yabani hayvanlarla temastan ve ölü hayvan cesetleriyle temastan kaçınılmalı

d. Öksürürken ve hapşururken ağız ve burnu kapatacak şekilde dirseğimizin iç kısmını kullanılmalı, eğer eller kullanıldı ise yıkanmalı

e. Hastanelerde enfeksiyondan korunma yöntemleri özenle uygulanmalı.

f. Et ürünleri ve yumurtalar iyi pişirilerek yenmeli

g. Canlı hayvan pazarları veya petlerde el hijyeni ve solunum hijyenine dikkat edilmeli.

h. Ellerin göz ağız ve buruna teması en aza indirilmeli.

i. Hasta hayvanların temas ettiği eşyalara temastan kaçınılmalı

j. Uzakdoğuda olan vatandaşlarımız pastörize olmamış süt, et ve et ürünlerini tüketmemeli.

k. Sağlık çalışanları bakanlığın ve Dünya Sağlık Örgütü’nün sunduğu kalite standartlarına uygun tıbbi malzemeler kullanmalı. Hastanelerde şüpheli kişilerden alınan numunelerin taşınmasında kesinlikle hastanenin pnömatik tüp sistemleri kullanılmamalı, numuneler elden teslim edilmeli.