28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

İstanbul'da sel felaketi... İçişleri Bakanı Yerlikaya: Hane başına 15 bin lira yardım yapılacak

İstanbul'un kuzey kesimlerinde sağanak yağmur sele dönüştü. Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece'de etkili olan yağış nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastı. İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da sel ve su baskınlarından etkilenen ailelere, hane başına toplam 15 bin lira yardım yapılacağını açıkladı. Selin vurduğu İstanbul'daki son duruma dair açıklama yapan Bakan Yerlikaya, '31 yaralımız var, 8'inin tedavisi devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

6 Eylül 2023 Çarşamba 07:25 - Güncelleme:

İstanbul'un Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti.

Kentin kuzey bölgesinde başlayan yağış, Arnavutköy ve Başakşehir'de şiddetini artırdı. Sağanak nedeniyle yollarda su birikintileri oluşurken araçlar ilerlemekte güçlük çekti.

Birçok ev ve iş yerlerinde su baskını ihbarları üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Bölgeye, diğer ilçelerden de itfaiye araçları gönderildi.

Yağış nedeniyle yollarda araçlar mahsur kaldı. İlerleyemeyen bazı sürücüler, emniyet şeridinde beklerken, bazı vatandaşlar araçlarını iterek kurtarmaya çalıştı.

TEM Otoyolu Mahmutbey mevkisinde de yağış nedeniyle bazı sürücüler yolda güçlükle ilerledi.

İstanbul Havalimanı yolunda yağış nedeniyle su birikintileri oluşurken araçlar zorlukla hareket etti.

Anadolu Yakası'nda Beykoz, Kadıköy, Sultanbeyli ve Üsküdar'da, Avrupa Yakası'nda ise Bahçelievler, Kağıthane, Beylikdüzü'nde çakan şimşekler dikkati çekti.

Sel İstanbul'u böyle vurdu! Bilanço gündüz ortaya çıktı

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA, SELDEN ETKİLENEN KÜÇÜKÇEKMECE'DE KONUŞTU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da sel ve su baskınları nedeniyle 31 kişinin yaralandığını belirterek, "Bunların sadece 8'inin bu sabah itibarıyla tedavi süreçleri devam ediyor. Hayati tehlikelerinin olmadığını biliyoruz." dedi.

Bakan Yerlikaya, selden etkilenen İkitelli Mehmet Akif Mahallesi 1. Kırlangıç Sokak'ta incelemelerde bulundu.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Yerlikaya, Meteorolojinin verdiği rakamlara göre, dün akşam metrekareye 128 kilogramdan başlayarak daha aza inen rakamlarda yağış alındığını söyledi.

Ali Yerlikaya, İstanbul Valiliği koordinasyonunda, AFAD İl Müdürlüğü ve AFAD Başkanlığının da desteğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, emniyet ve jandarmanın kendi bölgelerinde her zaman olduğu gibi büyük bir işbirliği ve gayretle selden olumsuz etkilenen yerlerde çalıştığını aktardı.

Yerlikaya, dün gece biri yabancı uyruklu 2 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, "31 yaralımız var. Bunların sadece 8'inin bu sabah itibarıyla tedavi süreçleri devam ediyor. Hayati tehlikelerinin olmadığını biliyoruz. Geçmiş olsun diyoruz onlara." ifadesini kullandı.

Esnafı ziyaret ettiklerini kaydeden Yerlikaya, "Hane sakinlerimize geçmiş olsun ziyaretlerinde bulunuyoruz. Sabahleyin de Twitter'dan duyurduk, ilk etapta AFAD'tan İçişleri Bakanlığı olarak hem hane sakinlerine hem de iş yerlerine bir destek ödemesi, 'acil can suyu' diyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız da hanelere 10 bin liranın yanında 5 bin lira verecek. 15 bin lira verilecek ama bu bununla kalmıyor." diye konuştu.

Bakan Yerlikaya, valilik, kaymakamlık ve defterdarlıklarla zarar tespiti yaptıklarını dile getirerek, süratle yapılacak çalışmayla ilgili nasıl bir tescil ödemesi yapacaklarını hemşehrilerine duyuracaklarını belirtti.

Eyüpsultan'da bir ahırda 5 hayvanın telef olduğuna ilişkin rapor olduğunu ifade eden Yerlikaya, bunun yanı sıra İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün tarımsal alanlar, hayvanlar ve seralarla ilgili zarar tespit çalışmaları yaptığını kaydetti.

Yerlikaya, Kırklareli'nde de sel yaşandığını hatırlatarak, şunları paylaştı:

"Sabahleyin Bakan Yardımcımız ile de orada görüştüm. AFAD Başkanımız olay olduğu andan itibaren oradaydı İğneada Sisli Vadi'de. Çok lokal bir yerde gerçekten kısa zaman içerisinde dün sabah saat 06.00 ile 08.00 arasında, iki saat içerisinde çok güçlü bir yağmur alıyor orada. Maalesef ruhsatsız, hatta mühürlü olduğunu duyduk ki bununla ilgili savcılık da şu anda çalışmasını başlattı. Bungalov evlerde kalan misafirler sele kapılıyor. Bu sabah bir kayıp, aranan cesede ulaşıldı. Maalesef 3 kayıp var şu anda. Aramayla ilgili şu anda 700'ün üzerinde çalışan görevli var. İnşallah onları da en kısa zamanda bulmak istiyoruz. Bir an önce yakınlarına teslim etmek istiyoruz."

Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada iklim değişikliğinden kaynaklanan ani sistem geçişleri olduğunu belirten Yerlikaya, sarı ve turuncu uyarılarının çok yapıldığını, herkese çok büyük görevler düştüğünü anlattı.

Bunu duyurmak için çaba içerisinde olduklarını dile getiren Yerlikaya, bireysel tedbirlerin de alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Açıklamasının ardından selden etkilenen vatandaşlarla görüşen Yerlikaya, daha sonra bölgeden ayrıldı.

HANE BAŞINA 15 BİN LİRA ÖDEME YAPILACAK

İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da sel ve su baskınlarından etkilenen ailelere, hane başına toplam 15 bin lira yardım yapılacağını açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şu ifadeleri kullandı:

İstanbul'da, Valiliğimiz koordinasyonunda Kaymakamlarımız tarafından sel ve su baskınlarından zarar gören yerlerin hasar tespit çalışmaları başladı.

İlk etapta sel ve su baskınlarından etkilenen ailelerimize hane başına;

✅ AFAD'dan 10.000 TL

✅ Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 5.000 TL olmak üzere

Toplam 15.000 TL Yardım Ödemesi yapılacaktır.

Rabbim her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun.

İki kişi hayatını kaybetti... İstanbul'u sağanak vurdu! Metroları su bastı, araçlar suya gömüldü

- HASTANEDE SU BİRİKİNTİLERİ OLUŞTU

Başakşehir'de evlerini su basan 3 kişinin üşütme şikayetiyle Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin acil servisine başvurduğu, genel durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Öte yandan, yoğun yağış nedeniyle yağmur giderlerinin geri tepmesi sonucu hastanenin zemin ve bodrum katlarındaki belirli noktalarda su birikintileri oluştuğu belirtildi. Durumun, acil servis, yoğun bakım ve ameliyathaneler dahil hastanedeki sağlık işleyişini etkilemediği, hastaların nakledilmesi gibi bir duruma yol açmadığı bilgisi verildi.

Başakşehir'de sele kapılarak hayatını kaybeden 57 yaşındaki kadının cenazesi de bu hastanenin morguna kaldırıldı.

- DERE KENARINDAKİ GECEKONDU ÇÖKTÜ

Halkalı Cemevi'nin yakınındaki dere, yağmur nedeniyle taştı. Cemevinin cenaze bölümünü su basarken buradaki suyun tahliyesi için çalışma yapıldı.

Taşma nedeniyle derenin kenarındaki gecekondu çöktü. Ayrıca, bir araç da gecekondunun bahçesine girdi.

Derenin kenarındaki 6 katlı binanın altındaki bodrumunu su bastı. İtfaiye ekipleri suyu boşaltmak için çalışma yaptı. İş makineleri sel nedeniyle meydana gelen dere yatağındaki enkazı kaldırmaya başlarken, dere kenarındaki bazı binalar da tahliye edildi. Su basan binalardaki suları tahliye çalışmaları sürerken, bazı binalarda temizlik çalışmalarına başlandı.

- MAHSUR KALANLAR KURTARILDI

Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'ndeki Halkalı Gümrük Müdürlüğü yerleşkesinin sahil tarafı da taşkınlar nedeniyle su altında kaldı.

Bölgedeki bir kafe ve restoranda çalışanlar ile buradaki müşterilerin ve Halkalı Gümrük Müdürlüğünde farklı noktalarda mahsur kalanlar olduğu öğrenildi. Mahsur kalanların bir kısmı, restoranın ve müdürlüğün çatısına çıktı.

İtfaiye ekipleri ve bazı Gümrük Müdürlüğü çalışanlarının suda telefon ışığıyla arama yaparak mahsur kalanları kurtarmaya çalıştığı görüldü. Öte yandan itfaiyenin, yardım edilmesi yönünde sesler geldiğini duyduğu bölgelere yönelerek de aramalarını sürdürdüğü gözlendi.

Polis ekipleri ise burada bekleyen kalabalığı dağılmaları yönünde uyardı.

Bu arada, itfaiye erleri çatılara çıkan ya da su birikintisinin yoğun olmadığı alanlara geçen vatandaşlarla telefonla görüştü. Ekipler, bu kişilere güvenli bölgeden ayrılmamalarını, botların alana geleceğini ve onları kurtaracaklarını söyledi.

Ardından bölgeye gelen botlar aracılığıyla mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Bölgede mahsur kalan çok sayıda vatandaş ile bir köpek kurtarıldı.

Restoranın çatı kısmında 3 saat beklediğini söyleyen Onur Bolat, "Aşağı yukarı 70 kişiye yakındı. Şu an itibarıyla restoranda 3 sahibi var, başka kimse yok." dedi.

Sağanak başladığında arkadaşlarıyla oturduğunu belirten Ramazan Ataş, "Allah'tan çok şükür bir şey olmadan kurtulduk. Bir anda oldu her şey. Bir anda yağmur başlangıcı, daha sonra sel başlangıcı. Ne olduğunu biz de anlamadık. Ortalama 2-2,5 saattir bekliyoruz. Çatıya çıkmak zorunda kaldık çünkü yere kadar sular gelmişti. Mekana kadar girmişti sular." diye konuştu.

Tır şoförü Ertan Demirkaya ise kurtarılmayan kimsenin kalmadığını ifade etti.

Tırıyla yük boşaltmaya geldiğini kaydeden Demirkaya, uykuda olduğunu, yağış birden bastırınca yukarı çıktığını kaydetti.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN SEL FELAKETİYLE İLGİLİ YENİ AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden Başakşehir, Küçükçekmece, Arnavutköy'deki sel felaketine ilişkin yapılan yeni açıklamada, "Bin 754 ev ve işyeri etkilendi. 2 kişi hayatını kaybetti ve 12 kişi yaralandı" denildi.

Valilikten yapılan açıklama şöyle:

İstanbul'un kuzeyinde yer alan ilçelerde 05.09.2023 tarihinde saat 21.00 sıralarında oluşan sağanak yağışın ardından su baskınları meydana gelmiştir. Metrekareye 125 kilogram yağışın düştüğü tespit edilirken sel nedeniyle Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde birer olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.

Su baskınları nedeniyle kamu hizmeti veren bazı kuruluşlar da selden kısmen etkilenmiştir. Bu kapsamda 112 acil çağrı merkezine 1.150, belediyelere ise 2.540 su baskını ihbarı alınmıştır. AFAD, İtfaiye, İSKİ ve belediyelerin kurtarma ekipleri gelen ihbarları karşılamak için aralıksız çalışmaktadır. Ayrıca emniyet, jandarma ve sağlık birimleri de çalışmalara tüm imkanlarıyla destek vermektedir.

Su Baskınlarında ilk belirlemelere göre 1.754 ev ve işyeri etkilenmiş olup, söz konusu bölgelerde mahsur kalan vatandaşımız bulunmamaktadır. Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları kamu misafirhaneleri ve tesislerde karşılanacaktır. Ayrıca Kızılay ve belediyelerin ilgili birimleri selden etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Çam ve Sakura Hastanesi'nde sağlık hizmetleri verilmeye devam etmektedir.

Selde Başakşehir Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi'nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak'ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe (32) hayatını kaybetmiştir. Selde yaralanan 5 kişinin tedavileri kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.