29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

2022 Nevruz ne zaman kutlanacak? Nevruz nedir, neden kutlanır?

Nevruz için heyecanlı bekleyiş başladı. Baharın habercisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, dünyanın farklı ülkelerinde kutlanılıyor. Yapılan etkinlikler ve karşılamalar, ülkelerin kültürlerine göre değişiklik gösteriyor. Peki Nevruz nedir, neden kutlanır? 2022 Nevruz ne zaman kutlanacak? İşte konu hakkında merak edilenler...

16 Mart 2022 Çarşamba 10:56 - Güncelleme:
2022 Nevruz ne zaman kutlanacak? Nevruz nedir, neden kutlanır?

Nevruz Bayramının yaklaşmasıyla birlikte "Nevruz nedir, neden kutlanır?" gibi soruların cevapları araştırılmaya başlandı. Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadar oldukça geniş bir coğrafyada coşkuyla karşılanan Nevruz, baharın gelişini kutlamak amacıyla gerçekleştiriliyor. Peki bu yıl Nevruz ne zaman kutlanacak? İşte 2022 Nevruz tarihi

NEVRUZ NEDİR? NEDEN KUTLANIR?

Nevruz, Baharın gelişini simgeleyen bir kültürdür. Kışın etkisini yitirip, baharın etkilerinin iyice kendini göstereceği tarihler yaklaşırken kutlanan Nevruz'un tarihi kökenleri milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanıyor.

Nevruz Bayramı resimli kutlama mesajları

Nevruz bayramı birçok ülkede büyük bir coşku ile kutlanıyor. Bazı ülkelerde Nevruz bir anlamda yeni yıl anlamına geliyor.

Nevruz, baharın ilk gününü temsil eder. Bazı topluluklar bu bayramı Mart'ın 21'inde kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen Mart'ın 22 veya 23'ünde kutlarlar.

NEVRUZ NE ZAMAN KUTLANACAK 2022?

Nevruz, her yıl olduğu gibi bu yıl 21 Mart 2022'de kutlanacak. Nevruz'un her yıl aynı tarihte kutlanmasının ise bir nedeni var. Güneş 21 Mart'a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart'ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarımküre lehine bozuluyor.

NEVRUZ NEDEN KUTLANIR?

Bugün Orta Asya, Anadolu, İran coğrafyasında yoğun kutlanan Nevruz Bayramı'nın ritüelleri, nesilden nesile aktarılıyor.

Uzun ve sert kış aylarından sonra tabiatın baharla yeniden canlanmasını sembolize eden nevruz, Orta Asya'dan Anadolu'ya birçok coğrafyada toplumsal birliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlayan içeriğiyle yaşatılıyor.

Eski yılın bittiği, yeni senenin başladığı o güne günahlarından arınmış girmek isteyenler ateşten atlıyor. Yıkanmak ve sudan atlamak da arınmak için yapılan adetler arasında bulunuyor. Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor. Eşya ve hayvanların da ruhlarının arınması için eşyalar tütsüleniyor, hayvanlar ateş arasından geçiriliyor.

Bugüne özel "nevruz sofrası" kuruluyor. Toplu halde oturulan sofrada, 7 çeşit yemek bulunuyor. Tüm yılın bolluk ve bereketle geçmesi için kurulan zengin sofrada, herkes her yemekten yiyerek, senenin o rahatlıkta geçmesini diliyor.

"Semeni" geleneği de uzun yıllardır yaşatılıyor. Bu gelenekte, tarımda bereketli bir yıl dileğiyle, nevruzdan önce kaplarda arpa, buğday çimlendiriliyor ve bunlar sofralara konuluyor.

NEVRUZUN TÜRK KÜLTÜRÜ IÇIN ÖNEMI NEDIR?

Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.

Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. 2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.

Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir.

Kelime olarak "yeni gün" anlamına gelen bu özel günde, tabiatın canlanmasıyla yeni bir yılın başladığına ve ne kadar bolluk, bereket, yardımlaşma ve dayanışmayla geçirilirse tüm senenin o şekilde geçeceğine inanılıyor.

NEVRUZ RİTÜELLERİ

Başta Anadolu, Orta Asya ve çeşitli coğrafyalarda kutlanan Nevruz Bayramı'nın ritüelleri de kuşaktan kuşağa aktarılıyor.

Kimi inanışlarda yeni senenin başladığı o güne günahlarından arınmış girmek isteyenler ateşten atlıyor. Yıkanmak ve sudan atlamak da arınmak için yapılan adetler arasında bulunuyor. Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor.

Bugüne özel kurulan ve 7 çeşit yemeğin bulunduğu "nevruz sofrası"na toplu halde oturuluyor. Yılın bolluk ve bereketle geçmesi için kurulan zengin sofrada, herkes her yemekten yiyerek, senenin o rahatlıkta geçmesini diliyor.

"Semeni" geleneği de uzun yıllardır yaşatılıyor. Bu gelenekte, tarımda bereketli bir yıl dileğiyle, nevruzdan önce kaplarda arpa, buğday çimlendiriliyor ve bunlar sofralara konuluyor.

Yeni yılı yeni kıyafetler giyerek karşılayan insanlar, öncesinde evlerini temizliyor, varsa yıkılan yerleri onarıyor, badanalarını yapıyor. İnsanlar böylece yeni yılda her şeyin yeni olmasına özen gösteriyor.

Nevruzda mezarlık ziyareti de sık görülen ritüellerden. Bu ritüel, ecdatla evladın buluşması olarak görülüyor. Kabir ziyaretlerinde atalara saygı gösteriliyor.

Nevruz Bayramı kutlamalarında yumurtaların tokuşturulması da yaygın görülüyor. Üremeyi ifade eden yumurtalar, bolluk için boyanıyor ve tokuşturuluyor. Ayrıca spor müsabakaları düzenleniyor, şarkılar söylenip dans ediliyor, şairler şiir okuyor.

Yarın nevruz kutlanacak mı?