Tüm Yazarlar
Hacı Mehmet Boyraz Yazıları
Almanya geçmişinden utansa İsrail'in karşısında olurdu
Hacı Mehmet Boyraz
Almanya, geçmişin yükünden sıyrılıp Nazilerin Yahudilere uyguladığı insanlık dışı soykırımdan gerçekten utanıyor olsaydı 7 Ekim'den beri Gazze'de yaşananlara çok daha farklı bir perspektiften yaklaşması ve İsrail'in pişkince icra ettiği katliamlara karşı tepki göstermesi gerekirdi. Dahası utanmadan müdahil olduğu soykırım davasında İsrail'in yanında değil güçlü şekilde karşısında yer alırdı.
İsrail ile mücadele sorumluluğu kime ait?
Hacı Mehmet Boyraz
İsrail'in sadece Gazze'de değil bugüne kadar Filistin'in dört bir yanında uyguladığı katliamlara dur demesi gereken fakat bu konuda hiçbir adım atmayan aktörlerin başında küresel güçler geliyor. Küresel güçler derken aslında sahip olduğu sert ve/ya yumuşak gücü sadece kendi çıkarına kullanan bir grup ülkeyi kastediyoruz. Bunların en önemlileri ise hiç şüphesiz BM Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisine sahip olan ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'dir.
Erdoğan-Hamza Yusuf görüşmesi Londra'yı neden rahatsız etti?
Hacı Mehmet Boyraz
David Cameron'ın mektubunun ardından açıklama yapan hükümet sözcüsü, “İskoçya ve İngiltere böylesine çalkantılı dönemlerde dünya sahnesinde tutarlı olmak zorunda” derken İskoçya'nın da İngiltere gibi İsrail'in Gazze'deki katliamlarını görmezden gelmek zorunda olduğunu ima ediyor.
BM reformu kaçınılmaz
Hacı Mehmet Boyraz
Uzun zamandır dünyanın gündeminde olan BM reformuna dair vurgu yapılan asıl husus BMGK'nın yönetim yapısının ve işleyişinin dönüştürülmesiyle ilgili. Zira Libya, Suriye ve Ukrayna krizlerinde görüldüğü üzere BMGK üyesi ülkeler; kendi ulusal çıkarlarına ters düşen tasarıları reddediyor. Ayrıca BMGK bu haliyle dünyanın önemli bir kısmını temsil etmiyor. Zira nüfusları yaklaşık 65 milyon olan Fransa ve İngiltere BMGK'nın daimi üyeleri arasında yer alırken dünya genelinde sayıları 1,5 milyarı bulan Müslümanlar, dünya nüfusunun yaklaşık 1,2 milyarına ev sahipliği yapan Afrika ülkeleri ile nüfusları toplamda 650 milyonu aşan Latin Amerika ülkeleri ve Karayipler burada temsil edilmiyor.
14 Mayıs seçimleri ve yurt dışı oyları
Hacı Mehmet Boyraz
Erdoğan, kendisinden önceki çoğu liderin aksine yurt dışında yaşayan Türkleri, hiçbir zaman bir oy ya da döviz deposu olarak görmedi. 14 Mayıs seçimlerine giden süreçte de AK Parti yayınladığı seçim beyannamesinde yurt dışındaki Türklere yönelik somut ve ayağı yere basan vaatlerde bulundu. Seçmenin Erdoğan'a ve AK Parti'ye gösterdiği teveccüh bir rastlantı ya da sürpriz değildir.
Almanya Tayvan meselesinde nasıl bir politika izliyor?
Hacı Mehmet Boyraz
Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'ya başlattığı müdahaleden sonra ABD'nin baskısı nedeniyle başlayan yaptırımlardan en fazla kayba uğrayan Avrupa ülkesinin Almanya olduğunu unutmamak lazım. Bu nedenle Çin, Tayvan'a askeri müdahalede bulunsa bile Almanya, en büyük ticaret ortağı Çin'e karşı kolay kolay yaptırım uygulayamaz.
Ukrayna AB üyesi olabilir mi?
Hacı Mehmet Boyraz
Rusya'nın işgali sona erdirmek için sunduğu şartlar arasında AB üyeliğine dair bir şart bulunmuyor. Dahası Ukrayna'nın gerek serbest ticaret anlaşması gerekse vize serbestisi gibi mekanizmalar üzerinden AB'yle bütünleşme konusunda ilerleme kat ettiği somut birer gerçekliktir. Buradan hareketle savaşın sona ermesi yolunda Rusya AB üyeliğini bir taviz olarak kullanabilir.
TURKOVAC neden önemli?
Hacı Mehmet Boyraz
TURKOVAC'ın kullanıma sunulması, en çok hatırlatma dozu olarak yerli aşıyı bekleyen bizleri mutlu etti. Buna dayanarak Türkiye'de kendi devletine ve insan sermayesine güvenini kaybetmiş kesimler için TURKOVAC'ın önemli bir ders olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye artık kendi üretimi olan aşılarla salgına karşı mücadeleye devam edebilecek. Bu sayede salgının seyrine göre geniş kapsamlı aşı ihtiyaçlarının oluşması durumunda, bu ihtiyaç dışarıya bağımlı kalmadan TURKOVAC ile karşılanabilecek.
Avrupa yeni bir göç dalgasına hazır mı?
Hacı Mehmet Boyraz
1 Mayıs 2021 itibariyle Taliban'ın, ABD'nin bölgeden çekilmesiyle birlikte oluşan güç boşluğunu doldurması ve kontrol bölgelerini genişletmesiyle beraber binlerce Afgan yerinden edildi. Afganların, Avrupa'da en fazla iltica talebinde bulunan ikinci millet olması dikkate değer bir veri.
Türkiye’nin Sahra-altı politikası
Hacı Mehmet Boyraz
Türkiye son 10 yılda izlemiş olduğu istikrarlı politikalar sayesinde Sahra-altı Afrika bölgesinde yumuşak gücünü en hızlı artıran ülke olmayı başarmıştır. 2-3 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenen “Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu” taraflar arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesine katkı sunacaktır.
Hangcou Zirvesi’nin ardından
Hacı Mehmet Boyraz
Zirve kapsamında en çok görüşme yapan ülkelerden biri olan Türkiye için Hangcou Zirvesi, FETÖ ile mücadele kapsamında atılan adımların dünya kamuoyuna anlatılması ve Çin ile birlikte yeni bir küresel jeo-politik ve jeo-ekonomik strateji üretmek için önemli bir fırsat olmuştur.
15 Temmuz sonrası Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği
Hacı Mehmet Boyraz
Artık ilerleme raporlarının, Türkiye için AB tarafından hazırlanan bir “karne” hüviyetinden ziyade Türkiye’deki sivil iradenin ve demokrasinin üstünlüğünü sağlama adına tavsiye niteliğinde bir metin olması gerekmektedir. Aksi takdirde, 19. AB İlerleme Raporu’nun da öncekiler gibi önyargılı ifadeler içermesi durumunda, Ankara’nın raporu kabul etmesi mümkün değildir.
NATO’nun Varşova Zirvesi
Hacı Mehmet Boyraz
NATO’nun Soğuk Savaş döneminde ‘öteki’ olarak gördüğü Rusya ile yeni bir gerilim yaşamak istemediği; bunun yerine küresel ve bölgesel terörizm meselelerine ağrılık vermek istediği görülmektedir. Ancak, NATO’nun aksine Rusya’nın bilhassa Karadeniz’deki güç dengesini “kırmızı-çizgi” olarak görmesi NATO’nun Rusya ile olan diyalogunun daha fazla ilerlemesini engellemektedir.
Avrupa statükoya dönüyor
Hacı Mehmet Boyraz
Yaklaşık 70 yıl önce kalıcı barışın inşası için başlatılan büyük Avrupa projesi, bu referandumda ilk büyük darbesini yemiştir. Bundan sonrası için yeni bir entegrasyon adımının atılması en azından önümüzdeki beş yıl boyunca mümkün değildir. Bu sebeple AB uzun süre statükoya dayalı politikalar izleyecektir.