19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Fitre ne zaman verilir? Ramazan ayından önce fitre verilir mi?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte fitre miktarı açıklandı. Fitrenin ne zaman ve kimlere verilemeyeceği ise araştırılan konular arasında yer alıyor. 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı 40 TL olarak belirlendi. Peki Fitre ne zaman verilir? Ramazan ayından önce fitre verilir mi?

14 Mart 2022 Pazartesi 16:27 - Güncelleme:
Fitre ne zaman verilir? Ramazan ayından önce fitre verilir mi?

Fitre ne zaman verilir? sorusu, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte gündeme geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yılın fıtır sadakası miktarını açıkladı. 2022 yılı için fitre miktarı 40 lira olarak belirlendi. Fitrenin ne zaman verileceği ise en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Peki Ramazan ayından önce fitre verilir mi? İşte detaylar...

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır. Fitrenin Vacip oluşu, sünnetle sabittir.

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan'ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû', VI, 128).

RAMAZAN AYINDAN ÖNCE FiTRE VERILIR MI?

Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

Fitre ve zekatta nihai hedef, yoksulun sevindirilmesidir. Bu doğrudan olabileceği gibi bir vasıtayla da olabilir. Fitre Ramazan ayı içinde verilmelidir.

Fitre, vacip olma zamanı olan Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir.

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.

2022 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 40 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Belirlenen bu miktar aynı zamanda, günlük fidye miktarıdır.

Fitre miktarının belirlenmesinde, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınmıştır.

Belirtilen meblağ, nakdî olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebilir.

Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir."

Fitre kardeşe düşer mi? Fitre kimlere verilir, kimlere verilmez?