3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Oruca sabah niyet edilir mi? Niyet etmeden oruç kabul olur mu?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar, bazen sahura kalktığında niyet etmeyi unutabiliyor. Bu durumda, 'Niyet etmeden oruç kabul olur mu?' sorusuna cevap aranıyor. Diyanet, konuyla ilgili sorulara resmi sitesi üzerinden cevap verdi. Buna göre; Oruca sabah niyet edilir mi? Oruca niyet vakti ne zaman biter? İşte detaylar...

29 Mart 2023 Çarşamba 11:04 - Güncelleme:
Oruca sabah niyet edilir mi? Niyet etmeden oruç kabul olur mu?

Ramazan ayında oruç tutan Müslümanların bir kısmı niyet etmeyi unutuyor. Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Kimi zaman sahura kalkar ancak dille niyet etmeyi unuturuz. Niyet ise ibadetin kabulünün ön şartı olarak görülmektedir. Peki niyet etmeyi unutmak durumunda tutulan oruç kabul olur mu? Sahurda unutulması durumunda oruca sabah niyet edilir mi? Oruca niyet vakti ne zaman biter? İşte Diyanet'in konuyla ilgili fetvası

NİYET ETMEDEN ORUÇ KABUL OLUR MU?

İbadetin önemli unsurlarından biri niyettir. Niyet, ibadetin kabulunun ön şartı olarak görülmektedir. Buradan yola çıkarak niyetsiz amellerin ibadet değeri kazanmayacağını söyleyebiliriz. Niyetin kalben olması önemlidir. İbadete başlamadan önce kişinin inanarak, bilinçli bir şekilde niyet etmesi gerekir. Burada niyetinizi dillendirmeniz, niyetinizin dışa vurumudur. Oruçta da aynı şekilde kalben niyet etmek gerekir. Ancak niyet her zaman dille olmaz.

Diyanet'in açıklamasına göre; Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

ORUCA SABAH NİYET EDİLİR Mİ?

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, "falanca kaza, keffaret veya adak orucuna" şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

Oruca niyet vakti ne zaman biter?

Oruç için niyet vakti akşam namazı vaktinin gelmesiyle başlar. Kimi zaman sahura kalkar ancak dille niyet etmeyi unuturuz. Bu durumda sahura kalkılması fiili bir niyettir. Niyetinizi yaptığınız fiille belli edersiniz. Öte yandan sahurdan önce niyet eden kişi sahura kalkamasa bile bu bilinç içindeyse niyetli sayılır.

Şafii mezhebine göre niyetin vakti oruç farz olursa gecedir. Gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazımdır.

Hanefi mezhebine göre ise kazaya kalmış Ramazan, nafile ve muayyen nezir oruçları için niyet gece vakti getirilebildiği gibi gündüz öğleden önce de getirilebilir. Bunun için İbn Hacer diyor ki: Şafii olan kimse Ramazan`da niyetini unutup gece vaktinde getirmeyen kimse Hanefi mezhebini takliden gündüz öğleden evvel niyet getirsin. Maliki mezhebine göre Ramazan-ı Şerifin başında bir niyet getirilirse kafidir. Her gece niyet getirmek gerekmez. Bunun için Şafii veya Hanefi olan kimse Ramazan-ı Şerifte "ben şu Ramazan-ı Şerif ayında oruç tutmağa niyet ettim" dese iyi olur. Çünkü bir günün niyetini unutacak olursa da Maliki mezhebine göre orucu sahih olur.

ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Yani dille niyet etmeyi unutmuş olmak kabul edilebilir kişi aklına geldiği anda niyetini sözlü olarak da yapabilir. Öte yandan Ramazan'ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir. Bu oruçlar için, "Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir.

Sahura kalkmadan niyet etmeden oruç tutulur mu?